23. juni 2023
Overvejer du høst af byg- og hvedehelsæd?
Varmen har flere steder allerede haft en negativ virkning på udbyttet af grovfoder. Derfor overvejer nogle mælkeproducenter at høste korn som helsæd.
Nedenfor finder du en oversigt over gennemsnitlig kvalitet af byg- og hvedehelsæd sammenlignet med majsensilage.
Byg- og hvedehelsæd har en væsentligt lavere fordøjelighed sammenholdt med majsensilage.Lavere fordøjelighed betyder også højere fylde, og derfor erstattes majsensilage ikke 1:1 med helsæd.
Høster du helsæd til malkende køer som erstatning for majsensilage, vil det udløse et behov for mere tilskudsfoder, hvis der skal fodres efter samme ydelse. Alternativt kan foderniveau og ydelse sænkes lidt.
Vær opmærksom på holdbarheden efter åbning
Helsæd snittes fint og pakkes godt i silo eller markstak, og man skal her være særligt opmærksom på at sikre holdbarheden efter åbning. Sammenlignet med majsensilage har helsæden typisk en større andel stængel og en mindre andel kerne, og den høstes med et højere tørstofindhold. Selvom helsæd pakkes hårdt, som man ellers gør ved ensilering, trænger der nemt luft langt ind bag snitfladen efter åbning, og det giver stor risiko for varmedannelse.
Det er DLG’s anbefaling, at der altid tilføres stabiliserende ensileringsmiddel, som giver ekstra holdbarhed efter åbning og mindsker risikoen for varmedannelse.
Undgå at lægge helsæden ind imellem to slæt af græs eller under ny majsensilage. I det tilfælde at helsæden af en eller anden grund ikke holder sig godt efter åbning, risikerer du at stå med et lag midt i eller nederst i siloen, hvoraf noget skal sorteres fra, og det er næsten umuligt.
Til ensilering af helsæd anbefaler vi Biotal Axcool Gold eller Sil-All Fireguard.
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om ensileringsmidler her.
Kontakt din DLG-salgskonsulent
1 Tal om kvæg – Grovfoderanlayse 2022 ;
2 Tal om kvæg – Grovfoderanalyser 2020 - Hvedehelsæd