Kontakt os
Om DLG / Presse / Nyheder
20. juni 2016

Tilfreds svineproducent skiftede til fiberrigt SFR-foder

Svineproducent Claus Jæger, Bramming, skiftede til DLG’s fiberrige SFR-foderkoncept ved årsskiftet. De positive effekter er nemmere faringer, stærkere pattegrise og billigere foder.

Claus Jæger, selvstændig svineproducent siden 2004 med 400 søer og 11.000 slagtesvin, stod overfor en række udfordringer. Hans besætning døjede bl.a. med PRRS, for lav faringsprocent på 77-78 % og kun mellem 14,5-15 leventfødte pattegrise. Claus Jæger ville gerne have søerne kunne malke bedre, at de havde mere energi under faringen, og at de mindste grise blev lidt større.

I vinter var han derfor i dialog med DLG om at skifte til mere fiberrigt foder til søerne. Uden at have tænkt over, hvad flere fibre i kosten præcist kunne gøre for at forbedre problemerne, skiftede han til DLG’s SFR foder. Han oplevede, at mange af problemerne forsvandt eller blev mindre. 

Markante forbedringer

”Hos DLG foreslog de, at jeg skiftede deres almindelige svinefoderblandinger ud med deres SFR-koncept, hvor der er flere fibre i,” siger han og fortæller om de fremskridt, skiftet medførte: ”I farestalden kan jeg se et lidt mindre foderforbrug, og mælkeydelsen er tydeligt blevet forbedret. Der er 15,4 levendefødte pattegrise nu, og søerne passer en halv gris ekstra i forhold til tidligere, så det har også givet færre ammesøer.” 

”Vi oplever desuden, en forbedring af både søernes og pattegrisenes sundhed, efter vi er gået over på SFR-foderet. Det tyder på, at der er kommet mere mælk ved faring,” fortæller Claus Jæger, som nævner at faringerne generelt er blevet lettere efter der er kommet flere fibre i foderet til søerne. 

Desuden er fødselsvægten steget, og grisene kan nu også hurtigere skifte fra de dyrere blandinger til den billigere slutfoderblanding i klimastalden. Det sparer svineproducenten penge i det lange løb. 

Om søerne i drægtighedsstalden fortæller han: ”Der er dobbelt op på fiber-delen, så jeg oplever nogle mætte søer, som også æder en smule mindre end tidligere”. 

Positiv oplevelse hele vejen rundt

Det er ikke kun søerne, der nyder godt af den fiberrige kost hos Claus Jæger. Efter sin positive erfaring har han også skiftet slagtesvinene over på fiberfoder. ”Vi oplever mere rolige grise, men det hænger også sammen med, at vi siden efteråret har brugt expandatfoder, som har hjulpet på mavesundheden. Tidligere kunne vi godt have 10-15 grise ud af et ugentligt hold på 200 grise, der ikke ville noget, fordi mavesundheden var udfordret. Det har vi fået løst nu.” 

Alt i alt har svineproducenten været glad for sit skifte: ”Jeg har ikke lavet en total sammenligning, fordi SFR-foderet er baseret på kilo og ikke foderenheder. Men jeg har sparet 4-5 kr. pr. 100 kg foder. Så det er fantastisk. Det, der gør foderet billigere, er bl.a., at noget sojaskrå er skiftet ud med solsikke og raps. Søerne må helst ikke gå tør for energi under faringerne. Derfor er det vigtigt med fibre i foderet, fordi det frigives langsomt,” slutter han. 

DLG’s SFR-foderkoncept er baseret på DLG's samarbejde med hollanske Schothorst Feed Research.

 

Læs også: Ny SFR-viden giver bedre produktionsøkonomi

 

SFR-konceptet er attraktivt for din økonomi

Kontakt kundecenter