Kontakt os
JSJ Agro dyrker konsumvarer: Ærter kan virkelig betale sig!
Om DLG / Presse / Nyheder
18. oktober 2021

JSJ Agro dyrker konsumvarer: Ærter kan virkelig betale sig!

Industriærter til konsum kræver noget andet end korn – og det har både sine fordele og ulemper. Driftslederen, Christian Sommerlund har gjort sig gode erfaringer. Ærterne hos JSJ-Agro i Nordjylland blev høstet tilbage i slutningen af august og Christian Sommerlund er rigtig godt tilfreds med resultatet.

Christian Sommerlund har været driftsleder hos JSJ Agro I/S, der er en del af Birkelse Gods, i snart 4 år. I år har de forsøgt sig med at dyrke 90 hektar industriærter til konsum og har lavet en Grower’s Finest kontrakt hos DLG. Næste år er det planen med flere hektar med ærter.

”Det er første år, hvor vi dyrker ærter til konsum, men Birkelse Gods har haft ærter tilbage i 80’erne og 90’erne. Og siden dengang er der jo sket en del – vi har blandt andet lært ikke at bruge den for tæt på hinanden i sædskiftet, så vi undgår sygdomme – og så er der kommet en del bedre sorter,” fortæller Christian Sommerlund.

Faktisk kan ærter være en rigtig god afgrøde at have med i markplanlægningen i forhold til både sædskifte, men også når det kommer til vækstsæsonen og høsten – og timing deraf i forhold til korn.

”Med planteværn passer det med, at sprøjtningen ikke ligger oven i hinanden med kornet. Det samme med høsten faktisk, her ligger ærterne lidt senere, så det karambolerer heller ikke for meget med hinanden. Her skal man kun sikre sig at høste det i dagtimerne og helst i solskin. Når det kommer til såning og ærtens vækstsæson er den rimelig nem, den skal i hvert fald nok komme op af jorden uanset, hvor tidlig eller sent den kommer i – og så fungerer ærter jo virkelig godt som vekselafgrøde i et sundt sædskifte, og det er også én af grundene til, at vi er så glade for den,” lyder det fra Christian Sommerlund.

 

Konsumtillægget gør en forskel

JSJ Agro I/S dyrker både havre, rug og indimellem brødhvede under Grower´s finest programmet, så det var oplagt at forsøge sig med industriærter til konsum også.

”Det startede egentlig med, at vi havde besluttet at dyrke ærter, da vi manglende en vekselafgrøde i sædskiftet– så det informerede vi vores DLG-konsulent, om og han foreslog, at vi gik konsum-vejen. Det passede os rigtig godt, også med de forskellige krav til håndtering og opbevaring,” siger Christian Sommerlund og uddyber:

”Ærter kan betale sig, når vi kigger på konsum og som alternativ proteinafgrøde i stedet for bønner. Hjemmeavlet protein er jo foretrække, når det kommer til bæredygtighed – men for os skal prisen også være fornuftig sammenlignet med korn. Her gør konsumtillægget en forskel, så det er vi selvfølgelig virkelig glade for.”

JSJ Agro I/S har haft hestebønner i en del år, men oplever, at den kan være rigtig ustabil med udbytterne på deres jorde. Der performer ærter bedre på forskellige jordtyper, så det har de prioriteret at have på deres ’mellemjorde’.

”Og det tror jeg, vi bliver ved med indtil videre. Udbyttepotentialet er ikke lige så stort ved ærter som ved hestebønner, men ærter er en klart mere stabil afgrøde, og det er der enormt meget værdi i. Det er svært at måle præcis i kroner og ører, men med ærter som forfrugt, forventer vi jo også et større udbytte og en bedre afgrøde i næste vækstsæson. Det mener jeg, at vi også kan mærke på kontoen i sidste ende,” afslutter Christian Sommerlund.

 

Det praktiske

Christian Sommerlund forklarer om deres erfaringer:

Vi såede ærterne i 5-6 centimeters dybde og så tromlede vi også efter såning. Jeg synes også, at det er nemmest til høst, at vi har en plan bund, så vi kan komme helt ned med skæreboret. Det er også godt med en tromlet overflade, hvis man bruger jordmidler inden fremspiring.”

 
Om Grower’s Finest 
Grower’s Finest handler om at dyrke afgrøder af en særlig høj kvalitet, som kan afsættes til den danske industri. De dygtigste danske landmænd avler og leverer de afgrøder som fødevareindustrien efterspørger – og bliver belønnet for det.

Konkrete fordele

Som landmand får du helt konkrete fordele ved at tegne en Grower’s Finest-kontrakt med DLG:
- Du får et fastsat tillæg til prisen på afgrøderne
- Du er sikret afsætning.

Læs mere her