Kontakt os
"Af de tre typer hvede, vi dyrkede, var Pistoria klart den, der gav bedst."
Om DLG / Presse / Nyheder
24. maj 2016

Vinterhveden Pistoria giver højt udbytte og god sundhed

På Frijsenborg slot ved Hammel dyrker driftsleder Henrik Galsgaard vinterhveden Pistoria for andet år i træk. Erfaringerne det første år viser et supergodt udbytte, en rigtig god sundhed og en fornuftig stråstyrke.
Driftsleder Henrik Galsgaard (41) fra Frijsenborg og Wedellsborg gods, der er ansvarlig for landbrug og kyllingeproduktion siger:

”Vi dyrker vinterhveden Pistoria for andet år i træk, og vi har gode erfaringer. Pistoria gav et fornuftigt og godt udbytte på Frijsenborg sidste år. Af de tre typer hvede, vi dyrkede, var det klart den, der gav bedst. Det gav faktisk et super godt udbytte på 9,5 tons pr. hektar, hvor vores gennemsnit normalt er på 8,8 tons pr. hektar.”


”Så vi er klart tilfredse med Pistoria. Udover højt udbytte, så har den en rigtig god sundhed og er nem at holde sygdomsfri med en fornuftig stråstyrke. Som jeg husker det betød det også, at vi dermed sprøjtede mindre. Så vi vil klart anbefale Pistoria til andre.”

Har du spørgsmål til din plantedyrkning? Kontakt vores planteavlskonsulenter

Højstydende på brødhvedelisten

Pistoria er den højstydende sort på den danske brødhvedelisten. Henrik Galsgaard siger: 

”Det er selvfølgelig også en fordel, at Pistoria er på brødhvedelisten, så vi kan tilføre ekstra gødning. Det er første år i år, at vi har den som brødhvede, så vi har endnu ingen erfaringer i forhold til protein mv.”

God dialog om afgrøder 

I år har Frijsenborg  & Wedellsborg gods tilsammen ca. 480 hektar hvede. Heraf er de 260 hektar Pistoria på Frijsenborg, hvoraf DLG har købt 100 hektar til konceptavl. Sidste år var det 100 hektar Pistoria til fremavl. Henrik Galsgaard siger: 

”Vi har en rigtig fornuftig dialog og samarbejde med DLG hvert år om, hvad der kan betale sig for os i forhold til vores valg af afgrøder. Vi fokuserer altid på, at vi får højt udbytte og kvalitet i top i forhold til, om det er til fremavl eller konceptavl." 

"I år har vi således både hvede, byg, rug, raps, rajgræs, strandsvingel, rødsvingel, INOP græs, og vi vil helt sikkert fortsætte med Pistoria fremover.” 




Frijsenborg & Wedellsborg gods: 2 af de 5 Gaarde

Frijsenborg gods ligger ved Hammel og landbruget omfatter ca. 1.250 ha med produktion af korn, frø, raps og kyllinger. Skovbruget er på ca. 4650 ha og har en af landets største produktioner af pyntegrønt og en mindre produktion af juletræer.

Wedellsborg gods på Vestfyn har landbrugsarealer på ca. 2.000 ha med korn, raps og frø samt et skovareal på ca. 2.000 ha med en stor vildtbestand. 

Frijsenborg & Wedellsborg gods er 2 af de 5 Gaarde, der er et samarbejde mellem 5 godser og gårde. Varemærket De 5 Gaarde udspringer af et ønske om at forædle de gode råvarer fra gårdene til produkter af høj kvalitet til en fair pris til de danske forbrugere. Produktionen koncentrerer sig hovedsageligt om planteavl - herunder korn, raps, frø - kyllingeopdræt på Frijsenborgs gårde samt mælkeproduktion på Gyllingnæs (Læs om KomKo robotfoderblanding). De 5 Gaarde har haft samhandel med DLG gennem mange år.

Pistoria er topsorten på den danske brødhvedeliste


• Topudbytte
• Optaget på den danske brødhvedeliste
• Meget stærk og bred sygdomsresistens
• God vinterfasthed
• Gode stråegenskaber
• Egnet til tidlig såning

Med udbytter helt i top og samtidig optaget på brødhvedelisten åbner der sig meget spændende muligheder med Pistoria. Med forholdstal 103 som gennemsnit af Landsforsøgene 2013 & 2014 har Pistoria lagt afstand til brødhvedelistens øvrige sorter. Pistoria har en særdeles god sygdomsresistenspakke med effektiv gulrustresistens og meget stærk resistens mod den meget tabsvoldende septoriasvamp.

Vinterhvede

Et højt og stabilt udbytte er en forudsætning for at opnå det bedst mulige resultat på din bedrift. DLG og Sejet Planteforædling har Danmarks stærkeste vintersædssortiment. Se hvilke sorter, der passer i dit sædskifte. Kontakt din lokale DLG forretning, der står klar med råd og vejledning om valg af sort. Læs mere om DLG’s udvalg af vintersæd.
Find konsulent - marken Kontakt kundecenter