Kontakt os
Foder / Kvæg
24. august 2023

Flest fordele ved at øge majsensilagens holdbarhed

Naturligt ensileret majs af god kvalitet har altid lav holdbarhed. Vil man bevare den gode ensilagekvalitet i majs er der derfor behov for at tilføre ekstra holdbarhed. Det sker nemmest og mest effektivt i forbindelse med ensilering ved tilsætning af ensileringsmiddel, og det betaler sig i form af højere nettoudbytter, samt plusser i klimaregnskabet og på mælkeprisen.

Mindre spild er godt for økonomien

En rapport fra Aarhus Universitet konkluderer, at 14% af de høstede FE i majs på danske kvægbedrifter går tabt i forbindelse med ensilering og opbevaring. Det lyder næsten urealistisk – men det er ikke noget vi finder på. Rapportens tal kan du selv dykke ned i her

Forsøg og undersøgelser fra andre lande viser tabstal i samme størrelsesorden, når det kommer til ensilering og opbevaring af naturligt ensileret majsensilage. Det fremgår af en artikel i det amerikanske tidsskrift ”Journal of Dairy Science”, som du kan finde her. Artiklen udpeger lav holdbarhed efter åbning og dårlig ensilage øverst i siloen som de største kilder til spild.

Mange danske kvægbedrifter kan derfor forbedre deres nettoudbytter ved at øge majsensilagens holdbarhed og kvaliteten af majsensilage i de øverste silolag.

De større nettoudbytter kan veksles til mere mælk pr. ko eller behov for mindre indkøbt foder – og det er godt for økonomien.

Mindre spild er godt for klimaregnskabet

Det er den letfordøjelige del af majsensilagen, der går tabt, mens den fiberrige del bliver tilbage. Nedbringes tabet af letfordøjelig energi, bevares der flere FE (eller MJ) pr. kg tørstof. Det giver koen mulighed for at producere mere mælk pr. kg tørstof, hvilket er med til at øge fodereffektiviteten – også i klimaregnskabet.

Nu hvor mælken afregnes med tillæg for bæredygtighed, er høj fodereffektivitet samtidig med til at trække mælkeprisen opad.

Lavere indhold af gær og svampe er godt for køerne

I de fleste partier af dansk majsensilage kan der måles et moderat indhold af toksiner. Under normale omstændigheder generer det ikke produktionen væsentligt, men vi ser eksempler på, at anvendelse af toksinbinder kan fremme produktionsresultaterne. Toksiner stammer fra svampe i ensilagen. Med ensileringsmiddel kan man mindske ensilagens indhold af gær og svampe og dermed mindske risikoen for produktionsmæssige udfordringer knyttet til toksiner. Ensileringsmiddel er dog ikke en garanti for toksinfri ensilage.

Sparring og mere information

Holdbarheden af majsensilage kan øges med bestemte typer af ensileringsmiddel. Vil du vide mere om DLG’s midler til ensilering af majs-helsæd, kolbe- og kernemajs kan du kigge i vores brochure og brugervejledning.

Du er også velkommen til at kontakte din DLG-salgskonsulent, hvis du vil drøfte hvilken løsning, der bedst til de forhold, der gælder ved ensilering af majs på din bedrift.