Kontakt os
Om DLG / Presse / Nyheder
6. oktober 2023

Fra skrivebord til vejerbod: Monika fra People & Culture har været høstmedhjælper i år

Monika Korek Nørgaard arbejder til dagligt som leder af teamet Legal & Contracts under People & Culture på DLG’s hovedkontor i Fredericia. Allerede i foråret meldte hun sig som høstmedhjælper, fordi hun gerne ville blive klogere på høsten ved at lære den at kende indefra. Her kan du læse om hendes oplevelser.

Når 28-årige Monika Korek Nørgaard skal på arbejde, kører hun normalt turen fra Odense, hvor hun bor, til DLG’s hovedkontor i Fredericia - og tilbage igen om eftermiddagen.

Men i løbet af høsten har hun flere gange lagt vejen forbi DLG’s lokation i Grønnemose ved Aarup på Fyn, når hun har fået fri fra sit job som teamleder for Legal & Contracts i People & Culture. Monika har nemlig været høstmedhjælper i vejerboden på lokationen i år.

 

Hvorfor meldte du dig som høstmedhjælper?

”I vores team fylder oprettelse af høstmedhjælperkontrakterne rigtig meget. Derfor blev jeg nysgerrig på at gå ud i marken og finde ud af, hvad man laver, når der er høst. Jeg synes, det er ærgerligt at være i en stilling, hvor høsten har så stort et fokus, uden at vide, hvordan det foregår derude. Og det vidste jeg ikke,” fortæller Monika og fortsætter:

”Men nu har jeg først og fremmest fået en hel anden forståelse for landbrug, og landbrugets behov, og så er jeg virkelig blevet forbavset over de store mængder afgrøder, der bliver håndteret.”

Monika fortæller, at på en vagt fra kl. 12-22 kunne der ca. nå at komme 100 andelshavere igennem vejerboden. Her var hun både med til at tage imod raps, hvede og maltbyg.

Som medhjælper stod hun for indvejning af traktoren med kornvogn på vægten og registrering af vægten i ton. Herefter tog hun en kornprøve for at måle vandprocenten i afgrøderne. Sidstnævnte afgjorde, om Monika skulle bede landmanden køre mod den tørre eller våde bunke med sit læs korn.

 

Hvad har det givet dig at være medhjælper i høsten?

”Jeg har mødt og talt med en masse herlige landmænd, som har taget rigtig godt imod mig. Og så har de alle haft en god forståelse for, at der måske kunne være lidt ventetid ved vejerboden,” siger Monika med et smil.

Ifølge hende er mange af andelshaverne gode til at komme med en kæk bemærkning, så ventetiden ikke føles så lang. Andelshavere, der har været inde for at tømme kornvognen i den ene eller den anden bunke, har nemlig fortrinsret til at komme på vægten, når de skal vejes ud. Ved en udvejning bliver den nye vægt af traktor med tom påhængsvogn trukket fra vægten, som blev registreret ved ankomsten.

Hele processen fra indvejning til udvejning tager på trods af en del arbejdsgange ikke mere end et par minutter pr. kunde. På den måde kan andelshaveren hurtigt komme hjem til gården efter det næste læs, fortæller Monika.

 

Hvordan fik du jobbet som høstmedhjælper til at hænge sammen med dit fuldtidsarbejde?

”Jeg gjorde det klart fra starten, at jeg gerne ville et sted hen, som jeg let kan komme til fra Aksen, hvor jeg arbejder til dagligt. Og så måtte det gerne ligge på vejen til - eller i nærheden af - Odense. Sådan blev det heldigvis, for det tog mig ca. 20 min. at nå frem efter arbejde.”

Første gang, Monika hjalp til i vejerboden, var den 2. august. Hun var parat til at træde til tidligere, men på grund af en længere periode med regn blev høsten som bekendt forsinket.

 

Vil du anbefale andre kolleger at blive medhjælpere i høsten?

”I dén grad, ja. Det er en god oplevelse, og jeg er af den holdning, at det er sundt at komme ud i en anden virkelighed. Jeg er blevet taget rigtig godt imod af de andre kolleger, og det virker til, at de har været glade for, at jeg kom og hjalp.”

 

Kunne du selv finde på at melde dig som høstmedhjælper igen?

”Ja, uden tvivl. Det er sjovt, og det er godt at vide, hvordan høsten foregår i praksis, for det er en helt anden måde at arbejde på i forhold til, hvad jeg er vant til.”