Kontakt os
Om et år er det slut med medicinsk zink i foderet - DLG og Vilofoss har løsningerne klar
Om DLG / Presse / Nyheder
24. juni 2021

Om et år er det slut med medicinsk zink i foderet

I dag er der præcist ét år til, at forbuddet mod medicinsk zink træder i kraft. I DLG-koncernen er man overbevist om, at et vidundermiddel, der alene kan erstatte zink udebliver, men at man i højere grad end i dag skal tænke hele vejen rundt om grisen.

Den 25. juni 2022 er det slut med at bruge medicinsk zink i fravænningsfoder. Nogle landmænd har allerede omstillet sig, her 365 dage før kravet fra EU træder i kraft, men størstedelen mangler fortsat viden og information om emnet. Hos DLG og Vilofoss har man forberedt sig grundigt – og selvom der højst sandsynligt ikke kommer en 1:1 erstatning for zink, så har landbrugsselskabet alligevel planen klar for, hvordan man sammen med landbruget kommer i mål med omstillingen.

Direktør for husdyrekspertise i DLG, Troels Møller Olesen siger:

”Vi har igennem de sidste år dannet os et godt grundlag for, hvordan landbruget klarer sig uden brug af medicinsk zink. I DLG vil vi gerne bidrage til at Danmark har verdens bedste smågrise, og derfor skal vi også i fremtiden kigge ind i, hvordan vi styrker hele arbejdet rundt om grisen, så vi skaber de bedste vilkår for nogle sunde bedrifter. Samarbejdet mellem landmanden, dyrlægen og os er helt essentielt i den proces.”

Vigtigt med erfaring inden slutdato

Hos vitamin- og mineralforretningen Vilofoss, som også er en del af DLG-koncernen, understreger man vigtigheden af at gøre sig erfaringer med udfasningen af zink inden slutdatoen i 2022.

”Dét der virker i den ene stald, er ikke nødvendigvis det, der virker hos naboen. Derfor vil vi, fra hele koncernens side, kraftigt opfordre til at man gør sig nogle erfaringer, så man ikke er helt på bar bund næste år. Vi står altid klar til sparring, og vi har nogle blandinger og koncepter med dokumenteret effekt. Sammen med den enkelte bedrift finder vi frem til de bedste løsninger - det er jeg ikke i tvivl om,” siger Jacob Dall, faglig chef i Vilofoss.

Konkrete anbefalinger på vej

Det næste år, vil landbrugsselskabet sætte markant større fokus på udfasningen af zink, samt hvordan landmanden kan gribe udfordringen an. Troels Møller Olesen er ikke i tvivl om, at DLG står godt rustet til at rådgive landmændene.

”Uanset om man har udfaset zink, om man er på vej, eller man endnu ikke er begyndt, står vi klar til at hjælpe bedrifterne. Det kræver hårdt arbejde og det bliver ikke let, men vi føler os godt klædt på, og vi arbejder hele tiden på at udvikle vores løsninger og koncepter til det endnu bedre. Senere på året vil vi komme med nogle konkrete anbefalinger til, hvordan vi i Danmark får verdens bedste smågrise. Det ser jeg meget frem til.” siger Troels Møller Olesen.