Kontakt os
Foder / Kvæg
6. december 2022

Kalvehold i vinterperioden

Efterhånden som vi træder ind i en periode med koldt og fugtigt vejr, er det vigtigt at have lidt ekstra fokus på kalvene, da de er den gruppe i besætningen der er dårligst rustede til at håndtere efterårets/vinterens omskiftning i vejret.

For vores fuldt udviklede drøvtyggere er vi vant til at være meget opmærksom på varmestress. Men det er kuldestress der er vores modstander, når det drejer sig om de unge dyr uden fuldt udviklet drøvtyggerfunktion.

Især nyligt fravænnede kalve er meget sårbare overfor ændringer i temperatur og vil omdirigere noget af den energi, der skulle bruges på vækst og opretholdelse af et sundt immunsystem, til at holde på varmen.

Lower Critical Temperature (LCT) er den temperatur, hvor dyr begynder at kræve yderligere energi for at opretholde deres kropstemperatur - dette defineres som kuldestress. For kalve under 3 uger er LCT på 10-15⁰C, og for kalve over 3 uger er LCT på 6-10⁰C, men det er meget vigtigt at huske at træk og fugtig luft bevirker at kuldestress indtræder tidligere – se tabellen herunder.

tabel

Tabel 1: Eksempel på vindhastighedens indflydelse på Lower Critical Temperature (LCT) hos kalve i forskellige vægtklasser. Ved en vindhastighed på 0,2 m/s vil en nyfødt kalv ramme LCT ved en temperatur på 9⁰C, men ved en vindhastighed på 2 m/s indtræder LCT allerede ved 17 ⁰C.

”Håndtag” at skrue på

I koldt vejr er det fristende at holde kalvene varme ved at lukke skodder og dække åbne områder af stalden.

Men et godt flow af frisk luft er vigtigt for at mindske bakteriepres og tilfælde af lungebetændelse. Da det er lufthastigheden i kalvens højde, der er afgørende, skal væggene i kalvestalden ideelt set være solide til kalvehøjde og have ventilation over.

For hver 5⁰C under LCT bør kalvene have yderligere 50 g/L mælkepulver eller 0,33 L sødmælk. Dette er baseret på, at en kalv dagligt fodres med 6 L mælk eller mælkeerstatning (ved 150g/L, 22% protein og 18% fedt).

Det vil også gavne kalven at øge den daglige fodring fra 2 til 3 gange om dagen – for at sikre, at foderintervallet ikke overstiger 12 timer. Som altid er det vigtigt at tilbyde kalven frisk vand, en god starterblanding og fint hø.

Desuden er en ren og tør strøelse, som kalven kan putte sig i, vigtigt - en tommelfingerregel til at tjekke at mængden af strøelse er tilstrækkelig er, at kalvens ben skal være dækkede, når den ligger ned.

Kalvetæpper er også et godt værktøj i de første par uger af kalvens liv. Dog skal man være opmærksom på, at de skal skiftes regelmæssigt, idet våde og snavsede tæpper vil nedkøle kalven og derved have en decideret skadelig effekt på kalvens helbred. Når tæpperne skal af igen, er det mest skånsomt at gøre ved varsling af godt vejr, samt om morgenen for at give kalven en dag til at tilpasse sig.

Ved at sikre, at kalvene er godt fodret og holdes varme, sættes de i stand til at nå deres mål for daglig tilvækst – og forblive sunde gennem hele sæsonen.

Se mere her, om hvordan du skaber den bedste start for dine kalve