Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 14 - 14. maj 2025

Proteingødskning i hvede

Proteingødskning i hvede

Når du dyrker brødhvede til Growers Finest er kvaliteten yderst vigtig. Vi har både vinterhvede og vårhvede i Growers Finest. For at opnå et højt proteinindhold skal du normalt bruge hele kvælstofkvoten inkl. brødhvedetillæg. Og måske mere til! For hver 10 kg N pr. ha ekstra du tilfører, øges proteinindholdet med ca. 0,2 procentpoint.

 

Boller

Vinterhvede:

I år har vi sorterne Bright, Heroldo, KWS Extase og LG Initial samt DLG Wheat Mix Bread, til brødhvede i Growers Finest. DLG Wheat Mix bread dækker igen i år en stor andel af DLG´s brødhvedekontrakter i 2025, så det er arealmæssigt blevet en stor succes de første år. Vi har ingen grund til at tro, at sortsblandingen skal gødes anderledes end de rene sorter. Proteinkravet er basis 11,5 pct. og minimum 11,0 pct. Kvælstofkvoten afhænger jo altid af jordtype, forfrugt, dokumenteret forventet udbytte og kvælstofprognosen. Til vinterbrødhvede er kvælstofkvoten i år 244 kg N pr. ha på JB 5-6 med forfrugt korn og normudbytte. Under andre forudsætninger er den lavere eller højere. Gødskningen af brødhveden bør foregå over 3-4 gange, for at undgå lejesæd og for opnå et højt proteinindhold. Proteingødskningen skal foregå omkring skridning med 40-60 kg N pr. ha.

 

Vårhvede:

I vårhvede har vi sorten Kapitol, og her er basis 12 pct. protein og minimum 11,0 pct. protein. Kvælstofkvoten er i år 164 kg N pr. ha på JB 5-6 med forfrugt korn og normudbytte. Kvælstofkvoten afhænger af forfrugt, jordtype, jordtypens kvælstofprognose og dokumenteret forventet udbytte. Vi anbefaler at tilføre 40 kg N pr. ha omkring skridning.

Vi anbefaler i både vinter- og vårhvede brug af en NS-gødning, f.eks. en NS 27-4 eller NS 24-7, da svovl er meget vigtig for dannelsen af protein. Hvis du bruger flydende gødning, anbefaler vi bladgødskning med DG-Leaf N18, som er 100% amidholdig. Amid-N optages hurtigere og mere effektivt end nogen anden N-form. Med DG-Leaf N 18 er det dermed muligt meget hurtigt og præcist, at justere på kvælstoftildelingen. Proteingødskning udføres som bladgødskning med almindelige sprøjtedyser og med 10 kg. N pr gang fra stadie 37. Der opnås ofte en positiv virkning sammen med svampemidler.

 

Husk mikronæringsstoffer til majsen

Majs er en næringsstofkrævende plante, som vi ofte dyrker på lettere jordtyper. Tildeling af mikronæringsstoffer via bladgødskning vil forebygge, at mangel opstår. Når først mangelsymptomerne viser sig, så har det allerede kostet udbytte.

Selvom jorden indeholder mikronæringsstoffer, kan det være svært for planterne at optage dem. Derfor anbefaler vi at tilføre mikronæringsstofferne som bladgødskning. Det gælder specielt for

  • bor
  • mangan
  • zink

Regnen er faldet utroligt uens over landet og flere steder er der ikke kommet meget regn. Under tørre forhold, på løs sandjord og på jorde med høje reaktionstal, er der risiko for bor- og manganmangel. I Danmark forekommer zinkmangel ikke ofte, men på sortsandet jord kan der være risiko for zinkmangel - specielt i vådt og koldt vejr.

Det er vores anbefaling at anvende:

  • 2 x 1-2 l Profi ManganNO3 + 1-2 l Profi Bor + 0,3 l NovaBalance pr. ha.

