Kontakt os
Andelsselskaber tester produktionen af grønne proteiner
Om DLG / Presse / Nyheder
27. maj 2021

Nu sker det - Andelsselskaber tester produktionen af grønne proteiner

BioRefine Denmark A/S, som DLG, Danish Agro og DLF står bag, er i gang med at teste produktionsanlægget, der skal producere grønne proteiner til fremtidens foder. Målet er, at græsproteinet på sigt skal erstatte en del af de proteinkilder, der i dag importeres til Danmark.

I Nybro ved Varde tester de i øjeblikket et spritnyt produktionsanlæg, der skal producere grønne proteiner ud af økologisk kløvergræs og lucerne. Gennem de seneste måneder er der arbejdet intensivt med at få produktionsanlægget bygget færdigt, til dét der betegnes som en af nøglerne til et endnu mere klimaeffektivt landbrug i fremtiden.

Administrerende direktør i BioRefine Denmark, Vagn Hundebøll siger:

”Der er blevet knoklet for, at anlægget står færdigt til græssæsonen, og det er vi nu i mål med. Nu tester vi produktionsanlægget, så vi bliver klogere på, hvilket forsyningsflow vi har behov for, når anlægget kører på daglig basis. Vi har en rigtig god dialog med landmændene, der leverer græs ind til os, og samarbejdet mellem BioRefine og landbruget er altafgørende for, at vi når i mål med dette projekt.”

I år forventer BioRefine Denmark at producere 1500 tons græsprotein, og hvis alt går efter planen, vil anlægget næste år producere op mod 7000 tons.

En grøn løsning til hele verden

Helt konkret har græs en uovertruffen evne til at nedbringe kvælstofudvaskning, og samtidig binder flerårige græsser atmosfærisk CO2 i jorden og bytter det ud med ilt.  Derfor har produktionen af økologisk græs en stærk klima- og miljøprofil, som kan bruges til at producere en klimaeffektiv bestanddel i husdyrfoder.

I første omgang skal de grønne proteiner bruges i økologiske foderblandinger, hvor der er påvist lovende testresultater blandt smågrise og fjerkræ. I fremtiden håber Vagn Hundebøll på, at man kan udbrede tilsætningen af lokalt producerede proteinkilder til andre blandinger – også uden for Danmarks grænser.

”Spørgsmålet om hvordan vi gør dansk landbrug endnu mere klimaeffektivt har aldrig været mere relevant, og det er noget der fylder både hos landmænd og på Christiansborg. Der ligger et kæmpe potentiale for dansk landbrug i at producere proteiner lokalt, så vi kan mindske importen af proteinkilder. Samtidig er produktionen af grønne proteiner en løsning, som vi kan udbrede globalt. Den teknik, vi bruger i Nybro, kan også bruges i resten af verden,” slutter Vagn Hundebøll.

BioRefine Denmark planlægger at afholde en officiel åbning af anlægget sidst på sommeren.