Kontakt os
Følg med i DLG's markedsorienteringer om korn, raps og soja
Foder / Risk Management / Markedsorientering
1. oktober 2020

DLG Markedsorientering

Vi udarbejder løbende en markedsorientering om skiftevis korn, raps og soja, så du kan følge med i, hvad der rører sig på verdensmarkedet.

Markedsorientering korn - den 1. oktober 2020

Af Niels Vesterlund, trader DLG 

Høsten er forbi og hvad så?
Den danske kornhøst blev én af dem, der overrasker til den gode side. Både udbyttemæssig og kvalitetsmæssig samt det gode høstvejr og billige bjergningsomkostninger i særdeleshed. Nogenlunde det samme gælder for resten af Skandinavien og Baltikum, måske Baltikum især. De tre lande har gennem høsten lagt et stort pres på eksporten for at skabe plads både i landbruget, handlen og i eksporthavnene.

Frankrig og Storbritannien har fuldt ud indfriet de små forventninger for både hvede og byg. Frankrig forbliver eksportør om end i mindre omfang. For Storbritannien bliver situationen særlig mærkbar, idet forsyningssituationen for hvede skifter fra eksportoverskud til importbehov. Indtil Brexit-løsningen står mere klar kommer både briterne og handlen på kontinentet til at famle sig frem, idet ingen p.t. tør gætte på evt. importafgifter i Storbritannien. Byg-situationen i Storbritannien forbliver et eksportoverskud.

Spanien, der næsten må betegnes som ”dansk hjemmemarked”, når det drejer som foderkorn, har i år haft en fantastisk stor høst, men det kniber lidt med de bedste kvaliteter, så andelen af foder er relativ stor.

Rusland kommer igen til at dominere hvedemarkedet til de store importørlande i Afrika og Mellemøsten. Inden høst var der pæne forventninger til landets hvedeproduktion, men lave foldudbytter i de sydligste områder (ud mod Sortehavet) skabte i begyndelsen af høsten frygt for nedjusteringer af hvedeproduktionen på så meget som 3-5 mio. tons. Som høsten bevægende sig nordpå blev foldudbytterne dog bedre, og i skrivende stund peger årets russiske hvedehøst i retning af 80 mio. tons, og dermed en ny stor eksportsæson ud af Sortehavet.
Man kan dog ikke sætte lighedstegn mellem Rusland og Ukraine, idet Ukraine har været plaget af samme tørke som Rusland, men ikke har oplevet de bedre udbytter i slutningen af sæsonen.

I de kommende uger kommer majshøsten på den nordlige halvkugle i fokus. Både i Ukraine, EU og USA er man i gang med den første fjerdedel.  Situationen op til høsten har for alle majsområder været tør og måske endda lidt for tør. De næste 3-4 uger bliver spændende.

La Niña
Det australske meteorologiske bureau har erklæret La Niña for de kommende måneder. Fænomenet følger ofte efter en El Niño og er i store træk det modsatte. Konkret varsler bureauet regn i Australien samt i det nordlige Brasilien, mens de varsler udbredt tørt i Argentina samt den sydlige del af Midtvesten i USA. Det næste halve år bliver også spændende.

USDA’s kvartalsrapport pr 30/9 2020
USDA har onsdag aften offentliggjort den rapport, som proklamerer det, der populært kaldes overgangsbeholdningerne fra den ene høstår til det næste. Det er alene tal for USA, og beholdningerne baseres på fysiske stikprøveoptællinger. Til stor overraskelse viser rapporten noget mindre beholdninger end forventet også sammenlignet med USDA’s tilsvarende rapport ultimo juni og regnet frem til september. Overraskelsen var størst for majs, som var forventet på niveau med sidste år, men USDA offentliggjorde 15% mindre. Hvede kom ud med beholdninger cirka 10% under det forventede.

Ansvarsfraskrivelse
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Markedsorientering rapsfrø - den 18. september 2020

af Jens Briand Thomsen, trader DLG


Markedsnyheder

En begivenhedsrig uge på Matif - rapsfrøene  blev skudt i gang tirsdag sen eftermiddag klokken 18.20, 10 minutter i luk. Rapsfrøene blev kraftigt handlet med op til +7 EUR på november 2020 futuren. Onsdagens handelssession fulgte med og lukkede også i pænt plus. 

 

Vegetabilsk olie

Rapsolien har i en periode været på et lavt prisniveau sammenlignet med de andre vegetabilske olier, hvilket har været et Bullish (prispositiv) signal for rapsfrøene. Men de andre store vegetabilske olier som solsikke, palme og soja fortsætter deres stigninger og øger præmien til rapsolie yderligere. Solsikkeolie drives af tørke og manglende høsttempo i Rusland og Ukraine. Palmeolien drives af større stigninger i efterspørgsel fra importørerne end stigningerne i produktionen kan følge med. Sojaolien drives af stigende interesse fra Kina, som driver hele komplekset. 

 

Rapsfrø

Europa 
Frankrig har oplevet den tredje varmeste august nogensende, hvilket har givet for tørre forhold til etableringen af rapsfrø og føret til et areal tab på op mod 30% og dermed truer deres position som Europas største rapsfrøproducent. Forholdene i Nordruropa ser helt anderledes ud, hvor de tyske og baltiske arealer forventes at stige med mindst 5% på grund af favorable vejrforhold under etableringen og stigende interesse fra landmændene, som kan gøre Tyskland til Europas største rapsfrøproducent i 2021. 

De seneste stigninger på Matif er drevet af tørre vejrforhold til kommende høst, udsigt til stramme overgangslagre, estimeres til under 1 mio. tons, samt gode crushmarginer og manglende salg fra landmændene.

Verden
Lavere ukrainsk rapsproduktion giver ca. 0,5 mio. tons mindre eksport til Europa og tørt vejr i Sortehavsområdet truer den næste ukrainske høst. De australske vejrforhold er fortsat favorable og udbytterne forventes at stige med 10%, som vil give den største rapshøst i tre år på 3,4 mio. tons. Eksporten til Europa er derfor også estimeret op med 1 mio. tons fra sidste år til 1,88 mio. tons. 

 

 

Valutaen

EUR/USD har været relativt stabile de seneste 2 måneder i range 1,17-1,19. Denne uges FED-møde gav lidt styrke til dollaren på grund af udsigt til svagere recession end forventet og forventning til faldende arbejdsløshed.

 

 

Råolie

Steg midt i denne uge på grund af stormen Sally, der ankom til den amerikanske syd/østkyst blot 15 dage efter den seneste Laura, samt faldende amerikanske råolie lagre. På det seneste OPEC-møde blev tonen også skærpet mod de medlemmer, som ikke overholder de aftalte kvoter i forbindelse med produktionsbegrænsning.

Forventning

2020: Vi ser fortsat stigende priser på rapsfrø, på grund af den stramme europæiske udbud/efterspørgselssituation og med en undervurderet rapsolie.
2021: Pres på præmien og stigende Matif 

Ansvarsfraskrivelse
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”