Kontakt os
Økologi / Svinefoder / Smågrise

Økologiske foderblandinger til smågrise

Smågrisene skal spise rigeligt og rigtigt efter fravænningsperioden. Det er derfor vigtigt, at de får en foderblanding, som både tilfredsstiller de ernæringsmæssige behov og som samtidig smager godt. DLG har lavet tre blandinger af økologisk smågrisefoder, som har de rigtige råvarer og hvor fokus er høj produktivitet uden at gå på sundhedskompromis.
Efter fravænning er det vigtigt, at smågrisene få ædt rigeligt, og blandinger skal indeholde skånsomme og velsmagende økologiske råvarer. Hos smågrisene er fiskemel og kartoffelproteinkoncentrat vigtige råvarer, grundet deres høje fordøjelighed og gode aminosyreprofil. Men også råvarer som ærter, sojabønne, sojakage, solsikkekage og rapskage spiller en væsentlig rolle, da de i mindre mængder kan være med til at balancere blandingen, så man i sidste ende kan sænke den totale mængde af protein i foderet til smågrisene, som ikke tåler høje proteinniveauer. Det gør os i stand til at producere smågriseblandinger, hvor fokus er på høj produktivitet, uden man skal gå på sundhedskompromis.  

I vores økologiske smågrisesortiment tilbyder vi tre forskellige færdigblandinger, som indeholder vitaminer og mineraler til at dække smågrisenes behov. Alle blandingerne er som udgangspunkt tilsat organisk syre for god tarmsundhed og høj produktivitet. Der findes også versioner uden syre. Vores syre er flydende og består af en blanding af myresyre og mælkesyre. Produktet er fremstillet uden brug af GMO og indeholder kun godkendte ingredienser (jf. det økologiske regelsæt). Forsøg og afprøvninger med at tilsætte organiske syre til smågrisefoder viser en positiv effekt på salmonellabekæmpelse, foderhygiejne, produktivitet og sundhed.

Vi tilsætter revet korn i alt vores økologiske svinefoder. Rivningen er med til at give struktur i foderet og øge mavesundheden.

Flere af vores smågriseblandinger indeholder probiotikaet Miya Gold O, som du kan læse mere om nedenfor. 
  • Natur Små Fravænning AFM: En blanding der er specialdesignet til at fungere omkring fravænningstidspunktet. Den indeholder en stor mængde af letfordøjelige proteinkilder, et højt lysinindhold og energi for høj tilvækst. Blandingen er tilsat Miya Gold O (M), et probiotika der sikrer en sund tarmflora hos det fravænnede smågrise. Indeholder desuden syre (A), magnesium og fiskemel (F).
  • Natur Små Start AFM: Blandingen indeholder et lidt lavere protein- og lysinniveau end den foregående, men stadig de samme letfordøjelige råvarer og kan bruges til samme vægtklasse. Det gør den velegnet til svinebesætninger med diarréproblemer, eller besætninger hvor man ønsker en lidt billigere, økologisk fodring. Blandingen indeholder syre (A) og fiskemel (F). Miya Gold O (M) kan vælges til eller fra. 
  • Natur Små AF: Den mest prisattraktive blanding i sortimentet, men uden at gå på kompromis med de gode, økologiske råvarer. Denne blanding vil være et godt valg som en slut blanding, hvis man ønsker at køre en fasefodringsstrategi til smågrisene. Blandingen indeholder syre (A) og fiskemel (F).
Få den bedste svinefoder til dine økologiske svin

Nyt Miya Gold O®: Probiotika til økologiske smågrise

Som noget helt nyt og enestående har vi i udvalgte økologiske smågriseblandinger tilsat Miya Gold O, som er et sporedannende probiotika til at styrke tarmsundheden og forebygge diarré. Miya Gold er et probiotika på sporeform og tåler derfor varmen i foderproduktionen. Det kommer igennem mavesyren uden at blive ødelagt, og sporerne ’vågner’, når de kommer frem til tyktarmen, hvor de har deres primære funktion. Miya Gold O ændrer miljøet i tarmen, og begrænser risikoen for vækst af uønskede bakterier. Derudover øger Miya Gold O fordøjeligheden af fibre i tyktarmen hos grisen. Det er rigtig godt for foderudnyttelse hos økologiske grise, som fodres med en højere andel fibre end konventionelle grise. Forgæringen af disse fibre resulterer i smørsyredannelse, som har disse fysiologiske fordele for grisen:
  • Energikilde for tyktarmens celler
  • Øger tarmvæggens styrke og tæthed
  • Øger absorption af salte og dermed reabsorption af væske
  • Betændelseshæmmende virkning
  • Iltniveauet sænkes over tarmvæggen, hvilket hæmmer salmonella og andre lignende bakteriers evne til at kolonisere og formere sig, da de er afhængige af et vist iltniveau i tarmmiljøet
I den konventionelle svineproduktion og også humant har Miya Gold givet rigtig gode resultater. Vi har netop nu afprøvet Miya Gold O hos flere af vores økologiske svineproducenter med succes. Vi vil løbende berette om resultaterne af afprøvningerne.

Læs mere om økologisk svinefoder her.
 
Hold dig opdateret på nyheder om økologi
Svin øko rød

Læs om sporbarhed og dokumentation