Kontakt os
Foder / Kvæg
2. marts 2021

Forsøg med X-Zelit og Bio-chlor fra Australien


Der er stor diskussion om, hvilke produkter er de rigtige til goldkøerne for at sikre den bedst mulige opstart i laktationen – særligt med henblik på at reducere hypokalcæmi. Diskussionen går ofte på hvorvidt der skal bruges anionske salte eller X-Zelit. Et nyt produkt på det danske marked er Bio-Chlor, som tilhører gruppen af anionske salte og har fået en del opmærksomhed på det seneste.

I et forsøg fra Australien er effektiviteten af X-Zelit sammenlignet med produktet Bio-Chlor. Nedenfor vises de vigtigste resultater af forsøget, og hvis man ønsker at læse mere, kan hele rapporten findes på nettet.

Blodprøverne viste et højt niveau af kalcium for begge behandlinger – men også at X-Zelit ligger på et pænt højere niveau end Bio-Chlor ved kælvning Figur 1

Figur 1. Kalcium koncentrationen i serum omkring kælvning.

Et højere kalciumniveau ved kælvning har en positiv indvirkning på rigtig mange produktionsegenskaber. Blandt andet er det med til, at køerne er mere friske efter kælvning, og at de æder mere foder. Dette er også indikeret i dette forsøg ud fra drøvtygningsdata (Figur 2)

Figur 2. Drøvtygning i minutter per dag over de første 82 dage i laktationen.

Drøvtygningstiden var højere fra start af laktationen for X-Zelit-gruppen, og i hele perioden på 82 dage, hvor køerne blev observeret. Dette indikerer, at køer, som kommer godt fra start i laktationen, bibeholder fordelen i en meget lang periode. Resultatet er i overensstemmelse med forsøget fra Cornell, hvor der blev observeret en 30 minutter/dag øget drøvtygning i den første uge af laktationen.

Øget drøvtygning/højere foderoptagelse giver mere mælk. Den daglig ydelse af værdistoffer (fedt og protein) er vist på figur 3.

Figur 3. Værdistoffer i mælk over de første 82 dage laktationen.

Ydelsen er højere helt fra start af laktationen for X-Zelit-gruppen, og X-Zelit-gruppen bibeholder et højere ydelsesniveau gennem de første 82 dage i laktationen.

De egenskaber, der blev målt på i forsøget i Australien, er også nogle, der benyttes herhjemme. Det er således flere og flere landmænd, som tager blodprøver lige efter kælvning for at følge, hvor deres plasma-kaliumniveau ligger. Dette er en simpel og meget effektiv måde at vurdere besætningens goldkofodring. Drøvtygning er ligeledes en meget nyttig indikator for koens aktivitets- og produktionsniveau.

Hele rapporten kan findes her.