REGLER FOR SAMMENBLANDING AF MIDLER TIL UDSPRØJTNING

  • Mange kemikalier virker bedst og skader mindst, når de udsprøjtes alene. Af arbejdsmæssige grunde kan det dog være fordelagtigt at udføre sprøjtningen med 2-3 midler samtidig.
  • Bland aldrig rene præparater sammen. De skal være opløst (opslemmet) i vand, før sammenblandingen foretages i sprøjtebeholderen.
  • Hvis et pulverformigt præparat skal blandes med et flydende, fyldes sprøjtebeholderen 3/4 med vand, pulveret tilsættes, og når pulveret er fuldstændig opløst, hældes det flydende præparat i under omrøring.
  • Sammenblandede præparater må ikke henstå, men skal udsprøjtes straks på grund af risiko for udfældning.
  • Giver en blanding anledning til udfældning, kan problemet eventuelt afhjælpes ved anvendelse af lunkent vand i de følgende sprøjtninger
  • Læs om midlernes blandbarhed i produkthåndbogen samt på etiketterne.

  • Se også blandingsskemaerne på de foregående sider.

 

 

BLANDING AF PLANTENÆRINGSSTOFFER MED BEKÆMPELSESMIDLER


Diammoniumfosfat,
der anvendes for at tilføre planterne kvælstof og fosfor igennem bladene, bør anvendes alene. Der anvendes ca. 10 kg Diammoniumfosfat pr. ha.

Kobbersulfat (blåsten) og Kobberoxyklorid, der anvendes mod kobbermangel (gulspidssyge), bør ikke blandes med andre midler på grund af risikoen for svidning af afgrøden. Der anvendes 4-6 kg Kobbersulfat eller 2,0-3,0 kg Kobberoxyklorid pr. ha.

 

Magnesiumsulfat, der anvendes mod magnesiummangel, kan under visse forhold blandes med andre midler. Det udbringes generelt i en 5% opløsning, dvs. 5 kg pr. 100 liter vand.

Mangansulfat 32, der anvendes mod manganmangel (lyspletsyge), kan blandes med minimidler, skadedyrs- midler og svampemidler. Normalt anvendes 2,0-3,0 kg pr. ha.

Det er en almindelig erfaring, at tilsætning af Mangansulfat 32 kan nedsætte effekten af minimidlerne overfor ukrudtet. Det må derfor tilrådes at bruge en lidt højere dosering af minimidlet eller bruge midlerne hver for sig.

For at undgå svidning af afgrøden bør der højst tilsættes 2 kg Mangansulfat 32 pr. 100 liter sprøjtevæske. Dette vil også mindske risikoen for tilstopning af dyserne.

For at sammenblandingen ikke skal volde problemer i form af bundfald i sprøjten, bør følgende fremgangs- måde anvendes:

 

  • Mangansulfat 32 opløses i vand, enten i en spand eller i selve sprøjten.
  • Ukrudts- eller skadedyrsmiddel opløses i vand – flydende midler i 3-5 gange, pulvere i 8-10 gange så meget vand.
  • Når mangansulfatopløsningen er hældt i sprøjtebeholderen, og denne er 3/4 fyldt med vand, og al mangan er opløst, tilsættes sprøjtemiddelopløsningen, hvorefter resten af vandet hældes i sprøjtebeholderen.

  Hæld aldrig det rene sprøjtemiddel ned i mangansulfatopløsningen – heller ikke når mangansulfaten er opløst i selve sprøjtebeholderen – det kan
  
give bundfald.

En blanding af Mangansulfat 32 og et eller flere bekæmpelsesmidler skal udsprøjtes straks efter sammenblandingen.

I stedet for Mangansulfat 32 kan der anvendes 1,0-2,0 liter Profi Mangan NO3.

