Hvorfor bruger man medicinsk zink?
Grise og særdeles pattegrisen har et indbygget instinkt for at søge føde og vil derfor meget tidligt begynde at undersøge omgivelserne for, hvorvidt materialer er spiselige.
Overgangen fra flydende, letfordøjelig kost fra soen til tørkost kan give udfordringer.
Grise, der er under en uge gamle, vil naturligt være interesseret i soens tildelte foder. Dog med begrænset indtagelse og udnyttelse, da grisenes tarme endnu ikke er udviklet nok til at kunne fordøje eksempelvis andre proteinråvarer end dem, der er givet fra soen.
Mange smågrise rammes af diarré, når de fravænnes fra soen, typisk fordi deres tarmsystem endnu ikke er fuldt udviklet til den mere eller mindre bratte overgang fra mælk til foder.
Set i et historisk perspektiv er medicinsk zink blevet brugt til at behandle smågrises diarré.
For at styre de mave/tarmmæssige udfordringer, som kan forekomme i denne overgang, har man tidligere benyttet antibiotiske vækstfremmere. Det blev dog forbudt i Danmark i år 2000 og sidenhen på EU-niveau i 2006. Siden da har svineproducenterne haft et højere forbrug af zink i forbindelse med fravænning.
Zink i høje doseringer har en reducerende virkning på E-coli og har på dyrlægens anbefaling været udskrevet på recept som et medicinsk foderlægemiddel. Men fra juni 2022 træder et forbud i kraft i hele EU.
I DLG er vi klar til at understøtte landbruget og tilbyde vejledning i, hvordan vi i fællesskab kan løse udfordringen med udfasning af medicinsk zink.
Er du DLG-kunde og har login, kan du gennem DLG Kundeportalen eller via dette link, få adgang til alle vores anbefalinger, arbejdsskemaer, og videoer. Ved spørgsmål til adgang, kontakt Kundecenter.