Kontakt os
Følg med i DLG's markedsorienteringer om korn, raps og soja
Marken / Afgrøder / Markedsorientering
7. august 2023

DLG Markedsorientering

Vi udarbejder løbende en markedsorientering om skiftevis korn, raps og soja, så du kan følge med i, hvad der rører sig på verdensmarkedet.

Du kan også læse vores daglige kommentarer om markedet her 

Kornkommentaren - weekendudgaven - 7. august 2023

Af: DLG Korngruppen 

MATIF & CBOT

Spontane stigninger og stor volatilitet har præget markedet. Det lykkes stadig at få kornskibe ud fra den ukrainske side af Sortehavet, selvom kornkorridoren er ophævet, og krigen fortsætter. Faktisk er skibstrafikken på Sortehavet steget igennem sidste uge.

Fysiske markeder

Egypten afholder i dag endnu en tender for hvede til levering september/oktober. Det er forventet at russisk hvede tilbydes ud fra de officielle ”russiske mindste priser” på $ 250,00 basis FOB. Interessen kommer til at samle sig meget mere om fragtraterne, der bliver tilbudt ift. handlerne i sidste uge.

Kornkorridoren

Foreløbig ser det ud til at Ukraine holder flowet i eksporten, på trods af at 26 havne- og lastanlæg er beskadiget i løbet den seneste måned. Samlet skønnes det at Ukraine den seneste måned har eksporteret 1,1 mio ts majs, hvoraf 170.000 ts via landeveje og 600.000 ts via bane og 300.000 ts vi havnene i Donau.

Vejret/Høsten

Nordeuropa har fortsat udsigt til ustabilt vejr og meget regn. Landmændene sukker nu efter tørvejr til høstarbejdet.

Ukraine og Rusland er lidt tørt for årstiden, men godt for høstarbejdet.

USA har udsigt til lave temperaturer og byger, som forventes at stimulere bl.a. majs.

Canada har fået god regn i sidste uge, men varme er på vej og temperaturerne ser ud til at stige fra slutningen af denne uge og ind i næste uge. Lokale prognoser skønner Canadas hvedehøst til 30 mio ts mod USDAs seneste på 35 mio ts.

Argentina har været tørt den sidste uge og ser frem til stigende temperaturer i denne uge og ind i næste uge.

Australien ser blandet ud, hvoraf det meste regn ser ud til at komme i Vestaustralien.

Monsunen er koncentreret i det nordøstlige Indien.

 

 

Ansvarsfraskrivelse 
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”
 

  

Kornkommentaren - weekendudgaven - 30. juni 2023

Af: DLG Korngruppen 

MATIF & CBOT:

Stort fald på Matif hvede, majs og rapsfrø siden sidste uge. Matif hvede falder med 17€ til et niveau på € 240,50.

Matif Majs falder ligeledes 14€ til et niveau på € 232,25. Rapsfrø falder fra € 454 til € 439 – et fald på 15 €.

CBOT Majs og CBOT hvede falder også til et niveau på henholdsvis € 531 og € 673.

 

Fysiske markeder

StatCan har offentliggjort afgrødearealerne for ny høst. Det ses, at vårhvede er steget med 8%. Arealet for rapsfrø i Canada er steget med 3% (se nedenfor).

USDA har bekræftet, at USA har solgt 170 tusinde t majs for Mexico.

Siden starten af 2022/23-sæsonen har EU importeret 7,33 mio. t rapsfrø, hvilket svarer til 1,87 mio. t mere end året forinden.

Derudover har EU eksporteret 172 tusinde t siden sidste uge. Den er altså faldende. EU har i alt eksporteret 30,79 mio. t, hvilket er 11% mere end forrige sæson.

Den Europæiske union har samtidig bestemt, at de vil allokere 430 mio. euros til landmænd fra 22 EU-lande, som har lidt under dårligt klima, faldende priser samt andre økonomiske faktorer.

Danske landmænd har fået tildelt 6.352.520 euros.

For første gang siden 2022 var fondene ikke short, da de den 21. juni købte 44 tusinde t hvedekontrakter.

I Rusland er de godt i gang med høsten af vinterafgrøder.

De russiske landmænd har høstet 1,5 mio. t, hvilket er to gange mere end på samme tidspunkt sidste år.

Abiove, som er den brasilianske organisation for vegetabilsk olie og biodiesel, har skruet forventningerne til eksporten af sojabønner op til 97 mio. t.

Det er 23 % mere end forrige år. Samtidig har de skruet forventningerne til produktionen af sojabønner op til 156 mio. tons fra 155 mio. tons.

 

Kornkorridoren

Rusland bloker fortsat for skibe, der er på vej ind i Sortehavet. Ifølge the Ukrainian Sea Port Authority skal al ny høst derfor eksporteres gennem Danube Ports.

Man forventer stadig ikke, at aftalen om forlængelse af korridoren vil være aktuel.

