Kontakt os
Kan jeg sikre mig mod prisudsving og få økonomisk gevinst oveni?
Om DLG / Presse / Nyheder
24. august 2022

Kan jeg sikre mig mod prisudsving og få økonomisk gevinst oveni?

Er du landmand, kan DLG’s Risk Management-produkt give dig både sikkerhed og økonomisk gevinst. Det kan være i form af et loft på købsprisen, hvis priserne stiger, og du skal købe korn. Det kan også være et aftalt pris-gulv, og dermed penge tilbage i lommen, hvis priserne falder, når du skal sælge dit korn. Her fortæller markedschef for Korn, Anna Plum, mere om, hvad Risk Management i DLG går ud på, og om det kan betale sig for dig.

Når kornmarkedet er omskifteligt med store udsving på priserne, som det har været tilfældet i lang tid, kan det give mening at undersøge, om det kan betale sig at investere i et Risk Management-produkt, fordi man på den måde kan udnytte udsvingene mere.

”Man skal se Risk Management-produktet som en forsikring: Når du først har købt den, er der ikke nogen yderligere risiko. Du kender den flade pris, som du får for dit korn, og du kan lave din afregning, så du får penge i skuffen. Du betaler godt nok en ’forsikrings’-præmie, men det bliver ikke dyrere end det,” forklarer Anna Plum, markedschef for Korn i DLG, og uddyber:

”På den måde kan du stadig være med i et marked præget af store udsving, men du kan ikke tabe penge på det udover det, du har betalt for produktet. Til gengæld har du mulighed for at få en økonomisk gevinst ud af det.”

Kan det betale sig?
Om det kan svare sig at betale ’forsikrings’-præmien afhænger af, hvor meget du tror, kornpriserne kommer til at stige eller falde.

”Du køber f.eks. Risk Management-produktet, fordi du tror, at prisen på korn kommer til at stige, og at du derfor kan få en højere pris for det end den nuværende. Det er en altid en afvejning af, hvad der kan betale sig, men med Risk Management får du muligheden for at ’spille lidt med’ i markedet, og samtidig er du sikret en minimumspris. Man ved selvfølgelig aldrig, om markedet går den vej, man tror, men du har altid mulighed for at stoppe dit Risk Management-aftalen, når du vil,” lyder det fra Anna Plum.

Skal jeg vælge et aktivt eller et passivt produkt?
DLG tilbyder to forskellige Risk Management-produkter: Et aktivt og et passivt. 

”Det aktive produkt er skruet sådan sammen, at du skal kunne lide at sidde og følge med i markedet og på børsen, og så kan du slutte aftalen med DLG, når du vil. Den passive variant er til dig, der ikke vil bruge så meget tid på at følge med i markedet. Her får du i stedet en gennemsnitspris hen over en bestemt periode, og du kan også vælge at stoppe produktet, når du vil, dog skal du betale et lille gebyr, hvis du vælger at stoppe før periodens udløb,” fortæller Anna Plum.

Passer produktet til mig?
Risk Management-produktet er i princippet for alle, men man skal helst synes, at det er lidt sjovt at følge med i markedet og på MATIF. Man kan også tilmelde sig DLG’s SMS-service, så man hver dag kan følge med i udviklingen på korn- og sojapriserne.

”Man skal måske ikke bruge Risk Management på hele sin høst men f.eks. på 30 procent af den, så man har det som en del af sin risikostyring. Hvis man er i en situation, hvor man har solgt eksempelvis 75% af sin høst allerede men tror på, at priserne vil stige i fremtiden, så kan man jo investere de sidste 25% af sin høst i Risk Management-produktet og muligvis få et godt afkast ud af det,” slutter Anna Plum.

 

FAKTA OM RISK MANAGEMENT I DLG

Hvis du køber foder og råvarer
 
Risk Management ’Aktiv Ned’
Du sikrer dig, for en præmie, en maksimumpris på børsen samt en tilbagebetaling, hvis børsprisen falder. I tilfælde af at børsprisen stiger, skal du ikke betale mere end præmien ved oprettelse. Som kunde bestemmer du selv, hvornår dit Risk Management-produkt skal stoppe. Det kan være efter to dage, måneder, eller indtil kontrakten udløber. 
 
Risk Management ’Passiv Ned’
Du sikrer dig, for en lidt lavere præmie, en maksimumpris på børsen samt en tilbagebetaling, hvis børsprisens gennemsnit falder i den valgte periode. Kontrakten udløber automatisk, når den valgte børstermin udløber. Kontrakten kan lukkes før udløb ved betaling af et mindre gebyr på 0,75 kr./100 kg. 

Hvis du sælger afgrøder

Risk Management ’Aktiv Op’
Du sikrer dig, for en præmie, en minimumspris på børsen samt en ekstrabetaling, hvis børsprisen stiger. Som kunde bestemmer du selv, hvornår dit Risk Management-produkt skal stoppe. Det kan være efter to dage, måneder, eller indtil kontrakten udløber. 
 
Risk Management ’Passiv Op’
Du sikrer dig, for en lidt lavere præmie, en minimumspris på børsen samt en ekstrabetaling, hvis børsprisens gennemsnit stiger i den valgte periode. Kontrakten udløber automatisk, når den valgte børstermin udløber, men kan også lukkes før udløb ved betaling af et mindre gebyr på 0,75 kr./100 kg.