Kontakt os
DLG præsenterer den første sortsblanding på brødhvede
Om DLG / Presse / Nyheder
30. april 2023

DLG præsenterer den første sortsblanding på brødhvede

Fra sommeren 2024 er det muligt for danske planteavlere at høste den første godkendte sortsblanding inden for brødhvede. Valsemøllen, der er udset som en mulig aftager af brødhveden, ser gode perspektiver i sortsblandinger inden for afgrøder til fødevarer.

Under navnet ´Wheat Mix Bread´ kan DLG nu tilbyde den første godkendte sortsblanding inden for brødhvede. Blandingen består af de tre sorter, LG Initial, KWS Ekstase og Bright. Over de seneste år er sortsblandinger blevet velkendt praksis inden for foderhvede, som giver landmændene større dyrkningssikkerhed, bedre afgrødesundhed og højere udbytter, og nu vil DLG altså også tilbyde en sortsblanding i Grower´s Finest programmet til fødevarer.

”Vi har set, hvordan landbruget har taget sortsblandinger til sig over meget kort tid. Der er ingen tvivl om, at den enkelte landmand ser nogle store plusser ved at kombinere sorter, og derfor mener vi også, at det er vores opgave at kunne tilbyde netop den løsning i et større omfang. Jeg er glad for, at DLG nu kan tilbyde sortsblandingen ´Wheat Mix Bread´ i vores Grower´s Finest program, hvor landmænd kan dyrke kvalitetsafgrøder til fødevareindustrien,” siger Maja Skaaning, projektleder i DLG. 

Ved at dyrke flere forskellige sorter af samme kornart, mindskes risikoen for, at en eventuel sygdom eller skadedyr angriber hele afgrøden. Derved kan landmanden opnå højere udbytter og en mere stabil produktion.

Tre velkendte sorter i én

De tre sorter, LG Initial, KWS Ekstase og Bright, der indgår i Wheat Mix Bread har alle fine bageegenskaber, som møllerne har gode erfaringerne med. Netop bageegenskaberne er et af de vigtigste parametre, når Valsemøllen skal aftage landmændenes afgrøder, fortæller Ulrik Hansen, indkøbschef i Valsemøllen.

”Vi er meget optaget af, at dansk landbrug producerer nogle varer af høj kvalitet. Det er vi heldigvis dygtige til herhjemme. Hvis en sortsblanding kan skabe større tryghed hos landmanden og sikre højere og mere stabile udbytter med gode bageegenskaber, så er det selvfølgelig nogle produkter, vi har en interesse i at aftage,” siger Ulrik Hansen og tilføjer:

”Vi har stor fokus på bæredygtighed, et lavt forbrug af pesticider og at kornet er danskproduceret. Derfor synes vi, at dette tiltag fra DLG er en god idé, som vi hilser velkommen.

Wheat Mix Bread er et resultat af et stort forædlingsarbejde hos Sejet Planteforædling, hvor samarbejde og innovation kan skabe værdi for hele værdikæden. Landmændene vil have mulighed for at putte sortsblandingen i jorden fra den kommende sæson.