Kontakt os
Økologi / Planteavl / Afgrødeafsætning

Afsætning af økologiske afgrøder

Når dit økologiske korn er høstet, er DLG gerne behjælpelige med afsætning af det, når det passer dig.

 

Markedsorientering vedr. puljenotering pr. 31.03.2021

Siden sidste puljenotering er der gået 5 måneder med diffuse tendenser på det økologiske afgrødemarked. På den ene side er der fortsat stor efterspørgsel på proteinafgrøder som følge af svigtende sojaforsyninger fra Kina. På den anden side har vi en overforsyning af byg og havre, som trækker kornpriserne nedad. Dertil Brexit, præsidentvalget i USA samt Covid19-pandemien, der hver især har påvirket afsætningsmulighederne på vores eksportmarkeder. Men i modsætning til sidste puljeperiode er det lykkedes os at sælge mængder, hvilket generelt har en positiv afsmitning på puljepriserne.

Her kan du læse mere DLG's puljeordning for økologiske afgrøder


Skibsladninger af foderbyg til eksport

Efter sidste års høst blev det hurtigt klart, at vi i Danmark stod med et overskud af økologisk byg og at der kommer til at ligge overgangsbeholdninger ind i ny høst. Overgangsbeholdninger er gift for kornmarkedet, fordi potentielle købere dermed ikke har travlt med at handle, hvilket trækker hele prisniveauet ned indtil vi igen er i balance/underskud. Derfor har vi arbejdet hårdt på at få mængder ud af landet og er i den forgangne puljeperiode lykkes med to skibe med økologisk foderbyg til eksport. Dette er ikke nogen guldrandet forretning, men en løsning på den overforsyning vi p.t. står med. For økologisk hvede har vi siden nytår oplevet større efterspørgsel end udbud, hvilket har fået prisen til at stige til et uforventet højt niveau.


Overforsyning af grynhavre

Ligesom vi har en overforsyning af foderbyg, har vi det også med grynhavre. Normalt er det muligt at eksportere overskydende grynhavremængder til det tyske marked, men da Tyskland også har oplevet en god høst med gode kvaliteter, er deres interesse for dansk grynhavre meget ringe. Vi hører, at danske møllere bliver tilbudt grynhavre af tysk oprindelse, hvilket understreger den usædvanlige situation. Derfor ligger der fortsat et stykke arbejde foran os med at få solgt den danske grynhavre, som generelt er af meget god kvalitet. På trods af ringe efterspørgsel på maltbyg er det lykkedes os at sælge en stor del af den mængde, som var lagt ind i puljeordningen.


Manglende sojaleverancer holder efterspørgslen på bælgsæd intakt

Det var ventet, at når soja af høst 2020 kom i hus, så vil sojaforsyningen normalisere sig og dermed reducere forbruget af bl.a. ært og hestebønne. Imidlertid er kineserne heller ikke leveringsdygtige på denne høst, hvilket holder bælgsædsprisen på et højt niveau. Det er meget svært at vurdere, hvordan dette marked vil udvikle sig fremadrettet.

 

Afgrøde

Pris 31.03.2021

Afgrøde

Pris 31.03.2021

Øko byg

151,-

Øko rug

135,-

Øko maltbyg

167,-

Øko brødrug

*

Øko hvede

184,-

Øko raps

663,-

Øko brødhvede

*

Oml. byg

133,-

Øko lupiner

*

Oml. hvede

154,-

Øko ærter

280,-

Oml. rug

131,-

Øko hestebønner

298,-

Oml. havre

142,-

Øko havre

147,-

Oml. raps

469,-

Øko grynhavre

150,-

Oml. ærter

256,-

Øko triticale

*

Oml. lupiner

*

*ingen mængder

Marken øko rød Kontakt kundecenter
Tilmeld nyhedsbreve og sms
Hold dig opdateret på nyheder om økologi
Læs om sporbarhed og dokumentation