Kontakt os
Det er muligt at fremstille smågrisefoder uden ekstra zink
Om DLG / Presse / Nyheder
31. januar 2017

Jagter afløser for zink til smågrise

Svineproducent Aage Lauritzen, Ribe, har en helt almindelig svinebesætning på i alt 8.000 stipladser og har i samarbejde med Vilofoss/Vitfoss indrettet en del af sin smågrisestald til fodringsforsøg. Det skyldes, at DLG-koncernen er ved at teste effekten af diverse alternativer til veterinær zink til smågrise, som nok vil blive ulovligt i EU på sigt.

”Vi efterligner så vidt muligt de praktiske forhold, samtidig med at vi har 100% styr på alle forhold. Forsøgene har kørt i et år, hvor vi har testet og sammensat foderblandinger med forskelligt indhold af fibre, forskellige partikelstørrelser og forskellige protein- og energiniveauer, og forsøgene bliver løbende justeret efter de resultater, der kan registreres og de erfaringer, som personalet opnår,” siger Jacob Dall faglig ansvarlig, svin Vilofoss.

”Vi trækker på vores gode, franske erfaringer fra vores datterselskab Calcialiment, hvor de ikke tilfører zink i svinefoderet, da det ikke anvendes i Frankrig. Sammen med de danske forhold og erfaringerne fra Aages svinebesætning har vi fundet frem til, at det er muligt at fremstille smågrisefoder uden ekstra zink – også uden det giver mere diarré end kontrolfoderet. Vi finder ikke ét middel, der erstatter zink, men vi er overbeviste om, at løsningen vil blive et samspil af bl.a. fodring og management i svinestalden.”

Hos Aage Lauritzen tester Vilofoss/Vitfoss både skiftetidspunkter mellem svinefoderblandingerne, råvareindholdet og additiver til svinefoderet. Indtil videre giver det en lidt mindre produktivitet i forhold til det normale svinefoder – ligesom tilvæksten hos smågrisene halter lidt. Løsningen peger mod et højere fiberindhold og fedtindhold for delvist at kompensere for en lavere energikoncentration.

➽➽ Læs mere om vores smågrisefoder.
Nyhedsbreve om svin