Kontakt os
Højere fedtprocent med ny øko-blanding
Om DLG / Presse / Nyheder
18. december 2019

Højere fedtprocent med ny, økologisk kvægfoderblanding

En højere fedtprocent i mælken, faldende celletal hos køerne og en fastere gødning. Økologisk mælkeproducent Per Aagaard Nielsen fra Hjallerup er meget tilfreds med de positive forandringer, han har oplevet, efter han begyndte at give sine køer en ny DLG kvægfoderblanding med roepiller i malkerobotterne.

Per Aagaard Nielsen er økologisk mælkeproducent og tredje generation på gården Østerholt ved Hjallerup i Nordjylland.  1. juli 2019 overtog Per gården, som han de seneste 12 år har drevet i I/S sammen med sin far. For ca. tre år siden valgte de at gå over til økologisk mælkeproduktion.

Federe mælk og faldende celletal
Som økolog har han ikke så mange virkemidler for at få fedtprocenten i mælken op og køernes celletal ned. I samarbejde med DLG har Per over en længere periode afprøvet forskellig slags kvægfoder i malkerobotterne for at få det til at ske. Og med en helt ny, økologisk kvægfoderblanding med roepiller er det nu lykkedes. 

“Efter jeg er begyndt at give mine køer den nye, økologiske kvægfoderblanding, leverer mine køer mælk med mere fedt i. Fedtprocenten er steget fra 3,94 til 4,12, hvilket er en rigtig fin udvikling. Jeg synes, pillekvaliteten er rigtig god, og der er ingen tvivl om, at mine køer søger malkerobotten. Samtidig er deres celletal faldet og ligger nu stabilt, hvor det skal,” lyder det fra Per.

God ædelyst og fastere gødning
Selvom mælken er blevet federe, er det ikke gået ud over ædelysten i malkerobotten eller mængden af mælk, hvor antallet af malkninger ligger på 2,8 om dagen i gennemsnit. Derudover ser det ud som om, at køernes maver også haft godt af den nye kvægfoderblanding, hvilket kan ses på gødningen, der er blevet lidt mere fast.

Per har brugt den økologiske kvægfoderblanding i en måneds tid og er ikke i tvivl om, at han vil fortsætte med den i hele vinterperioden. 

“Jeg har kun haft positive oplevelser med den her økologiske kvægfoderblanding og vil helt klart anbefale den til andre mælkeproducenter,” afslutter han. 
 

Facts: 

Økologisk landbrug

3. generationsmælkeproducent

130 malkekøer af racen Holstein 

2 stk. Lely foderrobotter 

Udover kvægfoderblanding køber Per Aagaard Nielsen såsæd, kalvefoder og mineraler hos DLG.