Kontakt os
Marken / Såsæd / Vårsæd
1. oktober 2020

Wish vårbygsort - et høstudbytte over normalen

For landmand Ivan Broholm har bekendtskabet med DLG’s vårbyg-sort ’Wish’ vist sig yderst positivt. Udbyttet af årets byg-høst er højere end normalt – ligeså er kvaliteten af kornet, som har et højt proteinindhold.

I Vester Skerninge på det sydlige Fyn driver landmanden Ivan Broholm sin bedrift på 290 hektar og passer sine 9.000 slagtesvin. Siden han købte gården i 2013, har han blandt andet dyrket byg, hvede, græsfrø, raps, majs samt hybridrug for DLG. Det nyeste skud på stammen er DLG’s vårbyg-sort Wish, som han for første gang, har prøvet kræfter med.

”Jeg har haft en god oplevelse med Wish. Udbyttet fra årets høst har bare været rigtig godt. Normalt er vi her på bedriften ikke gode til at dyrke vårbyg, men i år har det virkelig været vårbyggens år,” siger Ivan Broholm.

Normalt høster de på bedriften 7,5 tons byg i gennemsnit, men med valget af Wish ligger udbyttet i år over normalen – nemlig på 8-8,5 tons. Men det er ikke kun mængden af den høstede vårbyg, der begejstrer Ivan. Han vil også gerne slå et slag for kvaliteten af kornet.

”Vores høstede Wish har et gennemsnitligt proteinindhold på 9,9 % og et vandindhold på 14,2 % - og det er rigtig godt. Normalt ligger vi aldrig på de niveauer,” fortæller Ivan.

Udover sortens høje udbytte og gode kvalitet er en af fordelene ved Wish, at den vokser godt til og er konkurrencedygtig over for ukrudt. Ifølge Ivan skal sortens gode sundhed anerkendes, men man skal heller ikke underkende, at forårets tørre vejr har gjort underværker for dyrkningsprocessen.

”Wish er vokset fint tæt helt fra starten af, hvilket gør det sværere for ukrudt og svampe at inficere beplantningen. Men forårets vejr var også bare helt optimalt. Der kom lige den mængde regn, sorten havde brug for, og ellers holdt det tørt. Så det er nok kombinationen af en stærk genetik og godt vejr, der har holdt svampesygdommene for døren,” siger Ivan.

Store flotte byg-kerner

Selvom vejret er en afgørende faktor for en landmands høstudbytte, erkender Ivan, at Wish er en etableringsstærk og stabil sort, der har givet ham et anderledes udbytte end normalt.

”Når vejret arter sig positivt, bliver høsten jo oftest god. Men jeg må også bare erkende, at i år med sorten Wish har jeg høstet store flotte byg-kerner. Desuden har Wish stået flottere end nogen af vores byg-sorter de andre år,” siger Ivan.

Ivan Broholm blev første gang bekendt med vårbyg-sorten Wish gennem sin DLG-kontaktperson, Jan Kristiansen . Ivan er ikke bange for at prøve nye sorter af og er glad for at have stiftet bekendtskab med Wish.

”Jeg kunne sagtens finde på at vælge Wish igen. Den har et højt proteinniveau, et fornuftigt udbytte, og så er den vokset godt til fra starten af. Og jeg bruger jo mit korn til foder, så når både udbytte og proteinindhold er højt, så er jeg begejstret,” afslutter Ivan.

 

Wish - Højeste udbytte blandt de dyrkede sorter

Wish har vist udbyttestabilitet i særklasse i Lands-forsøgene siden 2017. Med forholdstal for udbytte på 103 til 104 i alle årene er Wish vårbyggens stabile topsort. Sorten kendetegnes ved en rigtig god sundhed herunder resistens mod nematoder. Wish er en etableringsstærk sort med god ukrudtskonkurrenceevne.

FAKTA

  • Meget højt udbytte
  • Unik stabilitet
  • Rigtig god sundhed

tabel wish

Find konsulent - marken Kontakt kundecenter