Kontakt os
Foder / Kvæg
3. januar 2024

Grovfoderanalyser 2023 - udfordringen er i variationen

Grovfoderanalyserne fra Landbrugsinfo.dk er nu tilgængelige for 2023. Vi har taget et kig ned i analyserne og herunder kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på, når du bruger grovfoder fra 2023

Der er dags dato lavet lidt færre mineralanalyser på grovfoder 2023 end på grovfoder 2022. På kløvergræs- og græsensilage er i alt 782 prøver analyseret for mineralindhold, mens 276 prøver af majsensilage er analyseret for mineralindhold.

Variationer i grovfoderets mineralindhold giver udfordringer og smitter naturligvis af på behovet for tilførsel af suppleringsmineraler. Regelmæssige analyser af grovfoderet er derfor grundlaget for solid optimering af mineralforsyning. I figuren herunder kan du se et kort uddrag af analyserne, samt forslag til hvad du skal være opmærksom på ifm. optimering af suppleringsmineraler.


Figur 1: uddrag af analyserne, samt forslag til optimering

 

Mineralindholdet i kløvergræs 2023

Flest mineraler i de sene slæt - Det gennemsnitlige indhold af makromineraler i de enkelte slæt af konventionelt kløvergræs er vist i figur 2 nedenfor.

Figur 2
Figur 2. Makromineralindholdet i 1.- 5. slæt kløvergræsensilage

Hvad angår calcium, fosfor, magnesium og natrium er der tendens til et stigende gennemsnitligt indhold af de enkelte mineraler med stigende slætnummer, men den numeriske forskel er meget begrænset. Til gengæld er der fortsat en væsentlig forskel på indholdet af kalium og klorid mellem de tidlige slæt (1. og 2.slæt kløvergræs) sammenlignet med de sene slæt (3., 4. og 5.slæt). 

Mange fodrer med blandinger af flere slæt og derved udlignes forskelle i mineralindholdet mellem de enkelte slæt. Bruger man de enkelte slæt hver for sig, er der som altid et par vigtige opmærksomhedspunkter: 

Forskellen i blandt andet kaliumindhold mellem tidlige og sene slæt betyder at CAB-værdien i græsensilagen næsten fordobles ved skift fra tidlige til sene slæt. Bruges en forsuringsstrategi til forebyggelse af mælkefeber hos goldkøer er det derfor yderst vigtigt, at man husker at tilpasse forsuringsmineralerne, når der skiftes fra tidlige til sene slæt eller omvendt for at sikre den rette urin- og blod-pH. Bruger du X-Zelit til goldkøer kan både far-off og close-up goldkøer fodres med græs uden særlige hensyn til mineralindhold. Til malkende køer tilstræbes en CAB på ca. 200 meq/ts og derfor spiller CAB i græsensilagen også en rolle for rationer til malkende køer.

Forskellen fra parti til parti er større end forskellen mellem år - Figur 3 viser gennemsnitlige indhold af calcium målt i prøver af 1.slæt kløvergræs i årene fra 2007 til 2023. Gennemsnittet var i 2023 på 6,2 g/kg ts, og det varierer lidt fra år til år. Forskellen mellem højeste og laveste gennemsnit i perioden er ca. 1 g. Fordelingen af de enkelte målinger bag gennemsnittet på 6,2 er vist i figur 4. Ser man bort fra de allerhøjeste og laveste målinger varierer indholdet fra ca. 3,6 til 9,6 g/kg tørstof. Fra parti til parti er der altså meget større forskel i gennemsnitligt calciumindhold, end der er fra år til år.

ensilage udvikling og fordeling

Det samme gælder for fosfor og magnesium, hvis gennemsnitlige indhold i 2023 ligger på hhv. 3,0 og 1,8 g/kg ts. Udviklingen i det gennemsnitlige indhold af fosfor og magnesium er vist i figur 5 og 6, mens fordelingen af prøver bag gennemsnitligt fosfor- og magnesium-indhold i 2023 er vist i figur 7 og 8.

Figur 5 og 6

 

Figur 7 og 8

Majsensilage 2023

Majsensilagens gennemsnitlige indhold af calcium, fosfor og magnesium ligger i 2023 på hhv. 1,5, 1,8 og 1,1 g/g tørstof. Sammenlignet med græsensilage er calciumindholdet i majsensilage meget lavt. Mange bedrifter har i 2023 høstet væsentligt større udbytter i majs sammenholdt med græs. Vær opmærksom på, at hvis andelen af majsensilage i rationer til køer eller opdræt er højere end normalt, så øges behovet for suppleringsmineraler. 

 

Mikromineraler

Det gælder for både græs- og majsensilage, at det gennemsnitlige indhold af kobber er faldet ganske betydeligt gennem de seneste 10 år, som vist i figur 9 og 10.

Figur 9 og 10

Kobberniveauet i danske rationer til malkekøer har for nylig været diskuteret – bl.a. på SEGES Fodringsdag - og nogle mener at niveauerne er høje. Trods det, ses kobbermangel i nogle besætninger. Det viser sig ved at dyrene får synlige skaldede ringe rundt om øjnene.

 

Optimal mineralforsyning – hverken for lidt eller for meget.

Det er netop den store variation fra parti til parti som gør, at mineralanalyse på de enkelte partier af grovfoder er et vigtigt grundlag for en solid optimering af mineralforsyningen. Den beskrevne variation i grovfoderets mineralindhold er den primære årsag til, at køernes behov for suppleringsmineraler ændrer sig. 

Valg af råvarer påvirker også behovet for suppleringsmineraler. I takt med et stigende forbrug af rapsprodukter som proteinkilde er mange rationer blevet meget fosfor-rige, og behovet for at tilføre fosfor er væsentligt reduceret. Netop derfor kan det være relevant at købe mineralløsninger uden fosfor. Set fra en økonomisk såvel som en klimamæssig synsvinkel er det yderst relevant at tildele de nødvendige mineraler uden at bruge for meget.

Optimering af en gårdmineralblanding handler ikke bare om at tildele rigeligt af alle mineraler. Det handler i lige så høj grad om at undgå overforsyning og om at opnå det rette forhold mellem udvalgte mineraler. Flere par af mineraler som f.eks. calcium-fosfor og kalium-magnesium optages i koen via de samme mekanismer. Det betyder at de er i konkurrence med hinanden om optagelse. Overforsyning kan derfor være lige så uhensigtsmæssigt som underforsyning.

 

Optimering af mineralforsyningen 2023/2024

Har du ikke fået mineralindholdet analyseret i dit grovfoder kan du nå det endnu. Mineralanalyser kan efterbestilles, hvis analyse for foderværdi er pågået indenfor de seneste måneder.

Komix-konsulenterne er klar til at hjælpe med mineralberegninger, når du har en foderplan klar.

Find din komix-konsulent her

 


Data og figurer 2-10 fra Landbrugsinfo.dk