Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 27 - 4. september 2024

Sortsresultater i vinterhvede 2024

Sortsresultater i vinterrug 2024

Sortsresultater i vintertriticale 2024

Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd

Brug Boxer og andre prosulfocarb-produkter med omtanke

 

Sortsresultater i vinterhvede 2024

Alle sortsforsøgene i vinterhvede er nu høstet og 8 forsøg er godkendt. Årets forsøg viser en stor variation i hvilke sorter, der har klaret sig godt på de enkelte lokaliteter. Den våde vækstsæson har været en stor udfordring for vinterhveden generelt. Målesortblandingen har givet 103,9 hkg pr. ha, hvilket er ca. 7 pct. mindre end sidste år, der jo var tørkeramt. Da vi jo ikke kender næste års vækstbetingelser, bør du se på gennemsnit af flere år, når du vælger sort.

Der har i 2024 været høje merudbytter for svampebekæmpelse, hvilket skyldes de fugtige forhold med angreb af navnlig septoria og brunrust. Og ligesom tidligere år har brødhvedesorterne klart de laveste merudbytter for svampebekæmpelse.

Sortsblandingerne har igen i år i både praksis og forsøg vist deres store fordele og dyrkningssikkerhed. De generelle fordele er, at de giver højere og mere stabile udbytter, og har en bedre sundhed, end når sorterne dyrkes hver for sig. Ingen ved om en sort får det svært i 2025. Den risiko eliminerer du ved at vælge en sortsblanding. I 2024 har sortsblandingerne givet 3 pct. mere end gennemsnittet af de sorter, der indgår i blandingen. Sortsblandinger er blevet så stor en succes, at de nu dækker mere end 50 pct. af DLG´s marked i vinterhvede. Sortsblandinger bør være det dominerende valg på de fleste bedrifter.

Guinness er hvedens store nyhed til kommende sæson. Som gennemsnit at de seneste to års Landsforsøg har Guinness ydet forholdstal 103 for udbytte. I Statsforsøgene i 2021 var Guinness den højest ydende hvedesort med et forholdstal på 111 for udbytte. Guinness har en god sundhed herunder en meget stærk gulrustresistens. I efteråret har Guinness en relativ kraftig, men nedliggende vækst, som bidrager til en rigtig god konkurrenceevne, bl.a. over for græsukrudt. Guinness er også egnet til tidlig såning. Guinness gode vækst fortsætter ind i foråret, og sorten er ved modenhed relativ høj og halmrig.

Bohr er en ny topsort fra DLG, der i 2025 kun er i fremavl. Bohr har et højt udbyttepotentiale, en god stråstyrke og god resistens mod gulrust.

Bright er en brødhvede med en god sundhed, der giver et lavt merudbytte for svampebekæmpelse. Bright kan være lidt blødstrået, så undgå tidlig såning, hvor den dyrkes til brødhvede.

Champion har et meget højt udbyttepotentiale, og skal passes mod svampe. Den har resistens mod den orangegule hvedegalmyg.

DLG Wheat Mix Bread er en sortsblanding af Bright, KWS Extase og LG Initial. Blandingen har givet 2 pct. højere udbytte end gennemsnittet af sorterne der indgår i den, uden det er gået ud over kvaliteten. Blandingen har en god sundhed.

DLG Wheat Mix Star er en sortsblanding, der indeholder sorterne Heerup, Kvium og RGT Stokes. DLG Wheat Mix Star har ydet et højt stabilt udbytte gennem årene og har i år givet 3 pct. højere udbytte end gennemsnittet af de sorter der indgår i den. Heerup og Kvium har vist deres sikkerhed på manganfølsomme jorde, og bør derfor være den foretrukne blanding på sådanne jordtyper.

DLG Wheat Mix Top Yield er en sortsblanding af Guinness, Heerup og RGT Stokes, og har ligeledes givet 3 pct. højere udbytte end de sorter der indgår i den. Den er det stabile, højt ydende og sikre valg.

Heerup har gode dyrkningsegenskaber, og er navnlig kendt for at være velegnet på jorde der har lav manganforsyning. Heerup har resistens mod den orangegule hvedegalmyg og er tidligt moden.

Kvium klarer sig fortsat pænt udbyttemæssigt. Kvium har god resistens mod meldug og gulrust, men er modtagelig for brunrust. Kvium er velegnet på jorde med lav manganforsyning.

KWS Extase er meget udbyttestabil på et højt niveau, og navnlig når man tager i betragtning, at det er en brødhvede. KWS Extase har et kort stift strå og en rigtig god sundhed, og er tidligt moden. KWS Extase gror kraftigt i efteråret, så den er velegnet til middel til sen såning.

LG Initial er en brødhvede med gode kvalitetsegenskaber. Sorten har god resistens mod meldug, gulrust og septoria. LG Initial har et stærkt strå, og har resistens overfor den orangegule hvedegalmyg, samt resistensgen Pch-1 mod knækkefodsyge.

