Alle brugere og købere af plantebeskyttelsesmidler skal autoriseres digitalt i Miljøstyrelsens Autorisations-system til brug af Bekæmpelses-midler (MAB). Som hovedregel skal alle, der arbejder med bekæmpelsesmidler, have et sprøjtecertifikat.
Sprøjtecertifikat
Personer, der udfører erhvervsmæssigt arbejde med bekæmpelsesmidler, enten for andre, som ansat, eller etableret som selvstændig efter den 1/1 1991, skal være i besiddelse af et sprøjtecertifikat.
Kurset til sprøjtecertifikat varer 74 timer fordelt på mindst 10 undervisningsdage.
Sprøjtebevis
Er man etableret på egen eller forpagtet bedrift inden 1/1 1991 og har du et sprøjtebevis fra før sommeren 2016, sidestilles denne uddannelse med et sprøjtecertifikat. Er sprøjtebeviset mere end fire år gammelt, er det kun gyldigt, hvis du har gennemført et opfølgningskursus indenfor de seneste fire år.
Elever under uddannelse er dog fritaget for kravet om sprøjtecertifikat, hvis de som led i uddannelsen udfører arbejde med bekæmpelsesmidler under instruktion af en person, der er i besiddelse af et Sprøjtecertifikat eller et Sprøjtebevis.
Opfølgningskurser til sprøjtecertifikat/Sprøjtebevis
Alle, der er omfattet af at skulle have sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert 4. år. Kursets varighed er 7 timer og kan afholdes af bl.a. landbrugscentrene. Der afsluttes ikke med prøve, men bevis for deltagelse skal opbevares, så det kan forevises på forlangende.
Sprøjtejournaler og sprøjteudstyr
Alle professionelle brugere af plantebeskyttelsesmidler skal løbende føre sprøjtejournal. Professionelle brugere er enhver, der benytter pesticider i forbindelse med erhvervsmæssige aktiviteter, både i landbrugssektoren, herunder også gartnerierhvervet og i skovbruget og andre sektorer.
Plantebeskyttelsesmidler defineres i overensstemmelse med definitionen i lov om kemiske stoffer og produkter, dog således at midler mod muldvarper og mosegrise ikke er omfattet.
Journalen skal være påført ejer eller brugers CVR-nr. og indeholde følgende oplysninger:
- Identifikation af marken i form af f.eks. enten marknummer eller marknavn
- Det sprøjtede areals størrelse angivet med 1 decimal, for væksthuse angivet i m2,
- Oplysning om afgrøde
- Plantebeskyttelsesmidlets navn og registreringsnummer
- Dosis af plantebeskyttelsesmiddel pr. ha
- Dato for anvendelse
- Bedriftens CVR-nummer
- Dokumentation for brug af afdriftsreducerende dyser ved reduktion i afstandskrav og ved brug af pesticider med krav om brug af afdriftsreducerende udstyr. Hvis der er brugt afdriftsreducerende dyser, skal der desuden være oplysninger om sprøjteførerens navn, typen af dyser og tryk ved sprøjtning.
Man skal altid kunne fremvise en ajourført sprøjtejournal og den skal gemmes i 3 år. Det betyder, at man ved en eventuel kontrol skal kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal under kontrollen.
Indberetning af oplysninger
Ovennævnte ejere og brugere, som dyrker 10 ha eller derover, samt gartnerier, frugtavler eller planteskoler med en årlig momspligtig indkomst på 50.000 kr. eller derover, skal indberette følgende oplysninger:
- Ejer eller brugers CVR-nr.
- Hvorvidt der er anvendt plantebeskyttelsesmidler på det dyrkede areal. Anvendes plantebeskyttelsesmidler skal indberetningen indeholde oplysninger om det samlede forbrug, opgjort på afgrødeniveau, for hvert anvendt plantebeskyttelsesmiddel.
Sprøjtejournal indberetningen (SJI) skal omfatte perioden 1. august – 31. juli (planperioden). For ejere og brugere, der dyrker arealer, der skal tilføres plantebeskyttelsesmidler efter den 31. juli, men inden 30. september, og som skal høstes inden den 31. december, forlænges planperioden til den 30. september.
Gartnerier, planteskoler, frugtplantager m.v. med en årlig momspligtig omsætning på under 50.000 kr. er ikke omfattet af kravet om indberetning af oplysninger.
Indberetningen af de nævnte oplysninger skal være indgivet digitalt til Landbrugsstyrelsen senest den 31. marts efter planperiodens udløb. Indberetningen skal ske via www.landbrugsindberetning.dk
I praksis har du to alternative metoder til indberetning af sprøjtejournal:
- Du kan ajourføre din sprøjteplan i dit markplanprogram og sende denne elektronisk til landbrugsindberetning.dk lige som det foregår med gødningsregnskabet. Hvis du har en planteavlskonsulent til at lave din markplan mm., kan du lade denne gøre det.
- Du kan løbende føre din sprøjtejournal på www.landbrugsindberetning.dk hvorfra den når dyrkningsåret er omme indberettes til landbrugsstyrelsen.
Autorisation til køb af planteværnsmidler
Før man kan handle med planteværn, skal enten ejer eller medarbejder knytte deres autorisation op til bedriftens (ejers) CVR-nummer. På den måde sikres det, at køber af professionelle plantebeskyttelsesmidler har den nødvendige uddannelse og autorisation før der kan handles.
Har du et godkendt sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, og har fulgt opdateringskurser hvert 4. år, så har du allerede et autorisationsnummer, og kan derfor blive autoriseret. En autorisation gælder i 4 år.
Når du har været på opdateringskursus, er det vigtigt, at du genregistrerer din autorisation i MAB
Seges har lavet 2 videoguides, der viser hvordan du autoriserer dig selv eller din medarbejder. Du kan finde reglerne og autorisere dig med Nem ID på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Bemærk, at brug af specielle midler, som for eksempel bejdsemidler, kræver et bejdsecertifikat, hvis man arbejder med bejdsning af udsæd, læggemateriale mv. Kravet gælder dog ikke hvis man allerede har en S1 autorisation i MAB. Man kan få en S1 autorisation hvis man indenfor de seneste 4 år har erhvervet et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis med efterfølgende opfølgningskurser.