 

Vejret/Høsten

Vesteuropa har fået regn den seneste uge. Det er godt for de afgrøder, som har været tørre i mange uger – så en lille fremgang.

Der mangler dog stadig vand. Frankrig, Tyskland og Polen har fået betydelige mængder vand. Det er dog lige sent nok, hvis man ser på, hvor i livscyklussen afgrøderne befinder sig. Det forventes, at regnen kommer igen.

Balkan har gode vejrforhold.

 

Kornkommentaren - weekendudgaven - 9. juni 2023

Af: DLG Korngruppen

MATIF & CBOT

Matif slutter denne uge med pæne plusser for alle afgrøder i Europa. Det er primært mangel på regn i det nordlige Europa der får nervøsiteten til brede sig.

Hvedepriserne er fortsat presset af stort udbud fra Rusland, og der har de sidste par dage været usikkerhed om de russiske priser. Fra russisk side vil man gerne have priserne opad, men salgspresset fra russiske producenter er stort og landmændene samt handlen presser priserne. De reelle FOB-priser maskeres ved at sælge CIF, der er i hvert fald stor usikkerhed usikre omkring de reelle fragtrater.

CBOT og den amerikanske side handlede på begge sider af uforandret. Majs var hovedsageligt nedadgående på baggrund af, at der var udsigt til regn. En udsigt der senere på dagen var mindre lovende.

Fysiske markeder

Ægyptens tender for hvede over weekenden viste Rusland meget aggressive priser.

I Nordeuropa er fodermajs blevet ret så stabilt i Polen, det er primært de polske landmænd der er meget tilbageholdne, men mens de hellere sælger hvede.

Kornkorridoren

Den nugældende aftaler løber til den 17. juli. Rusland forsætter raslen med sablerne, og mener ikke at der behov for forlængelse, medmindre visse sanktioner mod Rusland løftes. Det er primært adgangen til SWIFT og en ammoniak rørledning, der løber igennem Odessa. Den geopolitiske krise fortsætter dermed.

Vejret/Høsten

I det europæiske majsbælte på tværs af Europa fra det vestlige Frankrig til det østlige Ukraine er det blevet tørt. Det samme for majsbæltet i Midtvesten i USA. På begge sider ser man frem til søndagens vejrudsigter, som bliver helt afgørende for, hvordan markedet åbner på mandag. Se kortet herunder.

I Argentina er majs-høsten nået 33%, mod 44% i gennemsnit for de sidste fem år.

USDA-rapport

I eftermiddag udsendes denne månedsrapport med udbud og efterspørgsel. Oftest har juni-rapporten ikke trukket meget opmærksomhed. Derimod bliver arealrapporten om de endeligt tilsåede arealer den 30. juni meget mere interessant.

 

Ansvarsfraskrivelse 
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Markedsorientering soja - uge 52

Af Graham Cross, trader

Det Fysiske Marked

Den amerikanske produktion af soja er nu i hus, med blandede udbytter i landet afhængig af hvor meget nedbør de forskellige områder fik i løbet af vækstsæsonen. USDA estimerer, at det gennemsnitlige udbytte i landet var cirka 50,2 bushels per acre, som er cirka 3% mindre end sidste års udbytte, som også var ramt af tørke i vækstsæsonen (især i den vestlige del af majsbæltet). USDA estimerer en produktion på 4.346 millioner bushels, i forhold til 4.465 millioner bushels sidste år. Produktionen var ramt af tørke i juni, juli og august måned, og dermed var den endelige produktion skuffende i forhold til de store forventninger i starten af året.

USDA estimerer, at USDAs sojabønneeksport lander på cirka 100 millioner bushels mindre end sidste år.

Sydamerikanske landmænd begyndte at så sojabønner i oktober måned i den nordlige del af Brasilien, og selvom såningen var marginalt forsinket på grund af store mængder nedbør, gik den tidlige vækstsæson uden de store problemer. Siden november måned, har landet oplevet næsten perfekte forhold, især i den nordlige del af landet, med gode mængder nedbør og normale temperaturer. USDA forventer stadig en rekordstor produktion i Brasilien på 152 millioner tons, som er cirka 20% større end sidste år.

I Argentina har historien været lidt anderledes. USDA estimeret først, at landmænd i Argentina vil producere cirka 51 millioner tons sojabønner i den kommende høst, som også er cirka 20% større end sidste års produktion. Såningen har dog været påvirket af tørke. I torsdags udmeldte Buenos Aries Grain Exchange (Argentinas version af CBOT-børsen), at landmænd i Argentina var cirka 72% færdig med at så, hvilket er noget mindre end samme tid sidste år. Sojadyrkende arealer i Argentina har fået cirka 50% af normal nedbør i løbet af de sidste 60 dage, og selvom der har været nedbør i løbet af de sidste uger, er det forventet at landet fortsat vil opleve tørt vejr i de næste to uger. USDA estimerer nu, at landmænd i landet vil producere cirka 49,5 millioner tons i år. Markedet har i den sidste måneds tid været enormt bekymret over produktionen i landet, hvilket har gjort Argentina til en af de drivende faktorer i markedet i den sidste måneds tid.

