Kontakt os
Green Fertilizer Denmark ansætter projektdirektør
Om DLG / Presse / Nyheder
1. februar 2023

Green Fertilizer Denmark ansætter projektdirektør og gør klar til næste skridt

Selskabet Green Fertilizer Denmark, der er stiftet af Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro, har ansat Donald Milligan, som skal stå i spidsen for at undersøge muligheden for at producere grønnere gødning på dansk grund, som er andelsselskabernes ambition. Samtidig har selskabet indgået en aftale med ingeniørvirksomheden COWI, som skal hjælpe projektet ind i sin næste fase.

Det bliver den dansktalende amerikaner Donald Milligan (55), der med stillingen som projektdirektør, skal fortsætte arbejdet med at undersøge mulighederne for at etablere et gødningsanlæg i Danmark, som skal producere handelsgødning via Power-to-X. 

 

Bent Nissen, der er bestyrelsesformand i Green Fertilizer Denmark, siger: 

 

Med Donald Milligan får vi en kapacitet ind, som kan løfte de opgaver, som Green Fertilizer Denmark står over for. Donald har erfaring i arbejdet med Power-to-X og grøn omstilling, så det er et samarbejde, jeg forventer mig utroligt meget af. Med ansættelsen af Donald glæder jeg mig over, at vi nu er klar til at tage de næste skridt i projektet. Ambitionen er, at vi skal producere gødning på en markant grønnere måde, som kan sænke klimaaftrykket betragteligt.”

 

Donald Milligan, der begynder i den nye stilling pr. 1. februar, kommer fra en stilling som projektdirektør for Power-to-X og grøn omstilling i COWI. Han har tidligere været ansat i virksomhederne BWSC, Rambøll og DFDS.

 

Om de nye udfordringer siger Donald Milligan

 

”Landbruget står over for en stor omstilling, hvor vi indtil videre kun har set toppen af isbjerget. Derfor glæder jeg mig også til at undersøge mulighederne for at producere grønnere gødning, som kan nedbringe udledningen af klimagasser betragteligt. Green Fertilizer Denmark kan komme til at spille en vigtig rolle i at landbruget når sit mål om klimaneutralitet i 2050.”

 

COWI hentes ind

Rådgivningsvirksomheden COWI er blevet hyret ind som rådgiver for Green Fertilizer Denmark i forbindelse med de forundersøgelser, der skal fastslå om det er muligt og rentabelt at etablere en gødningsproduktion i Danmark. 

 

COWI skal understøtte udarbejdelsen af det ´feasibility study´, som Green Fertilizer Denmark har iværksat. Her skal man blandt andet i dybden med projektet via tekniske analyser, markedsanalyser og finansielle analyser.

 

Anvendelsen af handelsgødning tegner sig i dag for en betydelig del af CO2-udledningen fra planteproduktion, da det hovedsageligt produceres af energi fra naturgas. Med gødning baseret på grøn ammoniak fra vindmøllestrøm kan udledningen fra handelsgødning i Danmark reduceres med ca. 750.000 tons CO2*. Det svarer til udledningen fra ca. 250.000 dieselbiler**.

 

*Baseret på data fra Fertilizers Europe og SEGES Innovation.

**Beregningen er baseret på dieselbiler, der har et brændstofforbrug på 15,4 km/l, udleder 171,7 gram CO2 per kilometer og kører 17.000 km. årligt.