Fokus på Marken nr. 8 - 2. april 2025
Vinterhvede
Behovet for svampebekæmpelse afhænger af sortens modtagelighed og vejrforholdene. Derfor er DLG´s svampestrategi sortsopdelt, og i løbet af vækstsæsonen bør du tilpasse sprøjtningerne til vejret og sygdomstrykket. Gulrust og septoria bør fortsat have den største opmærksomhed, når du fastlægger din svampestrategi.

Meldug kan alle sorter i princippet få, hvis marken er disponeret for meldug. Vi ser det jævnligt på let jord i tætte afgrøder. Dyrker du Champion eller Kvium på arealer, du erfaringsvis ved der opstår meldug på, så hold særligt øje med disse sorter. Skadestærsklen er 10% angrebne planter i st. 29-31.
Septoria er den mest tabsgivende sygdom i vinterhveden. Heldigvis har vi mange sorter med god indbygget resistens og i sorter med modtagelighedsgruppe 1, kan du under tørre forhold, ofte undlade T1 sprøjtningen.
Bekæmpelse af septoria bør foretages efter optælling af nedbørsdøgn:
4 dage med nedbør fra stadie 32 i Champion og RGT Stokes.
5 dage med nedbør fra stadie 37 gælder for de fleste sorter: Bohr, Bright, DLG Wheat Mix Bread, DLG Wheat Mix Nordjylland, DLG Wheat Mix Star, DLG Wheat Mix Top Yield, Guinness, Heerup, Kvium, KWS Extase og LG Initial.
Gulrust skal du især holde øje med i Heerup, DLG Wheat Mix Top Yield og RGT Stokes. Bekæmpelsestærsklen i disse sorter er 1% angrebne planter fra vækststadie 30.
Brunrust bekæmpes bedst i opløbet, - skadestærsklen er 10% angrebne planter. Sidste sæson var brunrust meget udbredt, så hold øje med det, med særlig fokus på Bright, Champion, DLG Wheat Mix Bread, DLG Wheat Mix Nordjylland, DLG Wheat Mix Star, Kvium og LG Initial.
Hvedebladplet bekæmpes bedst ved at benytte 0,4 l Proline Xpert EC 240 i T1-sprøjtningen, og denne sprøjtning er obligatorisk ved pløjefri 2. års hvede. Der er ikke store sortsforskelle med hensyn til modtagelighed for hvedebladplet.
Fusarium bekæmpes bedst med fungicider, der indeholder prothioconazol, f.eks. Propulse SE 250, hvorfor den indgår i T3-sprøjtningen.
Svampestrategi 2025
I sortsblandinger og sorter med lav septoria modtagelighed kan T1-sprøjtningen ofte udelades. Kun i år med meget septoriasmitte giver det mening at forebygge septoriasmitten i stadie 31-33. Konstateres der gulrust eller behandlingskrævende meldug, bør der dog tages hånd om dette.
Meldug kan bekæmpes med 0,2-0,25 l Talius EC pr. ha.
Tidlig gulrust kan bekæmpes med Proline Xpert EC 240 eller Comet Pro. Vær opmærksom på at Proline Xpert EC 240 indeholder tebuconazol, der tæller i triazolregnskabet, særligt hvis der er tale om en tidlig behandling st. 30-32. Orius Gold har også god effekt på gulrust, men tæller meget tungt i triazolregnskabet ved behandling i st. 30-32, så det anbefaler vi ikke, da der så ikke er ”plads” til Balaya.

Vinterbyg
I vinterbyg giver skoldplet og bygrust ofte de største udfordringer. Merudbytterne for svampebekæmpelse er normalt lavest i de toradede sorter. Vi anbefaler to svampesprøjtninger i alle sorter.

Rug
Rug kan angribes af meldug, skoldplet og brunrust. Fokus skal være på bekæmpelse af meldug og skoldplet først i vækstsæsonen, mens brunrust kræver varme og kan blive voldsom efter blomstring. Undgå sprøjtning i blomstringen, der typisk sker 12-18 dage efter skridning, da det kan øge risikoen for angreb af meldrøjer.

Triticale
Triticale kan angribes af meldug, gulrust og septoria.

