Kontakt os
Risk Management - overlad dine bekymringer til os!
Foder / Risk Management

Risk Management - optimer din indtjening

Med Risk Management kan du overlade de bekymringer, du måske oplever ved salg af afgrøder eller køb af foder/råvarer til DLG. Så kan du i højere grad fokusere på den daglige drift.

Kend Salgs- eller købsprisen

Kend købspris og salgspris med Risk ManagementI et uforudsigeligt marked er det altid en fordel at kende købspris og salgspris. Den fordel får du med Risk Management. Sikre salgsprisen på dine afgrøder, og kend maksimumsprisen på foder og råvarer. Få samtidig del i en evt. gevinst fra prisudviklingen.
  

Skal vi overtage én af dine store bekymringer?

Vejrets uforudsigelighed kan vi ikke gøre meget ved. Men når det kommer til dine indtjeningsmuligheder, kan vi overtage den bekymring, du måske oplever ved salg af afgrøder eller køb af foder og råvarer.

Med Risk Management er du nemlig ikke kun garanteret en fast minimumspris eller maksimumspris. Du kan også planlægge bedre, din nattesøvn bliver bedre, og din bankrådgiver vil nikke anerkendende.
RISK MANAGEMENT

• Kender du din fremtidige indtjening, kan du planlægge bedre.
• Med én bekymring mindre, sover du bedre om natten.
• Din bankrådgiver vil nikke anerkendende, og fremtidige lån til investeringer bliver en bedre samtale.
• Mange muligheder – vælg det produkt, der passer til din bedrift.
• Glem alt om svingende priser og faldende indtægter. Fokuser i stedet på din bedrift.
• Kontakt din lokale DLG-forretning.

Du er altid velkommen til at kontakte din lokale DLG-forretning, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kan optimere din indtjening med Risk Management.  Se vores Handelsbetingelser for Risk Management.
  
TJEK DIN KONTRAKTSTATUS PÅ RISK MANAGEMENT
For at se noteringer eller din kontraktstatus, skal du logge ind med samme brugernavn og kode, som du anvender til DLG Kundeportal. Har du ikke et login, kan du oprette dig på DLG Kundeportal

Oplever du problemer, kan du inden for normal kontortid ringe på:                  Tlf. 3368 3383 eller skrive til apl@dlg.dk
Log ind, og se din kontraktstatus på Risk Management
Køb ad foder og råvarer
Ofte stillede spørgsmål om Risk Management
 
Hvorfor passer maksimumprisen eller minimumprisen ikke med markedsniveauet på CBOT eller Matif børsen? Vi tilstræber at udbyde produkter, hvor dit udgangspunkt er det gældende markedsniveau på den termin, du dækker til. Det kan dog ske, at der ikke udbydes et produkt på det pågældende tidspunkt, som 'passer til' markedsniveauet.

Salg af afgrøderDet betyder, at du enten vil starte lidt 'foran'. Forstået på den måde, at du allerede har opnået noget efterbetaling fra den dag, du køber den. Eller også, starter du lidt 'bagefter', så markedet skal falde eller stige mere, inden du kommer hen i et niveau, der udløser efterbetaling.

Uanset om du starter i niveau - lidt foran - eller bagefter, vil det ALTID være afspejlet i prisen. Så du er samlet set ikke nødvendigvis hverken dårligere eller bedre stillet, fordi du kommer ind på et andet niveau end det gældende.
 
Hvornår skal jeg betale for produkterne?
Afregning sker altid ved aftaleindgåelse, og herefter får du ingen ekstraregninger.

Hvornår udbetales en evt. efterbetaling?
En evt. efterbetaling udbetales til dig efter udløb af løbeperioden ved den faste fakturagang. For aktivprodukter, hvor du låser prisen inden terminens udløb vil efterbetaling foregå ved den først kommende månedlige fakturering. Vælger du at låse prisen før tid, vil udbetalingen inkludere en given tidsværdi, som udregnes ud fra markedsniveauet den pågældende dag.

Hvorfor ligger udløbsdatoen så lang tid før terminen?
Normalt løber Risk Management produkterne indtil ca. 10-20 dage før terminen. I visse perioder, vil der på nogle terminer kun blive udbudt 'halve' løbeperioder, som kan udløbe lang tid før. Dit Risk Management produkt vil stadig følge den termin, du har købt uanset udløbsdatoen.

Hvad sker der hvis jeg ved høst ikke kan levere de mængder, som er dækket af et Risk Management produkt?

Du er stadig dækket af dit Risk Management produkt og vil således få den evt. efterbetaling svarende til den fulde mængde, du har dækket.

