10. februar 2022
Markant mindre protein i foderet: ”Jeg var lidt loren ved det”
Jørgen Kaasgaard startede tilbage i maj med at bruge ProtiSpar som en del af foderløsningen til hans 330 køer. Planen var at teste produktet i et par måneder og tage stilling til resultaterne. Men der har ikke været grund til at holde op. Og med lidt justeringer i foderplanen undervejs er ProtiSpar nu en permanent del af fodringen.
”Vi er meget åbne overfor værktøjer, der kan medvirke til, at vi får en billigere proteinforsyning. Det var da især på grund af bæredygtigheden, at vi er gået med i det her. Og så er det jo et krav, at vi skal ned i tildelt protein og i vores produktion er det soja, vi skal bruge mindre af. ProtiSpar virkede som et helt oplagt produkt at prøve af,” fortæller Jørgen Kaasgaard.
Om bedriften
Jørgen Kaasgaard har en fodermester og tre medarbejdere i stalden, der holder styr på de 330 køer på bedriften, der ligger lidt øst for Ringkøbing Fjord.
Soja som protein kan være dyrt i foderplanen og derfor handler det også om at finde alternativer. Derfor har Jørgen Kaasgaard både givet sig i kast med ProtiSpar og hjemmeavlede hestebønner. Hestebønnerne er også et forholdsvis nyt tiltag på bedriften – I 2021 har de haft 28 ha.
”Vi er ikke i mål med sojaen endnu – men vi bruger da en tredjedel af, hvad vi gjorde tidligere. Og det skyldes ProtiSpar og så vores hjemmeavlede hestebønner,” forklarer Jørgen Kaasgaard.
Men at proppe endnu et produkt på indkøbslisten er heller ikke gratis – på Jørgen Kaasgaards bundlinje går det hele dog alligevel op i sidste ende.
”Selvfølgelig er ProtiSpar ikke gratis, men for os kan det altså godt betale sig – vi sparer et par kroner pr. ko om dagen. Og så er mælkeydelsen steget med to-tre kilo – både på grund af ProtiSpar og tilpasning af vores foderplaner, som DLG har stået for, ” siger Jørgen Kaasgaard.
Lidt som en religion
Og samarbejdet med DLG har da også gjort forløbet meget lettere. For ProtiSpar minder ikke om så mange andre produkter på markedet.
”Altså da jeg hørte, at ProtiSpar er baseret på essentielle olier var jeg lidt loren ved det. Det kan godt virke lidt som en religion, hvor man skal tro på det, før det virker. Det dufter lidt, som når man går ind i Matas, når vi hælder det i blandingen på grund af de essentielle olier – men køerne kan lide det,” forklarer Jørgen Kaasgaard og uddyber om justeringen af foderplanen:
”Der er altså god service, når man prøver sådan noget. Vi har fået svar lige med det samme og fundet frem til, hvordan vi kan få det maksimale ud af produktet og vores foder. DLG har fuldstændig styr på, hvilke knapper, der skulle skrues på for at alting går som det skal.”
Fodringskonsulent for kvæg, Dorte Bossen fortæller: Demonstrationen af ProtiSpar
Fodring af malkekøer er meget mere end en foderplan. Det handler i høj grad også om, hvordan en foderplan reelt overføres til praksis. På enhver bedrift er der altid en praktisk logik, der skal tages med. Jørgen Kaasgaard og hans fodermester arbejder meget systematisk med fodringen. Det betyder, at man hurtigt og nemt kan se, hvordan køernes produktion påvirkes af ændringer i fodringen.
Før introduktionen af ProtiSpar, var proteintildelingen fra tilskudsfoder på Kjelstrup en kombination af hestebønner, rapskager, Expro-raps og sojaskrå suppleret med 0,2-0,3 kg majsgluten. Rationen havde 17,3 % råprotein - fordelt på 16,1 g AAT/MJ og 13 g PBV/kg tørstof. Formålet med at bruge ProtiSpar var, at sikre en fortsat høj ydelse ved lavere råproteinoptagelse og et lavere AAT-niveau, for derved at sænke foderomkostningerne.
Forud for introduktionen af ProtiSpar var det nødvendigt med en tilpasning af rationen, dels for at sikre tilstrækkeligt med PBV – dels for at lave plads til en øget andel kernemajs. Tilpasningen bestod i at ombytte Expro-raps med Danrapskager og sænke tildelingen af mættet fedt med 25 g/ko/dag. Ændringerne blev lavet trinvist nogle uger. Derefter blev ProtiSpar introduceret samtidig med at 0,2 - 0,3 kg majsgluten 60 blev ombyttet med 1,5 kg hjemmeavlet kernemajs. Med introduktion af ProtiSpar faldt rationens indhold af råprotein til 16,6% - med 14,8 g AAT/MJ og 16 g PBV/kg ts.
Ydelsesniveauet på Kjelstrup har gennem flere år ligget omkring 13.500 kg EKM pr. årsko. ProtiSpar blev introduceret i juni måned 2021, lige da det varme vejr satte ind. Fedtprocenten faldt lidt i de første uger, men introduktion af ProtiSpar har ikke givet en lavere EKM-ydelse. Godt grovfoder fra høsten 2021 kombineret med ProtiSpar og tilstrækkeligt PBV har sikret en god ædelyst hos køerne hen over efteråret. EKM-ydelse pr. årsko ved kontrolleringen i januar lå på 13.833 kg. Selvom der er sparet markant på omkostningerne til foderprotein, er ydelsen ikke faldet.
Du kan læse mere om ProtiSpar her