Kontakt os
Risk Management - Styr din prisrisiko
Foder / Risk Management

Risk Management - Styr din prisrisiko

Med DLG Risk Management kan du deltage i markedet uden downside-risiko, efter du har solgt din afgrøde. Du kan overlade de bekymringer, du måske oplever ved salg af afgrøder eller køb af foder/råvarer til DLG.

Du kan både lave en Risk Management-aftale, hvor det drejer sig om salg af afgrøder, og når det gælder køb af foder og råvarer. Risk Management sikrer dig en minimums- eller maksimumspris på dine afgrøder, mens du fortsat har mulighed for at deltage i markedet og opnå en bedre afregning. Ved salg af afgrøder fastsættes en minimumspris og ved køb af råvarer eller foder fastsættes en maksimumpris. Herefter har du mulighed for at få gevinst ved senere prisændringer. Præmien er kendt på forhånd og betales ved kontraktindgåelse.  

Argumenter for at anvende Risk Management

  • Risk Management kan hjælpe med at minimere din prisusikkerhed og agerer som 'sikring' for altid at handle på det rigtige tidspunkt 
  • Risk Management er et godt værktøj til at skabe budgetsikkerhed og dermed også et godt værktøj at tage med til samtalen i banken
  • Du sparer lagerlejen ved levering i høst 
  • Integreret del af korn,- råvare- og foderhandel 
  • DLG er den eneste grovvarevirksomhed med denne mulighed i prissætningen. 
Hvad siger landmændene? 
Vi har været ude og snakke med vores kunder for at høre om deres oplevelser med Risk Management. Du kan læse, hvad de havde at fortælle ved at klikke på linksene nedenfor: 

Hans valgte Risk Management - og vil gøre det igen

Thomas glad for Risk Management: "Høsten fik større værdi" 

Lars om Risk Management: "Jeg tror på en reel handel"

Holger: "Faglig sparring og Risk Management går hånd i hånd"

Hvordan fungerer Risk Management?

Der findes forskellige Risk Management-produkter tilpasset til dit temperament og din lyst til at være involveret.

Overordnet set vælger du mellem passive og aktive produkter. Ved køb af et aktivt produkt kan du selv låse prisen, når du vil og få den fulde gevinst af en evt. gunstig ændring i prisen. Samtidig er du sikret en minimums/maksimumspris. Ved køb af et passivt produkt sikrer du prisen på et bestemt niveau og har samtidig mulighed for at opnå en efterbetaling, hvis markedsudviklingen er gunstig. Efterbetalingen ved de passive produkter findes ved at fratrække minimums/maksimumsprisen fra periodens gennemsnitsresultat. 

Ved alle produkterne vælger du en løbeperiode. Når løbeperioden er slut, vil du evt. modtage en efterbetaling, hvor størrelsen er afhængig af markedsudviklingen. Det betyder, at du får et kontant udbytte, hvis markedsudviklingen er gunstig i den pågældende løbeperiode.

Du kan købe produkterne i forbindelse med din fysiske handel hos DLG. Dog skal du indgå Risk Management-handlen samme dag som den fysiske handel indgås. Vi kan tilbyde dig at dække den handlede mængde op til 100%. Afregningen ved brug af Risk Management værktøjerne sker ved aftaleindgåelse, og derefter får du ingen ekstra regning.

Udvikler markedsudviklingen sig modsat dine forventninger, kommer der til gengæld ikke nogle ubehagelige ekstraregninger. På den måde kan du planlægge salg og indkøb efter, hvornår det passer produktionsmæssigt, uden at skulle bekymre dig om de svingende markedsforhold.

Se de forskellige produkter og hvordan de fungerer her: 

Se brochure for køb af foder og råvarer

Se brochure for salg af afgrøder

Se ofte stillede spørgsmål (Q&A) om Risk Management og et regneeksempel

Præmiekontrakter: Handel i 2 Trin

Præmiekontrakter er et værktøj til at optimere din afregning på foderhvede eller raps, som du sælger til DLG, eller dit køb af hvede eller soja ved DLG. Det sker ved at udnytte samspillet mellem det danske marked og prisen på MATIF-børsen (eller CBOT i forbindelse med soja). Læs mere om Handel i 2 trin.

Find din risk management konsulentKontakt kundecenter