Kontakt os
Brødhvedeavler: Vi tror på en god høst hvert år – ellers nytter det jo ikke
Om DLG / Presse / Nyheder
14. januar 2021

Brødhvedeavler: Vi tror på en god høst hvert år – ellers nytter det jo ikke

Peter Bagge Hansen har haft sit landbrug på Møn i over 20 år. For cirka 10 år siden startede Tobias som elev hos Peter, og nu har de et maskinfælleskab, hvor de i 2020 høstede 2500 tons vårhvede til konsum.

Peter og Tobias har en del tilfælles, og det er nok også derfor samarbejdet fungerer så godt.
De lever og ånder begge for landbruget. Det er også deres interesse for det lidt mere tekniske
ved planteavl, der har resulteret i deres arbejde med konceptavlsprojekt Grower’s Finest hos DLG. 

 

Tobias og Peter”For mig var der ikke nogen bedre måde at komme i gang som landmand på. Peter og jeg er meget enige om tingene. Vi interesserer os begge for det lidt mere nørdede ved landbruget, og vi vil gerne forsøge at gøre tingene lidt anderledes,” fortæller Tobias. 

Det er 3-4 år siden Peter og Tobias begyndte på deres projekt med konsumafgrøder. Og det er noget, de har tænkt sig at blive ved med selvom det kræver lidt ekstra, når man skal dyrke Grower’s Finest. 

”Det var min konsulent i DLG, Per, der foreslog at have vårhvede til konsum i stedet for såsæd, som vi havde gjort tidligere. Så må vi nemlig gerne sprøjte mod flyvehavre, og så er der jo også tillægget,” siger Peter Bagge Hansen og fortsætter:
”Men det lykkes kun hvis vind og vejr er med os. Sådan er det at være bondemand. Vi er naive. Vi tror på en god høst hvert år – ellers så nytter det jo ikke noget.” 

Det er vores største kamp

Vejret spiller en stor rolle – som det altid gør i landbruget. Men der er også måder, hvor man kan sandsynliggøre en succesfuld høst med vårhvede til konsum. De metoder er Peter og Tobias ved at have styr på. 

”Det er vores største kamp – og der findes ikke én opskrift, der altid duer. En af de ting vi gør, er at sengødske, og det er lykkes supergodt i år. Vi skal tilgøde lige så meget som i vinterhvede for at vårhveden kommer op og får fat,” forklarer Peter Bagge Hansen. 

Gødning er én ting – såtidspunkt er noget helt andet. Også her har Tobias og Peter muligvis fundet den rigtige tilgang. 

”Det handler også lidt om at prøve sig frem. Vi tror på, at så vårhveden så tidligt som muligt, fordi det lader til at give pote. Vårhveden kan godt lide at få to-tre uger mere i foråret, det giver ufatteligt meget i den anden ende. Såtidspunktet er lige så vigtigt som ved vårbyg, så hav jorden klar, og så det som noget af det første er nok mit bedste råd,” siger Tobias. 

Ikke kun tillægget, der lokker

Og det hårde arbejde lader til at betale sig, for både Peter og Tobias er godt tilfredse. Det er selvfølgelig en god bonus med tillægget, de får gennem Grower’s Finest kontrakten, men for dem er der også planteavlsmæssige fordele ved at have vårhvede til konsum. 

”Vårhvede er rigtig smart hos os fordi vi har mange frøudlæg. Tidligere havde vi meget frøudlæg med byg – men vårhveden er faktisk mere lys og åben, og det gør den god til at lægge frø ud i. På den måde sparer man på vintersæden, og vårhveden har fungeret virkelig godt – der er også flere muligheder for planteværn for at slippe af med græsukrudt. Fordi vårhveden ikke skal sprøjtes om efteråret, bliver den også en anelse billigere at dyrke, og så kan tillægget gøre, at den faktisk giver bedre end vinterhveden,” siger Peter Bagge Hansen. 

Når man så tilføjer de økonomiske fordele, der er ved at dyrke konsumafgrøder, så bliver det nærmeste ikke bedre for Peter og Tobias. Selvom der selvfølgelig også ligger en risiko, når man skal sigte efter at nå det specifikke proteinindhold. 

”Vi tjener gode penge på vårhvede til Grower’s Finest – det er bedre for os end både byg og vinterhvede. Lige pt. har vi 2500 tons liggende på lager fra årets høst. Næste år skal vi have lidt mindre – nok omkring 150 hektar. Det var lige vovet nok med 300 i år, der er jo en risiko. Jo tættere på vi høsten kom, jo mere nervøs blev Peter og jeg også. Men det gik heldigvis vores vej,” afslutter Tobias med et smil på læben.

Om Grower’s Finest 
Grower’s Finest handler om at dyrke afgrøder af en særlig høj kvalitet, som kan afsættes til den danske industri. De dygtigste danske landmænd avler og leverer de afgrøder som fødevareindustrien efterspørger – og bliver belønnet for det.

Konkrete fordele

Som landmand får du helt konkrete fordele ved at tegne en Grower’s Finest-kontrakt med DLG:
- Du får et fastsat tillæg til prisen på afgrøderne
- Du er sikret afsætning.

Læs mere her