Kontakt os
Høsten fik større værdi for landmand med Risk Management
Om DLG / Presse / Nyheder
26. oktober 2018

Landmand om Risk Management: Høsten fik større værdi

En særligt udfordrende høst var bl.a. årsagen til, at landmand Thomas Høj Arnum investerede i Risk Management hos DLG. Det gav ham nemlig mulighed for at optimere gevinsten på både salg og køb af afgrøder samt køb af foder til hans gård.

I Outrup ved Varde ligger Thomas Høj Arnums bedrift, Højrupgaard. Her har han 500 malkekøer gående og 700 hektar med planteavl, hvor han dyrker korn samt grovfoder til køerne. Han skal derfor både indkøbe kvægfoder og sælge sine afgrøder. Det var grunden til, at Thomas Høj Arnum købte Risk Management hos DLG.

”Det har været betryggende at have Risk Management. Det gjorde, at høsten har haft en større værdi end det, som jeg solgte den til i første gang omgang, men hvor jeg samtidig har kunnet købe produkter til mine kreaturer inden,” siger Thomas Høj Arnum og fortsætter:

”Det er ikke nemt, når man både vil sælge og købe korn, hvor man skal helst kunne vinde på begge dele. Risk Management var for mig et redskab, som fik de to ting til at følges ad,” siger han.

Handl på det rigtige tidspunkt med Risk Management 
Det var under den udfordrende høst i sommeren 2018, at Thomas Høj Arnum investerede i Risk Management. Det er nemlig særligt relevant i et uforudsigeligt marked, da det giver landmanden mulighed for at kende sin købs- og salgspris. 

”Det er et godt værktøj til at afdække en handel med, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man handler på det rigtige tidspunkt. Man kan tænke lidt på det som en forsikring, for selvfølgelig kunne man risikere, at pengene var spildt, men her var det godt, hvis man fik brug for det. Jeg var dog ikke bekymret i min situation,” siger Thomas Høj Arnum. 

Han valgte et passivt produkt, som havde en naturlig udløbsdato nogle måneder senere. Han kunne dog sagtens lukke produktet før, og det valgte han. 

”Jeg kunne følge med dagligt inde på DLG’s Kundeportal, og de andre steder jeg holder mig orienteret. Jeg var også i tæt dialog med min DLG-sælger, som beregnede en pris til mig én gang om ugen. Det var også i samråd med min sælger, at vi sammen fandt ud af, at nu kunne det betale sig at slå til. Det gav en stor gevinst for mig,” siger Thomas Høj Arnum. 

 

 

 

Læs også dækningen af landmand Thomas Høj Arnums erfaringer med Risk Management i artiklen fra Effektivt Landbrug her.

 

 

 

Om Risk Management 
Der findes forskellige Risk Management-produkter tilpasset til ens temperament og lyst til at være involveret.

Overordnet set vælger man mellem passive og aktive produkter. Ved køb af et aktivt produkt kan man selv låse prisen, når man vil og få den fulde gevinst af en evt. gunstig ændring i prisen. Samtidig med at man er sikret en minimums- og maksimumspris. 

Ved køb af et passivt produkt sikrer man prisen på et bestemt niveau og har samtidig mulighed for at opnå en efterbetaling, hvis markedsudviklingen er gunstig. Efterbetalingen ved de passive produkter findes ved at fratrække minimums- og maksimumsprisen fra periodens gennemsnitsresultat.

Læs mere om Risk Management her.