På efterspørgselssiden, er der mere optimisme end der var for seks måneder siden, især hvis man kigger mod verdens største forbruger af sojabønner, Kina. Kina har været enormt ramt af deres stramme COVID-politik, hvilket har medført en svagere økonomi og faldende efterspørgsel. I den sidste måned, har der været en markant ændring i Kinas politik, hvor mange restriktioner er fjernet. Selvom smittetrykket i landet en enormt højt er markedet meget optimistisk over den kinesiske efterspørgsel i det kommende år. USDA estimerer at Kina vil importere cirka 98 millioner tons sojabønner i år, i forhold til sidste års 91,57 millioner tons.

CBOT

Vi har oplevet et meget volatil marked på børsen i Chicago i den sidste måneds tid.

Den relativ rolig periode i november skyldes, at der var få fundamentale ændringer som sket i denne periode. Den Amerikanske høst var i hus, såningen i Sydamerika gik mere eller mindre som planlagt, og der var få ændringer i forsyningssituationen.

Da vi kom frem til december måned, var det mere tydeligt, at tørken i Argentina ville påvirke både såningen og produktionen i landet, og det har smittet af i markedet. I løbet af cirka 10 dage i begyndelsen af december steg markedet fra cirka 410 USD/stn til 460 USD/stn. Efter en uge med konsolidering omkring juletid, har vi igen oplevet enorm styrke i sojaskråmarkedet, grundet de dårlige vejrudsigter i den kommende periode. Markedet i fredags (30/12/2022) lukkede på et kontrakthøjtpunkt på marts terminen på 471,00 USD/stn.

 

 
Ansvarsfraskrivelse 
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Markedsorientering raps - uge 52

Af Morten Møller, trader i DLG

 

Rapsstatus og udsigt

Rapshøsten 2022 vil blive husket som en nem, tør høst med gode udbytter og en kvalitet i top. Rapsprisen har siden høsten været faldende og udfordres af en global stor og god høst. Det vurderes, at den europæiske rapshøst ender på +/- 19,6 mio. tons mod et 5-års gennemsnit på 17,5 mio. tons. Tilsvarende har den Canadiske høst været god og blev cirka 5 % større end 5-års gennemsnittet. Og 30 % større end sidste år, som dog var udfordret af tørke. Den australske rapshøst har også været rigtig god, selvom der i begyndelsen var bekymringer om udbytter og kvaliteten, da de østlige områder blev ramt af kraftige oversvømmelser.

Krigen i Ukraine påvirker også rapsforsyningen i Europa, da man har prioriteret at eksportere denne højværdiafgrøde. De omkringliggende europæiske lande oversvømmes derfor af relativt billige ukrainske rapsfrø. Danske landmand var rettidige og dygtige, da de solgte en stor del af høsten i vinteren og forsommeren. Mange europæiske landmænd lod sig rive med af de høje priser og fik ikke solgt – de har stadig varer liggende, som endnu ikke er solgt.

Disse faktorer gør, at tilgængeligheden af frø er stor på markedet, og dette sætter sig i priserne. Det er købers marked for tiden, og dette sætter sig også i de fysiske priser – især på gammel høst, hvor oliemøllernes præmier har været faldende hele efteråret.

Selvom priserne har været faldende, er de stadig historisk høje. Det kommer også til udtryk ved, at europæiske landmænd har tilsået et stort rapsareal for høst 2023, som forventes at være 5 % større sammenlignet med arealet i 2022.

Priserne på vegetabilske olier har også været under pres, da den kinesiske Covid-19 lockdown, rentestigninger og en potentiel forestående recession lægger en kraftig dæmper på forbruget. Selvom Kina nu har lempet på restriktionerne, medfører dette en stor Covid-19 spredning blandt befolkningen, som endnu ikke har opnået flokimmunitet. Det forventes at vare flere måneder, før smittespredningen begynder at falde, og de begynder at komme tilbage til en mere normal dagligdag.

 

Forventning

Begrænset efterspørgsel, store høstlagre og et på nuværende tidspunkt stort høstareal til 2023 påvirker markedet. Det forventes, at den store europæiske beholdning af rapsfrø vil betyde, at der vil blive overført rapsfrø fra høst 2022 med over til høst 2023. Vi tror, markedet for nuværende har stabiliseret sig, men udelukker ikke yderligere nedadgående korrektioner, da landbruget i flere lande endnu ikke har solgt hele 2022-høsten. En genåbning af den kinesiske økonomi og en forbedret forbrugeroptimisme skal til for at skubbe prisen på rapsfrø opad igen.


Ansvarsfraskrivelse
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”