Kontakt os
Foder / Kvæg
15. december 2022

Grovfoderets mineralindhold 2022 – Fokus på Magnesium

Grovfoderandelen i rationen til de malkende køer ligger typisk på mellem 50-65 %. Fordelingen af græs og majs i rationen, er i sig selv en væsentlig faktor for, hvor stort mineralbidraget fra grovfoderet er, men også indholdet i den enkelte ensilagestak har betydning for, hvad der er behov for at skulle supplere med via mineralblandingen.

Hvis vi kigger lidt nærmere på magnesium, som er en af de helt essentielle mineraler i forhold til malkekøer, så viser grovfoderanalyserne, hentet fra Landbrugsinfo, følgende gennemsnitsindhold for hhv. 2.slæt kløvergræsensilage og majsensilage i de seneste år:

Overordnet set en tendens til et stigende indhold generelt, men stadig med stor variation mellem årene. Og indholdet i 2019, var – som et eksempel – væsentligt lavere end årene før og efter, især i græsensilagen.

Dykker vi så ned i analyserne for 2022 høsten på hhv. 2. slæt kløvergræs- og majsensilage, så ser vi følgende værdier:

Ved 10% nedre og øvre indhold, er det gennemsnitsindholdet for de 10% af prøver med hhv. lavest og højest indhold, og disse tal viser således spredningen i magnesiumindholdet, der er på de analyserede prøver. Magnesiumindholdet i 2. slæt kløvergræsensilage ligger en lille spids under, mens majsensilagen ligger på samme niveau som i 2021.

Mineralanalyse vs. landsgennemsnit

Når vi ikke har en mineralanalyse på den ensilage, der fodres med på besætningen, så er bedste bud at anvende landsgennemsnittet, hvilket derfor er normal praksis i foderoptimeringen.

Men reelt er der herved en risiko for både at tildele for lidt mineraler og at køerne derfor ikke kan producere den forventede mælkemængde, men også en risiko for at tildele mere end koen egentligt har brug for.

Sidst nævnte scenarie vil højst sandsynligt ikke påvirke koen fysiologisk, men der ville i et sådan tilfælde være mulighed for at spare på tildelingen via den supplerende mineralblanding, og derfor være en økonomisk gevinst at hente.

Som det ses af tabel 1, så er indholdet af magnesium ca. det dobbelte i græsensilagen i forhold til majsensilagen. En anden væsentlig faktor for behovet for supplerende magnesium via mineralblandingen er derfor forholdet mellem græs og majs i foderrationen. 

Har man ikke mineralanalyser af eget grovfoder og der derfor tages udgangspunkt i gennemsnitsindholdet af magnesium fra landbrugsinfo, så er forskellen mellem en majsbaseret og en græsbaseret ration ikke ret stor, og argumentet om, at forholdet mellem majs og græs i rationen er vigtigt, kan synes uholdbart. Men når der tages analyser og de reelle værdier for magnesiumindholdet i grovfoderet dermed kendes, så viser spredningen på analyserne, at der nemt kan være en forskel på 0,5 g/kg TS i rationen i forhold til blot at regne med landsgennemsnittet. Og så begynder det at få betydning for koen.

Hertil kommer så også hensynet til indholdet af kalium i foderrationen, da højt Kaliumindhold kan påvirke optagelsen af magnesium, og der kan derfor i sådanne situationer være behov for at hæve tildelingen af magnesium yderligere.

Så derfor er det vigtigt, både at tage højde for grovfodersammensætningen i rationen, men også at kende mineralindholdet i den anvendte ensilage, når man vil sikre den optimale tildeling til køerne.

Se mere om grovfoder og ensilering her