Kontakt os
Sortsblanding sikrer højere udbytter og øget robusthed
Om DLG / Presse / Nyheder
22. april 2022

Sortsblanding sikrer højere udbytter og øget robusthed

Enhver kornsort har sine stærke og svage sider, men ved at anvende flere typer i én blanding, i de såkaldte sortsblandinger, finder Christian Friis -Præstebjerg fra Ulstrup ved Bjerringbro en tryghed. De flotte resultater fra Landsforsøgene, var det der overbeviste ham om, at han skulle have en sortsblanding i jorden.

Det er første gang, at Christian Friis -Præstebjerg har sået en del af sine i alt 280 hektarer med hvedesortsblandingen Wheat Mix 221 fra DLG. Sortsblandingen består af de tre topsorter Kvium, Heerup og Rembrandt, som præsterede flotte resultaterne i Landsforsøgene 2021.

”Jeg har valgt at så sortsblandingen på dele af mine arealer, fordi jeg har set, at den har klaret sig rigtig godt i Landsforsøgene. Samtidig kan vi forhåbentlig også mindske forbruget af planteværn. Jeg ser brugen af sortsblandingen som et plus for både udbyttet og miljøet.

”Jeg synes, det har stået rigtig fint hen over vinteren, og vækstsæsonen ser også meget fornuftig ud. Hvis udbytterne lander som jeg forventer, regner jeg også med at bruge sortsblandingerne i fremtiden,” siger Christian Friis -Præstebjerg.

Sortsblandingen videreudvikles konstant

I 2019 udgav SEGES en rapport, der viste at i perioden fra 2008 til 2019 var der et gennemsnitligt merudbytte ved brug af hvedesortsblandinger på 2,1 hkg/ha – og netop det at sammensætte de rigtige sortsblandinger fra år til år arbejder de løbende med på Sejet Planteforædling.

”Vores mål er at udvikle sortsblandingerne fra år til år, så det hele tiden er de bedste sorter, der indgår i sortsblandingen. Vi skal finde opskriften, hvor udbytterne er høje samtidig med at robustheden er i top,” siger Finn Borum, hvedeforædler hos Sejet Planteforædling.

Der findes dokumentation for, at der er 10 procent mindre septoriaangreb i sortsblandinger, ligesom man regner med, at der vil være et mindre pesticidforbrug på markerne, og derfor giver det rigtig god mening at så sortsblandingerne i sine markarealer.

Wheat Mix 221, som Christian Friis -Præstebjerg benytter sig af i år, er i år blevet suppleret i en udgave hvor RGT Stokes erstatter Rembrandt. Den nye sortsblanding går under navnet Wheat Mix Star.

”Sidste år kunne vi præsentere sortsblandingen Wheat Mix 221, som viste rigtigt flotte resultater. I år har vi tilføjet endnu en sortsblanding hvor vi har skiftet Rembrandt ud med RGT Stokes. Vi forventer at udbytterne bliver endnu højere i den nye blanding samtidig med, at robustheden bevares,” siger Finn Borum.