Profi Mangan NO3 er en flydende mangannitrat-opløsning mod manganmangel (lyspletsyge). Mangan- og Nitratkvælstof fremmer gensidigt hinandens optagelse i bladene ved synergieffekt, hvilket gør produktet specielt velegnet til hurtig afhjælpning af manganmangel. Profi Mangan NOtilsættes efter, de andre midler er blandet  i sprøjten. Profi Mangan NO3 kan blandes med de fleste ukrudts-, svampe- og skadedyrsmidler, dog frarådes blandinger med roemidler som Swedane Betasana 2000, Goltix, Safari samt Fenix til brug i ærter.

Ved tidlige og forebyggende behandlinger anvendes 1,0 liter pr. ha. Ved konstateret manganmangel anvendes 2,0 liter pr. ha. Ved kraftige angreb kan det være nødvendigt med gentagende behandlinger med 1,0-2,0 liter pr. ha.

 

Profi Universal er en flydende næringsstofblanding, der er specielt udviklet til at imødekomme kornafgrødernes behov for næringsstoffer og indeholder 76 gr. Mn + 20 gr. Cu + 10 gr. Fe + 9 gr. Zn + 11 gr. Mg + 0,3 gr. Mo + 65 gr. S + 12 gr. N pr. liter. Det anbefales at anvende 1-2 liter/ha pr gang fra 3-4 blad stadie og frem til skridning.

Profi Universal er blandbar med de fleste plantebeskyttelsesmidler, når følgende procedure anvendes:

 

  1. Fyld sprøjtetanken halvt op med vand
  2. Start omrøring.
  3. Tilsæt Profi Universal
  4. Planteværnsmidler tilsættes
  5. Tanken fyldes helt med vand
  6. Udsprøjtning straks efter blanding

 

EPSO Microtop, der er en hurtigvirkende bladgødning, indeholder magnesium, svovl, mangan og bor. Det udbringes i en 5% opløsning med 10-25 kg pr. ha.

Produktet kan blandes med fungicider og insekticider, og kan med fordel anvendes i sukkerroer, kartofler, raps og majs.

 

Borprodukter anvendes mod bormangel, som ofte ses i raps, roer, kål og andre specialafgrøder. Typiske symptomer i raps ses sm visne topskud, bladrande som er visne og gullige og bladplader med violet skær. I roer ses døde hjerteskud, og det betegnes ”hjerte-/tør-forrådnelse”.

Solubor DF (pulver), Foliarel QS (mikrogran.) og Profi Bor 150 (flydende) egner sig til udsprøjtning, og kan normalt blandes med skadedyrsmidler og Urea. Solubor DF opløses fuldstændigt i koldt vand, og der anvendes 5-10 kg pr. ha i 2-300 liter vand. Foliarel QS og Profi  Bor 150 anvendes med 1-2 l pr. ha. Borprodukter hæver pH i sprøjtevæsken, og skal derfor altid tilsættes til  sidst for at undgå problemer med planteværnsmidlerne.

Borprodukter bør ikke blandes med manganprodukter!

Pioner S gødning 80 indeholder 80% svovl, kan anvendes, hvor der er konstateret svovl- mangel med 10-15 kg/l pr. ha. Der kan generelt blandes med de almindelige svampe- og insektmidler, minimidler, Starane 333 HL og Trece 750, bortset fra olieholdige produkter. Der anvendes min. 250 l vand pr. ha.

 

Blandinger skal udsprøjtes omgående.

 

Urea (urinstof), der anvendes for at tilføre planterne kvælstof gennem bladene, kan blandes med svampe- og skadedyrsmidler til korn. Urea kan blandes med minimidler, men på grund af svidningsfare vil det være tilrådeligt at adskille ukrudts- og ureasprøjtningen med 1-2 uger. Der bør ikke sprøjtes i stærk solskin af hensyn til svidningsfaren. I korn og græs kan bruges en 20-25% styrke, mens roer kun tåler en 2-3% styrke. Anvend ikke koldt grundvand, men tempereret vand til opløsning af Urea.