Efter en mild vinter må vi forvente, at flyvehavren også har overvintret i vintersæden. Flyvehavre kan desuden også spire om foråret i vintersæden. Så hvis du er bekendt med, at du har så meget flyvehavre, at du ikke kan luge dig ud af det, bør du foretage en kemisk bekæmpelse. Når du sprøjter skal flyvehavren have nogle grønne blade og være i god vækst for at opnå god effekt. Topik EC kræver ikke høje temperaturer, bare at planten er i god vækst, og den bedste effekt opnås inden flyvehavrens strækningsvækst, mens Foxtrot kræver mindst 12oC for at opnå en god effekt.

Læs mere om ukrudtsbekæmpelse i vintersæd og hvilke andre arter ovenstående løsninger har effekt på.
Vårbyg sået i efteråret er mere modtagelig for skoldplet end både vårbyg sået i foråret og almindelig vinterbyg. Derfor skal doseringen af svampemidler ikke være for lille. Vores anbefaling til svampebekæmpelse i vinterbyg, vårbyg og efterårssået vårbyg er meget identiske. Doseringen af Proline Xpert EC 240 i stadie 30-31 bør dog være omkring 0,4 l pr. ha i den efterårssåede vårbyg. DLG har solgt udsæd til efterårssåning af sorterne Laureate og Prospect. Selvom begge sorter har lav modtagelighed for skoldplet, når de sås om foråret, anbefaler vi fokus på en effektiv svampebekæmpelse, herunder bekæmpelse af skoldplet i den efterårssået vårbyg.

Vækstregulering har i frøgræs til formål at holde afgrøden stående i blomstringsfasen og frøfyldningsfasen, og giver ofte store merudbytter. I de arter, der normalt høstes direkte, skal vækstreguleringen ikke være mere kraftig, end at afgrøden går i leje inden den begynder at drysse. Det gælder alm. rajgræs og rødsvingel.
Vækstregulering kan i kraftige afgrøder med fordel påbegyndes ved begyndende strækning, og følges op sidst i strækningen/begyndende skridning. Den tidlige vækstregulering kan have den fordel, at den normalt altid kan gennemføres planmæssigt, mens den sene vækstregulering ofte er udfordret af tørkestress. Husk at græsset skal være i god vækst med god lysindstråling ved sprøjtningen, gerne lunt vejr og ingen nattefrost.
Vækstreguleringsmidler kan blandes med svampemidler. I rødsvingel bør du holde en uges afstand mellem vækstregulering og Focus Ultra-sprøjtning.

I fremspiringsfasen har kartofler en ringe konkurrenceevne overfor ukrudt, og først senere, når rækkerne lukker, yder kartoflerne en god konkurrence overfor ukrudtet. Det er derfor vigtigt at have en strategi for bekæmpelse af ukrudt i kartofler og at sprøjte på det optimale tidspunkt, når kammen har sat sig og ukrudtet er ved at spire frem.
Vi anbefaler to ukrudtssprøjtninger før fremspiring:
- sprøjtning inden kartoflernes fremspiring udføres med jordmidler, der lægger en film på den færdighyppede kam. I melkartofler kombineres dette med Glyphomax 480 HL.
- sprøjtning umiddelbart før kartoflernes fremspiring udføres med Proman.
Hvis der er behov for opfølgning efter kartoflernes fremspiring, er det muligt at bruge Fenix. Fenix må max bruges 2 gange med 0,25 l pr. ha efter kartoflernes fremspiring med 7-10 dages mellemrum og den samlede dosis er max 2,5 l pr. ha pr. vækstår. Brug af Fenix efter kartoflernes fremspiring skal dog betragtes som en nødløsning, da Fenix kan svide kartoflerne. I læggekartofler bruges Fenix ikke efter fremspiring.

