Kontakt os
DLG udbetaler 184 mio. kr. til andelshaverne
Om DLG / Presse / Nyheder
7. februar 2024

DLG udbetaler 184 mio. kr. til andelshaverne

Det er den næststørste overskudsdeklarering i DLG’s historie på 184 mio. kr., der bliver udloddet til ejerne, som et resultat af DLG-koncernens regnskab for 2023. For første gang nogensinde belønner DLG også tilvalget af produkter, der kan bidrage til en mere bæredygtig landbrugsproduktion.

DLG´s repræsentantskab har på årets regnskabsmøde godkendt en overskudsdeklarering på 184 mio. kr. Det svarer til en forrentning af andelskapitalen11,6 procent. 

En styrket soliditetsgrad der nu overstiger 32 procent betyder, at det i år er 35 % af overskuddet, der kommer retur til ejerne. Det glæder Niels Dengsø Jensen, bestyrelsesformand i DLG.

”På trods af meget vanskelige markedsvilkår har vores andelsselskab endnu engang formået at levere et solidt resultat, som betyder, at vi kan overskudsdeklarere det næststørste beløb i koncernens historie. Det vidner om, at DLG er i god form, siger han. 

I 2023 besluttede DLG’s repræsentantskab, at 1/3 af overskudsdeklareringen udbetales forlods mens 2/3 opspares på andelskontoen, som først kommer til udbetaling, når beløbet overstiger en million kroner eller i forbindelse med, at ejeren stopper som landmand. Ifølge Niels Dengsø Jensen har mange andelshavere kvitteret for den nye model. 

”Jeg er meget tilfreds med, at vi i den nye ejerstrategi har åbnet op for, at 1/3 af overskudsdeklareringen udbetales forlods til ejerne. Andelshaverne har stor lyst til at investere i erhvervet og i den grønne omstilling. Jeg er glad for, at vi nu udlodder kapital, som særligt de yngre landmænd kan få glæde af, når de er i gang med at etablere sig,” siger Niels Dengsø Jensen. 

2 % øremærket til nyt sortiment

For første gang nogensinde dedikeres en del af overskudsdeklareringen til produkter i DLG’s ’Lidt bedre hver dag-sortiment, som er en række produkter, der kan bidrage positivt til omstillingen i landbruget. Sortimentet blev præsenteret i anden halvdel af 2023, og arbejdet med at få flere produkter med ombord er allerede i gang. 

I 2023 besluttede vi, at op til 15 procent af overskudsdeklareringen kan øremærkes en særlig gruppe af produkter, som kan bidrage til omstillingen til fremtidens landbrug. I år udlodder vi 2 procent fra den pulje. Vi er langt fra færdige med at udvikle og udvide sortimentet, men jeg er glad for, at vi har skabt en model, som giver et incitament til at tilvælge produkter, der har potentiale til at bidrage til en mere bæredygtig landbrugsproduktion, siger Niels Dengsø Jensen.

Med årets udlodning på 184 mio. kr. har DLG i de seneste fem år udbetalt mere end 852 mio. kr. til ejerne.