10. marts 2015
Optimer ydelsen af kvægene med Kompakt Fuldfoder
Konceptet Kompakt Fuldfoder har trukket fulde huse på de seneste kvægkongresser, og det er da også en ny måde at tænke blanding af fuldfoder på. En god ting ved den store interesse for fuldfoderet er, at det har sat fokus på problemerne ved køernes sortering i grundrationen. Der er nemlig meget at hente ved at undgå sortering - også i grundrationer blandet efter mere traditionelle forskrifter.
Hvis der er stor forskel i gødningskonsistens og huld på samme laktationsstadie, en lav energiudnyttelse, eller store udsving i mælkeydelsen, så skyldes det ofte udsving i fodringen forårsaget af køernes sortering i rationen på foderbordet. Men også selvom man ikke lige umiddelbart observerer den type problemer i besætningen, så har det vist sig, at der stadig er en del at hente både på ydelse, sundhed og trivsel, ved at undgå, at køerne sorterer i grundrationen.
Hverken de stærke køer, der målrettet går efter de bedste kraftfoderdele (foderpiller og råvarer) lige efter fodring, eller de svage køer, der først kommer til foderbordet efter de stærke køer har støvsuget foderbordet for de mest tilgængelige kraftfoderdele, yder optimalt ved denne adfærd. De stærke køer vil periodevis stå med en acidotisk vom, og de svagere køer får ikke den energimængde de efter foderplanen burde indtage.

Ud over at køerne pga. sortering efter kraftfoder og råvarer (såsom sojaskrå, rapskager, roepiller osv.), ikke indtager den foderration de egentlig var tiltænkt ud fra ydelsesniveau osv., så har disse variationer i foderoptagelse muligvis også medført, at de danske normer for tildeling af stivelse traditionelt set er ret tilbageholdende. Og det med god grund, man har nemlig igen og igen observeret, at hvis stivelsesandelen kom over er vist niveau, så stod mange køer med subklinisk vomacidose. Disse køer har dog ganske givet været de højt rangerende køer, der stod først for ved foderbordet, og pga. af sortering efter korndele og stivelsesrigt kraftfoder ende med en grad af sur vom. De seneste undersøgelser fra Videncentret for Landbrug - Kvæg har nemlig vist, at der er større udfordringer i dansk kvægbrug forårsaget af køernes sortering i foderblandinger, end der er ved overfodring med stivelse og mangel på fysisk struktur.
Når vi i en tid uden mælkekvoter skal til at optimere besætningerne, er en af de vigtige faktorer tildelingen af nok energi til at kunne støtte mælkeydelsen på en sund og holdbar måde.
Derfor er det også yderst vigtigt at have redskaber til at fodre med højt energiniveau på en optimal måde, og et højt energiniveau betyder ofte høj tildeling af kraftfoder. Men udover, at kraftfoderet skal tildeles på en sund måde, skal det også tildeles på den økonomisk mest optimale måde, og mindskning af sortering er en helt afgørende faktor for både god økonomi og god sundhed i kvægbesætningen. Den absolut optimale udnyttelse af energi- og proteinrigt kraftfoder fås ved en jævn optagelse over dagen sammen med et godt grovfoder.
Køer selekterer naturligt efter kraftfoder og råvarer i en fuldfoderration, med negative konsekvenser til følge, og for at undgå dette, er der øget fokus på at findele kraftfoderet til grundrationen, samt at få kraftfoderpartiklerne til at klæbe til grovfoderet.
I foderkonceptet Kompakt Fuldfoder, sættes kraftfoderpiller i støb for at opnå en opløsning af foderpillerne, men dette er arbejdskrævende og medfører risiko for varmedannelse, og besætninger der blander foder efter de mere traditionelle forskrifter har ikke mulighed for dette. Derfor har DLG arbejdet med mulighederne for en ny fysisk struktur på kr
Ekspandat er et produkt der efter opvarmning under højt tryk, ekspanderes og hakkes, så der fremkommer et pulveriseraftfoderblandinger, og har fundet den mest optimale løsning i Ekspandat.
Et produkt med den samme stabilitet og fødevaresikkerhed som kraftfoderpiller. Ekspandat kan beskrives som en form for granulat, og den fysiske struktur sikrer at kraftfoderpartiklerne kan klæbe til grovfoderet også uden tilsætning af ekstra vand.
Ekspandat er et velkendt produkt til svinefoder, men DLG har nu oprettet en produktionslinje, der er godkendt til kvægfoderproduktion, og kan derfor nu tilbyde det til kvægbesætninger der ønsker at minimere sortering i grundrationen, samt i besætninger der fodrer efter konceptet Kompakt Fuldfoder.
Alle kvægfoderblandinger til grundrationen kan vi levere som Ekspandat.