Proman SC behandlingen trækkes til lige før kartoflernes fremspiring. Højeste dosis ved sort natskygge, pigæble, kantbæger og enårig rapgræs.
Det er muligt at erstatte Centium 36 CS og Fenix med Novitron DAM TEC, som er et færdigblandet produkt af de to produkter. Max dosering i kartofler er 2,4 kg Novitron DAM TEC. Blandingsforholdet er således at 2,4 kg Novitron DAM TEC svarer til 2,0 l Fenix + 0,2 l Centium 36 CS.
Kvik og enårige græsser
Kartoflerne kan behandles mod græsser og spildkorn, når græsserne har udviklet 2-4 blade med
Denne dosis vil hæmme kvik, men ikke bekæmpe den. Hvis kvik skal bekæmpes, bør dosis nærmere være 4-5 l Focus Ultra + 0,5 l Dash pr ha. Kvikken skal være i god vækst, og der skal være nogle dages afstand til eventuelle sprøjtninger mod tokimbladet ukrudt.
Bemærk, at der max må udføres 1 behandling med Focus Ultra. Agil 100 EC er også godkendt til kartofler, men anbefales ikke i læggekartofler på grund af risiko for misfarvning af toppen.
Såning af majs bør først igangsættes, når døgngennemsnittet for jordtemperaturen er over 8 grader og vejrudsigten fortsat melder stigende temperaturer. Herved sikres en god fremspiring og sunde planter. Lige nu ligger jordtemperaturen under 8 grader og der er ikke udsigt til stigende jordtemperaturer, se foto. Følg døgngennemsnittet for jordtemperaturen samt prognosen for den kommende uge i dit område her.
Nedvisning af kløvergræs
Hvis der er kløvergræs som forfrugt, viser flere års landsforsøg, at det er rentabelt at behandle med 2 l Vizura pr. ha. Hvis der skal pløjes, så tilsættes Vizura til glyphosat, når der nedvisnes. I et upløjet system, hvor kløvergræsset typisk nedvisnes i december eller januar, her kan Vizura udbringes i april før jordbearbejdning.
Kalkning
Udnyt gerne tiden inden der skal sås majs til at få kalket jorden, da en optimal kalktilstand i jorden giver bedre forudsætninger for et godt udbytte. Majs hører til gruppen af middelfølsomme afgrøder overfor kalkmangel.
Dette optimale reaktionstal (Rt) afhænger af jordtypen. På lerjord JB nr. 5-7 skal det helst ligge på 6,8-7,5. På de lettere jorde JB nr. 1-4 skal Rt ligge på 5,8-6,5.
Hvis der udbringes forsuret gylle, skal vedligeholdelseskalkningen øges. For at neutralisere syren i 30 tons gylle, tilsat 2 l 96% svovlsyre pr. ton, skal der udbringes 150 kg kalk pr. ha eller 600 kg kalk hvert 4. år bare til at neutralisere svovlsyren.
Før majs kunne det være relevant at anvende Mg Svovl Kalk, der er en blanding af magnesium-kalk og naturgips og som indeholder 0,8% svovl og 2,4% magnesium. Ellers anvendes en af de almindelige kalktyper som jordbrugskalk og magnesiumkalk.
På økologiske ejendomme med begrænset adgang til svovl kan DLG Naturgips eller Sulfoprill med 14% svovl være en mulighed og hvis der yderligere er behov for kalium, anvendes DLG Multigro.
Du kan læse mere om kalk i vores kalkfolder.
Startgødning
Fra bl.a. landsforsøgene ved vi, at det er vigtigt at placere en NP-gødning ved såning af majs. Tildeling af fosfor som startgødning er meget vigtig, men mængden af fosfor er mange steder begrænset af fosforloftet. Hvis der er plads til det, så er anbefalingen at placere op til 15 kg P pr. ha i handelsgødning. En god forsyning af fosfor giver hurtig vækst i form af en hurtigere og større rodudvikling, flere sideskud og stimulerer blomster og frøsætning.
De senere års forsøg har vist, at hvor der ikke er plads til fosfor i handelsgødning, så kan der placeres gylle under sårækken. Her er det vigtigt, at gyllen tilsættes Vizura, der er en nitrifikationshæmmer og samtidig giver en forbedret optagelse af fosfor. I Landsforsøgene fra 2021 er et forsøg, som viser at der er opnået det samme udbytte ved 7,5 kg P pr. ha i startgødning og Vizura som ved 15 kg P i startgødning og ingen Vizura. Læs mere om nitrifikationshæmmer i Fokus på marken nr. 1
Hvis der placeres gylle under sårækken, skal der ved såning placeres 20-30 kg N i handelsgødning i f.eks. NS 21-24 (svovlsur ammoniak) eller NS 24-7.
Du skal kun bekæmpe trips ved betydelige angreb. Erfaringerne fra de første år med Force-bejdsning er, at det ikke er gået helt galt med skadedyrsangreb. Forsøg har igen i 2024 vist, at behandling med Lamdex kan reducere skaderne af trips. Flere års forsøg, hvor der generelt har været svage tripsangreb, viser, at der kan opnås et lille merudbytte for bekæmpelse med Lamdex, men at det ikke er signifikant. Undgå sprøjtning, hvis der ikke er et behov, da du bekæmper nyttedyr, når du sprøjter med Lamdex, og dermed kan øge behovet for en senere skadedyrsbekæmpelse. Omvendt skal du selvfølgelig også sprøjte, hvis der er et behov.
Force virker ikke systemisk, men har en god afskrækkende virkning på skadedyr i jorden, f.eks. tusindben og smælderlarver. Dermed har Force lille eller ingen effekt på trips, runkelroebiller, jordlopper og bedefluens larve. Du bør derfor holde dine roer under opsyn for skadedyrsangreb hele vækstsæsonen. Varslingstjenesten for skadedyr informerer om forekomst og udvikling af skadedyr fra april til juli. Sprøjt kun mod skadedyr ved behov. Hvis der er angreb af flere skadedyr samtidig, skal den samlede angrebsgrad nå 50 pct, for at der er behov for bekæmpelse.

