Kontakt os
Om DLG / Presse / Nyheder
26. november 2015

DLG og Puai indvier ny foderfabrik i Kina

​Røde snore, taler og en helt ny fabrik var omdrejningspunktet, da Puai Feed i weekenden holdt åbningsceremoni på den nye svinefoderfabrik i Hunan-provinsen.

I snart to år har DLG været aktiv på det kinesiske marked for foder og premix, og investeringen uden for det europæiske marked er nu med til, at Puai kan åbne en topmoderne fabrik efter europæisk standard.

”Det er meget tilfredsstillende, at vi kan være med til at gøre en forskel på det kinesiske marked, og der er ingen tvivl om, at den nye foderfabrik, som er fuldt på højde med de bedste europæiske fabrikker, kan skabe værdi hos såvel de kinesiske svineproducenter som hos Puai og DLG’s ejere,” siger DLG’s koncerndirektør Jacob Holm med ansvar for forretningsområdet Vitaminer & Mineraler.

Den nye foderfabrik ligger i Hunan-provinsen og har en kapacitet på 180.000 tons. Den kommer til at forsyne kunder i såvel Hunan- som Hubei-provinserne, hvor Puai i samme ombæring har lukket to ældre fabrikker. Der er 20 produktionsmedarbejdere på fabrikken. Det er få efter kinesisk standard, men flere end på tilsvarende danske fabrikker. Det hænger sammen med, at bulk-leverancer endnu ikke fungerer i Kina – sækkevarer er stadig det primære.

Velfungerende salgskoncept

Ud over produktionsmedarbejderne er der knyttet 100 salgsmedarbejdere til fabrikken. Halvdelen af dem har kunder i engrosmarkedet, mens den anden halvdel fungerer som en slags farmmanagers ude hos kunderne. Et koncept, der er langt fra det, vi kender i Danmark.
”De her medarbejdere er delvist aflønnet af os, delvist af landmændene. De fungerer som en slags farmmanagers ude på bedrifterne. De er veluddannede og har minimum en bachelorgrad, og inden for hver 4-6 uger er de tilbage på vores hovedkontor i Henan i to dage for at blive videreuddannet. De er meget dedikerede,” forklarer Jacob Holm, der oplyser, at Puai har i alt 400 medarbejdere med den form for tilknytning.
 
 "Det fungerer utrolig godt. Medarbejderne bliver løbende trænet, og kunderne vil gerne optimere deres produktion, og det samlede koncept giver de resultater, som kunderne efterlyser,” supplerer han.

Også selve fodersortimentet er de sidste par år blevet hævet til et højere niveau. Det hænger sammen med, at PUAI løbende har medarbejdere i Danmark, og danske medarbejdere rejser til Kina for at videndele om, hvad der skal til, for at foderet kan være med til at øge produktionsniveauet i kinesisk svineproduktion.

Efterspørgslen stiger

På det kinesiske marked er man vant til fluktuerende priser på svinekød, men efter kinesiske forhold har prisen i en lang periode været lav på omkring 15 kr. pr. kg. Det har resulteret i, at mange producenter har nedlagt deres svineproduktion, og derfor er antallet af søer faldet med ca. 20%.

”Den mindre produktion har betydet, at prisen nu er steget til 21-22 kr. pr. kg til svineproducenten, så nu er det blevet en god forretning at producere svin, og det er aktuelt for os at kunne tilbyde producenterne bedre foderblandinger og øget know-how om svineproduktion generelt,” siger Jacob Holm.

Om DLG’s aktiviteter i Kina

  • DLG indgik sammen med IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande) en aftale om at købe 25% af aktierne i Puai Feed i Kina. DLG stod for 2/3 af den samlede investering på 100 mio. kr. og opnåede dermed 17% af aktierne, mens IFU ejer 8% af aktierne.
  • DLG har siden øget sin ejerandel i Puai, så koncernen nu sidder på 20% af aktierne i selskabet, mens IFU’s andel er uændret.
  • DLG bygger to nye fabrikker i Kina. Den ene er nu taget i brug, mens den anden er klar til marts. Begge fabrikker bygges efter europæiske standarder for kvalitet og fødevaresikkerhed. Puai har nu fem fabrikker.
  • Investeringen i Puai Feed er et partnerskab mellem DLG og Puai, hvor DLG leverer know-how primært inden for svinefoder og vitaminer/mineraler. Dertil kommer træning i Danmark og Kina af kinesiske medarbejdere og ledere fra Puai i Danmark. Puai Feed har derimod markedskendskabet og giver DLG adgang til det hastigt voksende kinesiske marked gennem investeringen.
  • Puai Feed er et privatejet selskab, der har ca. 1.600 ansatte og omsætter for godt 1 mia. kr. DLG har i 2014 fået et afkast på sin investering på 10%.
  • Kina er verdens største marked for svinekød, og OECD og FAO forventer, at Kina vil have det højeste forbrug af svinekød pr. indbygger på verdensplan i 2022 med et forbrug på over 34 kg pr. indbygger. Kinas svinebestand, der udgør mere end 50% af verdens svinebestand, er mere end fire gange større end svinebestanden i EU (148 mio. vs. 600-700 mio.).
Jacob Holm
Jacob Holm
Koncerndirektør, Premix & Nutrition