    Første gang når afgrøden har 2-3 blade og igen 2-3 uger senere.

    Opblandingsanvisning: NovaBalance tilsættes først, herefter mangan, der skal være blandet godt op i sprøjtevæsken, før bor tilsættes.

    Senere anvendes: 

  • 1-2 l Profi Universal pr. ha 1-2 gange.

Profi Universal indeholder 76 g Mangan + 65 g Svovl + 20 g Kobber + 12 g Kvælstof + 11 g Magnesium + 10 g Jern + 9 g Zink + 0,3 g Molybdæn pr. l. 

Profi Universal kan blandes med Profi Mangan NO3 og Profi Bor. Husk ALTID at forsure sprøjtevæsken med NovaBalance, når der blandes med Profi Bor.

Majs

Ønsker man at booste sine majs med bladgødskning i form af fosfor, kan man anvende DG-Leaf NP 4-5 og samtidig tilføres afgrøden ammoniumkvælstof, der er med til at forstærke væksten og virkningen. Vejledende dosering er 10-20 liter/ha. Størst dosering anvendes ved lav fosforbalance i bladene, ved synlig fosformangel eller hvor fosfortallet er lavt. Anbefalet vandmængde er 150 liter/ha. DG-Leaf NP 4-5 kan evt. blandes med 1-2 l Profi Universal for at få en bredere virkning.

Begge produkter fås i 10 l eller palletanke.

 

Økologi

I økologisk majs kan der, med konsulenterklæring, anvendes 1,5-3 l Profi Mn-Sulfat, som er flydende mangansulfat og 1-2 l Profi Bor pr. ha. På grund af risikoen for udfældning, anbefaler vi ikke at blande produkterne sammen, men at udsprøjte dem hver for sig. I økologi må man ikke tilsætte NovaBalance. 

 

Blandbarhed

Blandinger af mikronæringsstoffer og f.eks. flere ukrudtsmidler er ofte ønskværdigt for at spare en kørsel i marken, og i mange tilfælde kan det også lade sig gøre. Mange plantebeskyttelsesmidler og mikronæringsstoffer er testet i laboratorium for blandeegenskaber, men vær opmærksom på, at det kun er ét plantebeskyttelsesmiddel og ét mikronæringsstof, der er testet og ikke flere i kombination. 

Når du skal lave flerkomponentblandinger, skal du derfor først se på, om plantebeskyttelsesmidlerne kan blandes indbyrdes. Hvis de kan det, kigger du dernæst på om plantebeskyttelsesmidlerne hver for sig kan blandes med mikronæringsstoffer, og kan de det, vil der være en rimelig sandsynlighed for at den ønskede blanding kan lade sig gøre.

Er du i tvivl om produkterne kan blandes, anbefales det at lave en lille blandetest i et stort målebæger eller spand. Tilsæt evt. NovaBalance først, så Profi ManganNO3 og efter en grundig omrøring tilsættes Profi Bor 150 og plantebeskyttelsesmidlet.

 

Det bedste vil altid være at køre midlerne hver for sig, så er du sikker på, at det går godt, og du opnår den ønskede effekt.

 

Symptomer

  • Bormangel ses som smalle bleggule blade og hæmning af væksten. På de ældre blade ses en gulfarvning, der starter omkring midternerven og bladspidsen.
  • Manganmangel starter på de yngste og mellemste blade, der bliver lyse mellem bladnerverne. Ved svær manganmangel kommer der lyse, nekrotiske pletter mellem bladnerverne. Bladene bliver slappere.
  • Zinkmangel ses som hvide/hvidgule striber langs midternerven, der starter fra bunden af bladet. Planterne får en kompakt vækst og strækker sig mindre.
  • Magnesiummangel optræder som længdestriber, der kan være hvide og gule, og senere rød/lilla. Symptomerne starter på de yngste blade.

 

Kom til Agri Farm Day

Agri

 

 

Vil du printe siden, kan du trykke Ctrl + P