Kontakt os
Om DLG / Presse / Nyheder
15. november 2017

Nyt grovfoder i stakken = ny foderplan i kvægstalden = ny afstemt mineral- og kraftfoderblanding i laden

Imens de sidste majs bliver høstet, er planlægningsarbejdet af næste års fodring allerede gået i gang. De nye foderplaner skal afstemmes mht. kraftfoder og mineraler, så det passer til dit nye grovfoder.
Du skal være opmærksom på, at dit grovfoder ændrer sig over sæsonen, og at ændringer i grovfoderkvaliteten til det bedre, også kræver en justering af foderplanen for, at du får mest værdi af foderet.

Godt græsår med god kvalitet
2017 har været et godt græsår med rigelige mængder god kvalitet. Omvendt viser de første analyser af majs en i gennemsnit lidt lavere fordøjelighed og et lidt lavere stivelsesindhold. Forhold der måske betyder, at din foderplan skal sammensættes lidt anderledes i forhold til sidste år. Det betyder også ændrede krav til din kvægbesætningens mineral- og kraftfoderblanding. Dit grovfoder udgør den største andel af den samlede ration, og at kende grovfoderets næringsstofindhold er en vigtig faktor for en korrekt foderstyring, og der en rigtig god økonomi i, at du kender kvaliteten på dit grovfoder.

Få lavet en grovfoderanalyse
Vi anbefaler derfor, at du får lavet en grovfoderanalyse inklusive mineraler, så udgangspunktet for foderoptimeringen er bedst mulig. Du skal være opmærksom på, at ensilages næringsmæssige sammensætning kan ændre sig betydeligt gennem ensilagestakken over sæsonen (Se figur 1). Det betyder, at en jævnlig kontrol af ensilagen og en efterfølgende justering af foderplanen kan give en produktionsmæssig gevinst. 

 


Boreprøver af ensilagen er et godt redskab til at udtage ensilageprøver, men den stigende højde på mange ensilagestakke vanskeliggør at udtage korrekte og repræsentative prøver, da der tabes væske under udtagningen, når boret skrues ned gennem stakken (Se figur 1). Tabet af væsken påvirker dels tørstof-%, men også nærringstofsammensætningen. Derved giver prøven ikke det korrekte resultat for indhold af bl.a. råprotein og mælkesyrer. Effekten er aftagende med stigende tørstofindhold.
De traditionelle boreprøver af ensilagen bliver i stigende grad overtaget af ensilageprøver taget fra skærefladen, den såkaldte spidsgrebs-metode. Se vejledning i prøveudtagning af ensilage med spidsgreb:

 



Få lavet en gårdmineralblanding
De seneste års kraftige ydelsesstigninger i mange kvægbesætninger, er ensbetydende med et stadigt stigende pres på den enkelte kos præstation. Fysiologisk har vi ikke ramt loftet for, hvad køerne kan præstere ydelsesmæssigt, men den stadig højere mælkeydelse, stiller større krav til finjustering af fodring og management. Behovet for næringsstoffer, mineraler og vitaminer ændrer sig i takt med ydelsen. Fx er en traditionel typemineralblanding oftest ikke længere den rigtige løsning, hverken fagligt eller økonomisk set. Vi anbefaler derfor at få lavet en gårdmineralblanding, der løbende kan tilpasses gennem fodringssæsonen. Er immunsystemet presset påvirkes både sundhed og reproduktion i negativ retning. Især mikromineralerne er, sammen med ADE vitaminerne, nogle af de næringsstoffer, du bør have fokus på ved fx et stigende celletal eller problemer med at få køerne drægtige igen. Desuden er en sund vom alfa og omega for, at koen præsterer som ønsket. Det betyder bl.a. øget behov for magnesium og/eller tilsætning af vombuffere som gær eller natriumbicarbonat. 

Brug for hjælp?

Vores kvægteam fra DLG og Vitfoss hjælper gerne med at finde den økonomisk mest optimale kraftfoder-og mineralløsninger ud fra forholdene i din kvægbesætning. Vi går gerne med en tur i kvægstalden og kommer med råd og vejledning om evt. udfordringer. Kontakt en af vores kvægkonsulenter.
Tilmeld nyhedsbreve og sms