I 2024 gik ukrudtsbekæmpelsen generelt fint. En sen såning af roerne i 2024 kombineret med god varme og fugt i sprøjtesæsonen, medførte gode effekter og rene roemarker. 2025 er første år vi skal klare os uden Safari 50 WG, og det gør det næsten endnu nemmere at lave en sprøjteplan, da der stort set skal bruges alt det vi må bruge! Erfaringerne med clomazon er generelt gode. Clomazon kan gulfarve roerne, endda slemt, men det koster sjældent udbytte, og det er bedre med midlertidigt gule roer end beskidte roer. Så den generelle anbefaling er brug af Clomazon både før og efter fremspiring. Megafol, der kan reducere gulfarvningen og væksthæmningen af roerne i forbindelse med brug af clomazon, har en farvemæssig effekt, men giver ikke signifikant merudbytte.
Ved ukrudtsbekæmpelsen i roerne er timingen mindst lige så vigtig som middelvalget. Normalt vil 3-4 ukrudtssprøjtninger efter fremspiring være vejen til en ren roemark. Læs mere om ukrudtsbekæmpelse før fremspiring med Clomate/Centium 36 CS og Glyphomax 480 HL. Der gælder følgende aktuelle regler for de enkelte herbicider:
Clomate er ”godkendt til mindre anvendelse” senest 3 dage før fremspiring.
Centium 36 CS har en godkendelse i roer til brug både før og efter fremspiring.
Clomate/Centium 36 CS har en bred effekt på mange tokimbladede arter, bl.a. burresnerre og hundepersille. Der må maximalt anvendes i alt 0,2 l Centium 36 CS pr. ha. Anvendes der f.eks. 0,1 l Clomate/Centium 36 CS pr. ha før fremspiring, kan der anvendes op til 0,1 l Centium 36 CS pr. ha efter fremspiring. Efter fremspiring må Centium 36 CS anvendes når roerne har 2-8 løvblade. Forsøg har vist en tendens til lidt bedre effekt, hvis Centium 36 CS benyttes både før og efter fremspiring, end hvis den kun benyttes før fremspiring. Den bedste kombination af skånsomhed overfor roerne og høj effekt mod ukrudtet fås ved at benytte 0,1 l Clomate/Centium 36 CS pr. ha før fremspiring, og 0,05 l Centium 36 CS pr. ha når roerne har to fuldt udviklede løvblade, som typisk er i 3. bladsprøjtning i blanding med de andre roeherbicider. Undgå mere end i alt 0,15 l pr. ha på lerjorde og 0,1 l pr. ha på sandjorde af Clomate/Centium 36 CS, og sprøjt ikke stressede roer. Uanset om du benytter Clomate eller Centium 36 CS før fremspiring, må du gerne bruge Centium 36 CS efter fremspiring. Undgå overlapning.
Metafol 700 SE må benyttes med max. 1,0 l pr. ha pr. behandling, max. 4 behandlinger pr. år, og samlet max. 3,0 l pr. ha. Metafol 700 SE har rigtig god effekt mod kamille, hvidmelet gåsefod og sort natskygge, hvis der er tilpas jordfugtighed. Disse arter kan give store udbyttetab, hvis de ikke bekæmpes effektivt. Brug af i alt 3,0 l Metafol 700 SE pr. ha er normalt den sikreste vej til en ren roemark til høst. Ved fokus på kamille og hvidmelet gåsefod benyttes 1,0 l Metafol 700 SE pr. ha ved hver af de 3 første bladsprøjtninger. Ved bekæmpelse af sort natskygge bør der sprøjtes med 4 x 0,75 l Metafol 700 SE pr. ha, da sort natskygge spirer sent frem.
Nortron SC må benyttes i maximalt 3 sprøjtninger med max. 0,23 l pr. ha pr. gang. Nortron SC har god effekt imod fuglegræs og hjælper godt med i bekæmpelsen af pileurter og andet ukrudt. Når der bruges Clomate/Centium 36 CS både før og efter fremspiring, bør højere dosering end 0,15 l Nortron SC pr. ha pr. gang kun bruges ved store ukrudtsudfordringer.
Betanal må anvendes max. 4 gange pr. år med samlet max. 6,0 l pr. ha. Betanal har effekt på fuglegræs, agersennep, hvidmelet gåsefod og raps m.fl.
Penol 33E er en olie der tilsættes alle ukrudtssprøjtninger efter fremspiring. Ved over 25oC udsættes sprøjtningen til køligere vejr eller olie-doseringen reduceres til 0,3 l pr. ha.
Megafol er en biostimulant, der kan reducere herbicidskaden af navnlig clomazon, og er mest relevant i 3. bladsprøjtning sammen med bl.a. Centium 36 CS, hvis du vil prøve at reducere svidningen af roerne. Der anvendes 1,5-2,0 l pr. ha.
Dosis af herbiciderne skal altid tilpasses ukrudtets udvikling og vækstforholdene, mens der kan være mindre fokus på roernes størrelse. Følgende forslag til sprøjteplan er dosis pr. ha, hvor der er benyttet max. 0,1 l Clomate/Centium 36 CS pr. ha før fremspiring:

