Kontakt os
Landmand om DLG’s Risk Management: ”Det er et kanon produkt”
Om DLG / Presse / Nyheder
10. september 2021

Landmand om DLG’s Risk Management: ”Det er et kanon produkt”

Hele fem gange har Niels Stokholm valgt Risk Management i forbindelse med salg af sine afgrøder til DLG. Travlhed i marken og som ejer af en maskinfabrik gør, at Risk Management giver ham friheden til at turde slippe bekymringerne om det usikre kornprismarked.

I det lille vestjyske sogn Tørring, der ligger i nærheden af Lemvig, driver landmand Niels Stokholm ’Sejbjerg’ gård. Han er fjerde generation på gården, der har været i familien siden 1872, hvor han dyrker 70 ha med planteavl.  

Så længe Niels kan huske, har han handlet hos DLG – rundt regnet spår han det til at være omkring 30 år. Han har handlet både såsæd og gødning, og igennem de sidste fem år har han fået øjnene op for DLG’s Risk Management i forbindelse med salget af sine afgrøder til DLG. 

”Risk Management er et meget spændende og for mig smart produkt. Jeg har problemer med selv at opbevare alt mit korn, så jeg kører det altid til foderstoffen for opbevaring. Og i stedet for at betale lagerleje og svind samt løbe risikoen ved at sælge mit korn til forkert pris, tilkøber jeg Risk Management, så jeg ikke bagefter går og ærgrer mig over, at priserne pludseligt stikker helt af og kunne have givet mig et højere afkast,” siger Niels Stokholm.

DLG’s Risk Management-aftale kan tilkøbes i forbindelse med køb og salg af afgrøder, råvarer og foder. Risk Management sikrer dig altid en minimums- eller maksimumspris på dine afgrøder, mens du fortsat har muligheden for at deltage i markedet og opnå en bedre afregning.

”Det positive ved Risk Management er også, at jeg får frigjort kapital direkte efter høsten og rundt regnet, så giver jeg ikke mere for tilkøbet, end hvad lagerleje og svind alligevel ville koste. Og fordelen er så, at jeg jo stadig er med i gamet, hvis kornpriserne begynder at stige, fordi jeg får præmien heraf,” fortæller Niels. 

Mange jern i ilden

Ved siden af sit erhverv som landmand iværksatte Niels i 2002 ’Stokholm Maskinfabrik’, der i dag har 17 ansatte. I sin hverdag har Niels derfor ’mange jern i ilden’, og for ham er DLG’s Risk Management foreneligt med følelsen af frihed. 

”Risk Management giver mig en enorm følelse af frihed. Jeg behøver ikke at forholde mig til usikkerheden ved svingende priser. F.eks. skal jeg nu her have solgt min hvede, men priserne svinger meget lige nu, derfor vælger jeg at tilkøbe Risk Management. For selvom Matif-børsen så er usikker, så kan jeg altså slappe lidt mere af, fordi jeg har sikret mig en minimumspris,” siger Niels. 

At kunne følge med i prisudviklingen

Risk Management blev aktuelt for Niels, efter at hans DLG-konsulent gennem mange år, Frederik Hoppe, præsenterede ham for produktet.    

”Jeg har haft mange gode år med Frederik, hvor vi har opbygget en gensidig tillid til hinanden. Derfor var jeg ikke bange for at prøve Risk Management, fordi jeg stoler på, at han kender mine behov som kunde,” siger Niels. 


Netop Niels’ behov for at kunne slippe kontrollen med de usikre korn- og råvarepriser er altafgørende. Det er dog vigtigt for Niels fortsat at kunne følge med selv på sidelinjen. 

”Jeg synes jo, det er spændende, men jeg er også nået til en erkendelse af, at jeg ikke kan nå det hele. Og i den tid vi er i lige nu, hvor alting går så stærkt, så kan det være helt afgørende, hvornår man køber og sælger. Det gider jeg ikke gå rundt og have ondt i maven over, og Risk Management mindsker lige den værste usikkerhed,” siger Niels og afslutter:

”Risk Management har gjort en stor forskel for mig i mit travle liv. Og så kører det jo utrolig nemt – det tager ikke lang tid. Hvis jeg skulle handle uden om DLG, ville jeg bruge alt for meget tid på det. Kort sagt, så er Risk Management et kanon produkt.”