RGT Stokes har skuffet mange steder udbyttemæssigt i 2024. Skyldes det vækstsæsonen, er det forhåbentlig en enlig svale. Sorten har et middellangt strå med en god stråstyrke. RGT Stokes udmærker sig ved markedets absolut højeste foderværdi 7.

Der er stadig såsæd af Bohr, DLG Wheat Mix Star, DLG Wheat Mix Top Yield, Guinness, Heerup, Kvium, LG Initial og RGT Stokes mens sorterne Bright, Champion, DLG Wheat Mix Bread og KWS Extase er udsolgt.

 

DLG´s vinterhvedesorter til høst 2024. Udbytteegenskaber.

*Lovbestemt værdiafprøvning. 
Der er kun beregnet gennemsnit for sorter der er afprøvet alle 4 år.
DLG Wheat Mix Bread: Bright, KWS Extase, LG Initial
DLG Wheat Mix Star: Heerup, Kvium, RGT Stokes
DLG Wheat Mix Top Yield: Guinness, Heerup, RGT Stokes

DLG´s vinterhvedesorter til høst 2024. Dyrkningsegenskaber.

Sortsresultater i vinterrug 2024

5 Landsforsøg i rug er nu høstet og godkendt. Udvalgte resultater kan ses nedenfor.

*Alle egenskaber fra 2022 forsøg.

KWS Igor: Det er en højt ydende foderrugsort, med en generel god sundhed og middel stråstyrke, hvor vækstregulering planlægges ind i dyrkningen.

KWS Receptor: Højt ydende foderrug, der busker sig godt, hvorfor den også er egnet til lidt senere såning. Sælges kun som økologisk udsæd.

KWS Tayo: Stabilt højt udbytte og en rigtig god stråstyrke, og derfor oplagt valg til brødrug. Den har en kompakt vækst i efteråret som gør, at sorten også er velegnet til tidlig såning. God resistens overfor de mest kritiske svampesygdomme. Sælges både som konventionel og økologisk.

SU Jelling: Der er en ny sort i vores sortiment, der er kendetegnet som en god foderrug med et højt proteinindhold. Den har et stærkt strå og en god sundhed.

SU Karlsson: En ny højt ydende rugsort, der er noget modtagelig for skoldplet. Den har et langt strå, men er alligevel stråstiv.

Der er stadig såsæd af KWS Igor og SU Karlsson mens sorterne KWS Receptor, KWS Tayo (konventionel udsæd) og SU Jelling er udsolgt.

Sortsresultater i vintertriticale 2024

Alle forsøgene i triticale er nu høstet og er godkendt.

Trias har et kort stærkt strå og en god sygdomsresistens.

Kilde: Sortinfo, * jo højere karakter, jo mere i leje.

 

Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd

Det er vigtigt at bekæmpe ukrudtet i efteråret, da det giver den mest sikre og effektive bekæmpelse. Specielt etårige græsser som almindelig og italiensk rajgræs, agerrævehale, gold hejre og væselhale skal bekæmpes tidligt, fordi de gror hurtigt til i efteråret og starter tidligt op i foråret.

I vækstsæsonen 2023/24 har nogle vintersædsmarker været negativt påvirket af det våde vejr, og måske også ukrudtsbekæmpelsen. Mateno Duo SC 600 er en yderst effektiv partner til Boxer 800 EC, da Mateno Duo SC 600 øger effekten på navnlig agerrævehale, rajgræsser og væselhale. Væselhale er ved at være et problem på mange bedrifter. Men Mateno Duo SC 600 kan være lidt hård ved afgrøden. Det er også derfor, der er restriktioner i anvendelsen af Mateno Duo SC 600 i vinterbyg og rug, hvor den ikke må blandes med Boxer 800 EC, og hvor max dosis er 0,35 l pr. ha. Vi mener fortsat, at Mateno Duo SC 600 er et vigtigt middel med mange fordele i ukrudtsbekæmpelsen i efteråret, men den skal bruges med omtanke. Hvis du har dårlige erfaringer med Mateno Duo SC 600, kan du eventuelt vælge DFF som partner til Boxer 800 EC, men så må du forvente en dårligere effekt på de fleste græsser.

Vi fraråder tidlig såning på marker med en stor bestand af rajgræs, væselhale og agerrævehale. En udsættelse af såtidspunktet med 14 dage halverer bestanden af græsukrudt. Er bestanden af græsarter stor, fraråder vi tidlig såning.

Bemærk også, at der ikke bør sås vinterbyg og vinterrug på arealer med svært bekæmpeligt græsukrudt, da doserne og middelvalget på de tilladte midler, ikke er effektive nok. 

I tabellen ses DLG’s oplæg til ukrudtsbekæmpelse i efteråret 2024.

