12. juli 2023
Husk kornprøver
Ingen kender høsten, før den er i hus
Høsten står for døren og en vellykket høst kræver god forberedelse. Årets høst bliver sandsynligvis anderledes end en gennemsnits høst fra tidligere år. Vi kan gætte på, at den kommer til at ligne 2018 høsten, der også var præget af en sommer med tørke. Her var proteinindholdet i kornet højere end tidligere år. Men ingen kender resultatet, før høsten er i hus. Det er derfor vigtigt at forberede sig på at få taget kornprøver.
Der skal gerne tages en kornprøve af hvert læs til en given silo. En blanding af de prøver vil være repræsentativ, for det korn der er i siloen. Analyserne skal laves og tilpasses i optimeringen af det færdige foder, inden kornet kan tages i brug. Behovet for at ibrugtage det nye korn, er forskellig fra bedrift til bedrift - Fælles for alle, er at det er altid en fordel at vente så længe som muligt, så kornet kan nå at blive lagerfast, og man kan få planlagt en fornuftig overgang fra gammel til ny høst.
Har man amerikanersiloer hvor kornet blandes op, kan man tage prøven når kornet er blandet op og kølet af/tørret ned til lagerfasthed. Det er vigtigt at tage analysen på det nedtørrede korn, så analysen for vandindhold bliver retvisende.
Rettidig omhu og koordinering
Det kræver god koordinering at gå fra gammel til ny høst, særligt når forskellen på de to høstår sandsynligvis bliver større end sædvanligt. Der skal være styr på hvornår skiftet sker, så opdaterede foderoptimeringer lægges ind rettidigt. Hvis ikke der er styr på dette, risikerer man at belaste dyrene unødigt med et forhøjet og ubalanceret proteinindhold i foderet.
På den korte bane, kan det give udfordringer med diarre ved smågrisene. Ved alle dyregrupper er det fordyrende ikke at tage højde for det ekstra protein, der sandsynligvis vil komme med kornet fra 2023-høsten.
Beskyttelse mod friskkornsforgiftning
Ved brug af nyhøstet korn er der risiko for friskkornsforgiftning. For at reducere risikoen for friskkornsforgiftning tilsættes antioxidanter til foderet. Antioxidanter findes som naturlige og syntetiske. De naturlige kan være E- og C-vitamin. Af de syntetiske kan nævnes f.eks. BHT og Propyl Gallate. Den bedste effekt fås ved at kombinere naturlige og syntetiske antioxidanter, da det giver en bredere effekt og bedre beskyttelse mod friskkornsforgiftning.
I alt DLG færdig- og tilskudsfoder tilsættes der syntetiske antioxidanter til foderet, samtidig med at E-vitamin tilsættes over norm. Derved er der allerede sørget for beskyttelse mod friskkornsforgiftning.
I mineralblandinger kan man i perioden hvor nyt korn tages i brug tilvælge ekstra E-vitamin i sine mineralblandinger.
Har du spørgsmål, kontakt din Landmix-fagkonsulent