Kontakt os
Foder / Kvæg
15. december 2022

DLG’s majssorter ligger helt i top

Resultaterne fra dette års landsforsøg på majs er blevet offentliggjort og DLG’s sortiment har igen klaret sig rigtig godt på både kvalitet og udbytte. Endnu en gang er det især sorten, Function, der klarer sig rigtig flot. Andre sorter, -f.eks. Pinnacle, Sy Silverbull og MAS 08F, supplerer Function til indfrielse af mælkeproducentens særlige krav til fodring og kvalitet.

Majsavlen i 2022 startede godt, men vækstsæsonen blev mange steder tør. På trods af det, har mange sorter klaret det rigtig godt, og der er mange af de gamle kendinge, der igen beviser deres stabilitet.

”Det er gået bedre, end vi havde frygtet i tørken. Nogle steder kostede den udbytte, andre steder rettede majsen til noget nær normalen. Uanset hvad, blev kvaliteten god – med især let fordøjelige cellevægge, der er med til at holde mælkeydelsen høj. Heldigvis har vi set en god dyrknings-sikkerhed – faktisk særligt på grund af det brede udvalg af sorter,” forklarer Jens Bagge, der er ansvarlig for majs og triticale hos Sejet Planteforædling.

Og det er rigtig nok – for der er et enormt stort udvalg af majssorter i dag. Forædlerne tilføjer og optimerer hele tiden nye sorter, hvilket naturligt bliver til landmændenes fordel.

”Hvis vi kigger tilbage i 80’erne, for eksempel, var man jo virkelig sårbar, hvis der var en dårlig vækstsæson. Der er verden en helt anden nu, hvor vi de seneste år har set både frost, kulde og tørke, er vi alligevel kommet nogenlunde i mål med majshøsten de fleste steder,” siger Jens Bagge.

Danmarks bedste majssort over 6 år.

Function har igen givet rigtig godt i Landsforsøgene. Den har igennem meget forskellige vækstsæsoner leveret flotte resultater, hvilket også betyder, at i gennemsnit af de seneste 6 år placerer Function sig som majssorten i Danmark med det højeste udbytte (NEL20) og den bedste cellevægsfordøjelighed, FK NDF.

”Jeg plejer at sige, at det er få majsavlere i Danmark, som ikke burde forsøge sig med Function. Enten som selvstændig sort eller som en del af vores sortsblanding MajsMix185,” siger Jens Bagge.

Høj foderkvalitet.

Noget, der især udfordrer landbruget lige nu, er råvarepriser. For at undgå at købe korn til foder, bliver mange anbefalet at bruge overskudsmajsen som kolbemajs, og der har især én af DLG’s sorter en stor fordel.

”Pinnacle er helt naturlig at vælge, hvis man gerne vil have både kolbe- og helsædsmajs. Der er et stort potentiale i den, fordi den kan agere som en slags ’foderforsikring’ og så er den også tidlig, hvilket mange foretrækker,” forklarer Jens Bagge. Pinnacle har ofte kørt parløb med Prospekt, men i 2022 trækker Pinnacle positivt fra i både helsæds- og kernemajs.

Den bedste kvalitet.

De højest ydende majssorter i Landsforsøgene har oftest en ret stor plantehøjde. Til det indskyder Jens Bagge:

”Det er lidt pudsigt at se på de bedste kombinationer af foderværdi og cellevægsfordøjelighed – det opnår man nemmest i de korte sorter”.

I DLG’s sortiment gælder det for Silverbull samt MAS 08F, der begge gennem en årrække har opnået flotte kvaliteter.

”Det er Silverbull og MAS 08F, der skal vælges, hvis der virkelig er brug for ensilage med den bedste kvalitet og den laveste fylde til de højtydende køer” siger Jens Bagge.

Bejdsninger betaler sig.

Stabilitet er der mange, der gerne vil prioritere – især i et råvaremarked, der er så ustabilt. Og her er det ikke kun sortsvalget, der spiller en vigtig rolle. Det handler om at kunne tage alle midler i brug. Her har Jens Bagge også et par anbefalinger:

”Noget af det, som jeg vil kalde en god investering, er vores Starcover-coating. Det er en behandling, som man kan vælge til sine sorter, hvor Limagrain er forædleren. Coatningen sørger for et bedre næringsoptag i rødderne – noget der virkelig giver mening. Samtidig er merprisen relativt lav – omkring 70-80 kr. pr. ha – så det er den billigste form for forsikring, jeg kan forestille mig, når det kommer til dyrkningssikkerhed. Især til den kommende sæson, hvor mange er usikre på gødningspriser, levering og så videre. Vi tænker, at de fleste mælkeproducenter oplever pres på forbruget af fosforgødning, så til majsavlen er sådan noget som Starcover oplagt,” fortæller Jens Bagge.

Majssorter i forskelligt vejr

Men selv om man kan komme langt med bejdsning, coating, gødning og rettidig såning – så er meget af majsavlen alligevel lagt op til jordbund og vejret. Det kan man også tydeligt se på resultaterne fra Landsforsøgene.

”Generelt har der jo været høje udbytter, men der er alligevel god grund til at nærstudere resultaterne alt efter, hvor du bor. Enkelte sorter har måske et højt udbyttepotentiale, men klarer sig nødvendigvis ikke lige godt over hele landet. Alting kan ikke lade sig gøre over det hele. F.eks. har man i den nordlige del af landet svært ved at nå et højt stivelsesindhold, så her giver det mening at gå med tidligere sorter. Jeg anbefaler også, at man kigger grundigt på flere års resultater fra Landsforsøgene, når man skal vælge sorter til den kommende vækstsæson,” afslutter Jens Bagge.

Se hele Majssortimentet her