23. august 2023
DLG tester datadrevet siloovervågning
Ved at bruge data, som DLG og andelshaverne allerede har, tester andelsselskabet i øjeblikket en model, hvor de kan beregne foderbehovet og silokapaciteten og dermed sørge for, at kunderne altid har, hvad de skal bruge - uden at de selv behøver at bestille og uden at bruge silokameraer.
I fremtiden behøver landmændene muligvis ikke længere hverken at bestille foder eller investere i silokameraer for at holde øje med deres foderbeholdning. DLG er i fuld gang med at teste et nyt koncept for foderbestilling på områderne gris og slagtekyllinger, som alene bygger på data, sammen med en håndfuld kunder.
Hvis DLG i fremtiden kan sørge for, at der er foder i siloerne hele tiden, behøver landmanden slet ikke selv at bruge tid på at bestille det og kan i stedet bruge sin tid på andre opgaver.
”Det her er en ’win-win’ for både andelshaverne og DLG. Ikke alene kan vi optimere vores logistik markant, det kan også give landmanden ro i maven, fordi han eller hun ved, at DLG sørger for, der er foder i siloerne. Vi kender vores andelshaveres behov og handelsmønstre, og det er blandt andet det, der har givet os idéen til at fokusere på data, vi allerede har i stedet for at arbejde med silokameraer,” siger Camilla Blicher Simonsen, vicekoncerndirektør i DLG.
Som et trafiklys
Målet er, på sigt, at DLG efter aftale med landmanden kan overtage styringen af det foder, som skal leveres. Men ifølge Camilla Blicher Simonsen er det ekstremt vigtigt, at data er korrekt indberettet fra landmandens side.
”For at det skal kunne fungere, har vi brug for at kende tallene fra landmandens fodercomputer, som f.eks. måler, hvad der bliver trukket ud af siloerne, og vi har også brug for at vide, hvor mange grise, der er i den pågældende stald. Data er ikke bedre, end det input vi hver især bidrager med, og derfor skal vi alle blive endnu dygtigere til at bruge det,” siger hun og fortsætter:
”Når vi har fået mange kunder med, forestiller jeg mig en form for ‘trafiklys’, hvor vi hele tiden monitorerer, hvordan foderbeholdningen er på bedriften. Er landmanden rød, skal vi levere hurtigt og effektivt. Er landmanden gul er der plads i siloerne. Er landmanden grøn, er siloerne fyldte,” siger Camilla Blicher Simonsen.
DLG har testet konceptet sammen med en håndfuld kunder, og indtil videre ser resultaterne lovende ud og det er et solidt udgangspunkt.
”Nu skalerer vi det op, så vi får flere kunder med i konceptet. Vi skal udvikle det yderligere sammen med landmændene, så vi bliver endnu dygtigere,” siger Camilla Blicher Simonsen.
Selvom DLG’s projekt med datadrevet foderstyring stadig kun er i testfasen, håber man på, hvis alt går vel, at de første andelshavere kan indgå en aftale om foderstyring i DLG i 2024.