Kontakt os
Forskning i sofoder skal øge pattegrises overlevelse
Om DLG / Presse / Nyheder
4. oktober 2017

Nyt sofoder skal øge overlevelsen hos pattegrise

DLG er med i et usædvanligt forskningsprojekt, der skal reducere dødeligheden hos pattegrise ved at udvikle et nyt fodringskoncept til drægtige søer.

DLG står sammen med SEGES og Københavns Universitet i spidsen for forskningsprojektet Feed4Life, der skal hjælpe til at nå den danske svinesektors målsætning for 2020 om at én gris mere pr. kuld skal overleve. 

”Formålet med projektet er, at reducere dødeligheden hos pattegrise ved at øge fødselsvægt og vitalitet. Soen skal have de rette næringsstoffer på det rette tidspunkt under drægtigheden, så smågrisene ikke fødes underudviklede. Målet er også, at kuldene fødes mere ensartede,” siger Hans Aae, chef for forskning og udvikling i DLG.

Udover at identificere potentielle næringsstoffer, som sikrer en optimal udvikling af moderkagen, skal projektet også undersøge hvornår i drægtigheden grisene bliver ”uens”. Herefter skal der udvikles foderprodukter, der skal testes. 

Gevinst for miljø og økonomi i svineproduktionen

Projektet er usædvanligt, fordi de fleste hidtidige forsøg koncentrerer sig om grisene, efter de er født. Men det er tidligere dokumenteret, at overlevelsesraten øges, hvis grisene fødes stærkere og mere vitale, og Feed4Life-projektet kan resultere i yderst anvendelig foderløsninger.

”Projektet søger at dokumentere, hvornår i drægtigheden fosteret underudvikles for derefter at udvikle et fodringskoncept til drægtige søer, der vil øge produktiviteten. Det vil give en stor miljøgevinst og vil gavne økonomien for svineproduktioner i Danmark og i udlandet,” siger Hans Aae.

Der er bevilget 4,3 mio. kr. til forskningsprojektet fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet. Projektet varer indtil sommeren 2021.