Hvor stor en mængde kan blive dækket ved Risk Management?
Hvor stor en mængde kan blive dækket ved Risk ManagementVed salg af afgrøder kan du få dækket op til 100% af mængden.

Hvem kan handle Risk Management produkter?
Handler med Risk Management produkter indgås ved, at du som kunde har lavet en separat handel med DLG om køb eller salg af et fysisk produkt. Samtidig må den pågældende handel med Risk Management produkter ikke overstige den fysisk handlede mængde.

Hvordan kan jeg dagligt følge mine produkters værdi?
Har du købt et aktiv produkt får du en daglig mail med markedsopgørelse, så du kan følge prisudviklingen. Har du købt et passivt produkt, kan du oprette dig via DLG's Kundeportal. Efter oprettelse er du nu klar til at se din aktuelle status på Kontraktstatus Risk Management.  Har du andre spørgsmål, kontakt din Risk Mangement konsulent.

Regneeksempel Risk Management

Aktuel handel med "Performance Active" Gårdejer Jørn Nielsen vælger at sælge sin hvede til DLG, og vælger at afdække sit fysiske salg med en "Performance Active", som følger maj terminen på MATIF. Kontrakten tegnes den 10.10. med løbetid indtil den 15.04. på i alt 50 tons hvede, og med en minimumspris på 123,60 DKK/Hkg. Prisen for kontrakten var en præmie på 9,90 DKK/Hkg. Efterfølgende stiger prisen på maj terminen for hvede, og den 14.01. vælger Jørn Nielsen aktivt at lukke kontrakten igen. Kontrakten lukkes til kurs 143,60 DKK/Hkg og efterbetalingen beregnes efterfølgende som forskellen mellem kontraktens minimumspris, og den kurs kontrakten lukkes til.
 
Regnestykket ser således ud for gårdejer Jørn Nielsen ved hans "Performance Active" Hvede kontrakt:
Lukkekurs                   143,60
Minimumspris                 -123,60
Efterbetaling                     20,00
Præmie                     -9,90
Nettoresultat                    10,10

Priser i  DKK/Hkg Som Jørn Nielsen formulerer det: "Det viste sig at være en udmærket forretning". Ved at tegne en Risk Managementkontrakt opnår Jørn Nielsen tidlig likviditet og slipper samtidigt for at betale for lagerleje og svind ved oplagring hos DLG.

Illustration af prisudviklingen for kontrakten, MATIF, hvede maj: prisudviklingen for kontrakten, MATIF, hvede maj
Sådan fungerer produkterne
Der findes seks forskellige Risk Management produkter tilpasset til dit temperament og din lyst til at være involveret.

Overordnet set vælger du mellem passive- og aktive produkter. Ved køb af et aktivt produkt kan du selv låse prisen, når du vil, og få den fulde gevinst af en evt. gunstig ændring i prisen, samtidig med at du er sikret en minimums/maksimumspris. Ved køb af et passivt produkt sikrer du prisen på et bestemt niveau og har samtidig mulighed for at opnå en efterbetaling, hvis markedsudviklingen er gunstig. Efterbetalingen ved de passive produkter findes ved at fratrække minimums/maksimumsprisen fra periodens gennemsnitsresultat.
  
Produkterne fungerer forskelligt, men ved alle produkter vælger du en løbeperiode. Når løbeperioden er slut, vil du evt. modtage en efterbetaling, hvor størrelsen er afhængig af markedsudviklingen. Det betyder, at du får et kontant udbytte, hvis markedsudviklingen er gunstig i den pågældende løbeperiode.

Du kan købe produkterne i forbindelse med din fysiske handel hos DLG, dog skal Risk Management handlen indgås samme dag som den fysiske handel indgås. Vi kan tilbyde dig at dække den handlede mængde op til 100%. Afregningen ved brug af Risk Management værktøjerne sker ved aftaleindgåelse, og derefter får du ingen ekstraregning.

Hvis markedsudviklingen udvikler sig modsat dine forventninger, kommer der til gengæld ikke nogle ubehagelige ekstraregninger. På den måde kan du planlægge salg og indkøb efter, hvornår det passer produktionsmæssigt, uden at du skal bekymre dig om de svingende markedforhold.

Sælg dine afgrøder med Risk Management

Risk Management 

Har du spørgsmål, kontakt din lokale Risk Management konsulent

Du er også velkommen til at kontakte Risk Management administrationen: 

Tlf. 33 68 33 83 eller 33 68 33 20

E-mail: apl@dlg.dk

Kontraktstatus på Risk Management

Har du købt et passivt produkt, kan du oprette dig via DLG's Kundeportal. Efter oprettelse er du nu klar til at se din aktuelle status på Kontraktstatus Risk Management

Find din risk management konsulent