Kontakt os
Et glimt indefra: ”Efter høsten føler vi et tomrum”
Om DLG / Presse / Nyheder
20. august 2020

Et glimt indefra: ”Efter høsten føler vi et tomrum”

Høstsæsonen sætter sit præg på hverdagen hos DLG - også i Skærbæk. Her er dynamik, liv og trængsel fra de mange lastbiler og traktorer, der hver dag besøger lokationen. Driftsleder Lars Schmidt giver et indblik i hverdagen under høstsæsonen.
Den høje brummen af maskiner bekræfter tydeligt, at jeg er nået frem til DLG’s fabrik i Skærbæk ved Tønder. Køreturen herud på en lang øde landevej er nu pludselig erstattet af larm, liv og store køretøjer, der konstant passerer ind- og udkørslen til matriklen. 

”Vi har mega travlt. Vi er jo midt i høstsæsonen, og det kan mærkes,” fortæller Lars Schmidt, driftsleder hos DLG i Skærbæk. 

Lars giver i dag en rundvisning på matriklen og deler et glimt af sin hverdag midt i en travl høstsæson. Landmænd høster marker på livet løs, og omtrent halvdelen læsser deres korn af på én af DLG’s mange lokationer rundt omkring i Danmark. 
Lars fortæller ivrigt om driften på DLG i Skærbæk, mens han peger på de mange lastbiler og traktorer, der holder på rad og række for at få vejet og registreret deres korn, købte råvarer mm.

 

”Om morgenen er her rigtig sjovt, for der har vi allermest travlt. Nogle landmænd høster til sent aftenen før, og derfor vil de gerne af med kornet morgenen efter. Samtidig vil mange lastbiler gerne hente korn om morgenen, hvilket hurtigt skaber kaos. Dem med tomme laster vil herfra og de nye hertil, og så går trafikken let i hårdknude. Der må vi hjælpe og guide trafikken lidt”, siger Lars.    
 
 
 
 

Aldrig oplevet noget lignende
 
Rundvisningen fortsætter tværs over gårdspladsen, og Lars stopper op ved siden af en traktor, der larmer med en brummen så høj, at Lars’ stemme næsten forsvinder i støjen. Til trods for det forklarer han, hvordan høsten i år er helt speciel:
”Jeg har været på matriklen i 31 år og har aldrig oplevet noget lignende. Det er helt vildt. Det, vi normalt klarer på fem uger, gør vi lige nu på fjorten dage.”

Lars afbryder samtalen og vifter med armene, da en ung landmand i sin traktor ihærdigt prøver at snyde foran en lastbil på vej hen til afvejnings- og registreringskontoret. 

 
”Hov hov hov min ven, den går ikke,” udbryder han, og fortsætter så: ”De har så travlt de landmænd. Det er sikkert fordi, hans mejetærsker står hjemme på marken og venter.”
 
150 lastbiler om dagen
 
DLG i Skærbæk består af drift, en fabrik og et kornlaboratorie. Samlet har de omkring 70.000 tons korn liggende, og lagrene bliver fyldt godt op i løbet af høstsæsonen. Lige nu modtager de 200 tons korn i timen.

”Det er så vildt at tænke på, hvor mange tons, der kører ind- og ud af driften. I høstsæsonen vurderer jeg, at det svarer til 150 lastbiler om dagen,” siger Lars. 

Temperaturen siger i dag 29 grader, varmen prikker tydeligt på huden, og netop de høje temperaturer er positive for årets høstsæson, hvor flere landmænd rundt omkring i landet snart er færdige med høsten. 

”Vi mærker årets høstsæson mere tydeligt i år end normalt, fordi vejret er så varmt og tørt. Alt kornet på marken ligger bare klar til, at landmændene kan gå i gang. Travlheden mærker vi, fordi de alle vil have det læsset af eller afhentet på én gang,” forklarer Lars. 

 
Et underligt tomrum
 
Dynamikken på matriklen er da heller ikke til at tage fejl af. Overalt er der medarbejdere i gule sikkerhedsveste, landmænd og lastbilchauffører, der lægger vejen forbi DLG’s lokation i Skærbæk. Til spørgsmålet om, hvad Lars tænker om høstsæsonen, er svaret klart:
”Jamen det er da det, vi glæder os til. Det er stressende at have høst – helt vildt. Men havde vi den ikke, ville vi mangle den. Så kan det godt være, vi er trætte og brugte i denne periode, men det er jo høsten, vi glæder os til.”

Han holder en lille tænkepause og fortsætter så:

”Det værste er faktisk, når det hele pludselig er slut. Så har vi givet den gas i en periode, og fra den ene dag til den anden, er det hele slut. Så står vi tilbage med et underligt tomrum,” afslutter Lars med et svagt smil, der tydeligt indikerer, at på trods af hårdt arbejde, varme temperaturer og lange arbejdsdage, så er og bliver høstsæsonen den vigtigste tid på året. En tid præget af dynamik, liv og masser af sammenhold.