Bekæmpelse af græsukrudt
Agerrævehale er et problem i mange roemarker, og der findes også roemarker, hvor flyvehavre eller kvik forekommer i så stor mængde, at kemisk bekæmpelse kan være påkrævet. Der findes to midler til bekæmpelse af græs i roer:
Focus Ultra må benyttes én gang pr. vækstsæson og med max. 5,0 l pr. ha. Focus Ultra har bedre effekt på rajgræsser end Agil 100 EC.
Agil 100 EC må anvendes med max. 2 behandlinger, hver med max. 0,4 l pr. ha eller 1 behandling med max. 0,8 l pr. ha. For at undgå yderligere selektion og resistensudvikling hos agerrævehale samt god effekt, anbefales én behandling med ikke for lav en dosis mod agerrævehale.
Græsserne bør bekæmpes ad én gang, når fremspiringen er slut, og græsset har 3-5 blade. Den bedste effekt opnås ved at foretage en separat sprøjtning med græsmiddel mindst en uge efter f.eks. 3. sprøjtning mod tokimbladet ukrudt, så der er friske blade at sprøjte på.

Bekæmpelse af agertidsler mm
Agertidsler kan ikke bekæmpes effektivt i roer, da der er stærkt begrænset mulighed for brug af Matrigon 72.
Matrigon 72 må anvendes med max. 1 behandling ved bredsprøjtning med max. 35 g pr. ha som effektforstærker mod kamille og snerlepileurt, eller med max. 1 båndsprøjtning i 12,5 cm bånd med 50 cm rækkeafstand med en dosering på max. 140 g pr. ha i båndene. Tidslerne bør være godt fremspiret, hvor de største er ca. 20 cm høje. Matrigon 72 skal tilsættes 0,5 l Penol 33E pr. ha. Imellem båndene skal radrenses, hvis båndsprøjtningen skal give mening.