Tabel

tabel

Højeste dosis Boxer 800 EC anbefales på arealer med meget græsukrudt, tidlig såning eller reduceret jordbehandling. 

                    

Ukrudtsmidlerne

Boxer 800 EC og Mateno Duo SC 600 er de to ukrudtsmidler, der er grundstammen i vores ukrudtsstrategier – dels fordi vi har rigtige gode erfaringer med disse midler, men også fordi de i en resistensstrategi er gode på både en- og tokimbladet ukrudt. Vær opmærksom på, at

  • Mateno Duo SC 600 og Boxer 800 EC senest bruges i st. 10-11 (vintersæden har 1-1,5 blade), da en senere bekæmpelse giver en for dårlig effekt.
  • hvis det er varmt på stadie 10-11, skal Boxer 800 EC sprøjtning vente til køligere forhold, og Mateno Duo SC 600 sprøjtes alene i stadie 10-11.
  • i vinterbyg og rug, hvor Boxer 800 EC og Mateno Duo SC 600 sprøjtes hver for sig, kan rækkefølgen byttes om, hvis det er varmt i stadie 10-11.
  • ukrudtsbekæmpelsen tidligst starter 4-5 dage efter såning, så jorden lige får lov til at sætte sig.
  • sprøjte foragre til sidst og øg eventuelt dosis her

Mateno Duo SC 600 er speciel stærk på arter som agerstedmoder, spildraps, valmuer, storkenæb og kornblomster, men har også god effekt på vindaks og enårig rapgræs, ligesom den bør indgå med max. dosis, når der skal bekæmpes væselhale. 

Vi anbefaler Mateno Duo SC 600 brugt i blanding med Boxer 800 EC i vinterhvede og triticale, mens du i vinterbyg og vinterrug skal splitte behandlingen, da der ellers er risiko for svidning. Bemærk også, at den maximale dosis af Mateno Duo SC 600 i vinterbyg og vinterrug er 0,35 l pr. ha.

Hvor der er brug for en længere virkning af Boxer 800 EC, kan man 10-14 dage efter en sprøjtning med Boxer 800 EC og Mateno Duo SC 600 anvende Adimax, der er en blanding af Boxer 800 EC og Topik EC. 1 liter Adimax indeholder 1,0 l Boxer 800 EC + 0,1 l Topik EC.

Ukrudtsbekæmpelse med DFF

Hvis du ikke ønsker at bruge Mateno Duo SC 600, kan du bruge 0,1-0,12 l DFF pr. ha 2-3 dage efter såning, når jorden har sat sig, efterfulgt af 1,0-2,0 l Boxer 800 EC pr ha. Hvis du har problemer med græsser, skal Boxer 800 EC-doseringen være høj. Brug + 0,5 l Boxer 800 EC pr. ha mere mod rajgræsser for at få samme effekt som Boxer 800 EC + Mateno Duo SC 600 løsningen. DFF og Boxer 800 EC kan blandes, men der vil under våde forhold og på lettere jorde være risiko for afgrødeskade, især i vinterbyg.

0,7 l Mateno Duo SC 600 indeholder 0,14 l DFF + 0,58 l Fenix. 
I gram aktivstof svarer det til at 0,14 l DFF + 0,58 l Fenix = 70 g Diflufenican + 350 g Aclonifen.

 

Herbicidresistens

For at forebygge resistensudviklingen er jordmidlerne Boxer 800 EC og Mateno Duo SC 600 grundstenen i vores basisanbefaling, da herbicidresistens mod ALS/SU midler som f.eks. græsmidlerne Atlantis OD, Broadway, Cossack OD, Hussar OD og Rexade 440 desværre er meget almindelig hos arter som f.eks. agerrævehale, italiensk rajgræs, kamille og fuglegræs.

Når efterårets middelvalg skal fastlægges, så skal du desuden også være opmærksom på restriktionerne omkring brugen af SU-midler, da midler af denne gruppe kun må bruges en gang pr. vækstsæson. For ikke at have begrænsninger på middelvalget til en eventuel opfølgende forårsbekæmpelse, mener vi derfor, at Atlantis OD kun undtagelsesvis bør bruges på udsatte arealer i efteråret. De øvrige midler i vores anbefalinger giver ingen begrænsninger i herbicidvalget til foråret.

 

Brug Boxer og andre prosulfocarb-produkter med omtanke

Når vintersæden skal ukrudtsbekæmpes, så indgår Boxer og andre ukrudtsmidler med aktivstoffet prosulfocarb i langt de fleste sprøjteplaner - dels fordi de har en god effekt på en række græsser og tokimbladede arter, mens også fordi aktivstoffet, er det eneste middel med den specifikke virkemekanisme, så det derved nedsætter risikoen for udvikling af resistens. 

Men Boxer har den uheldige egenskab, at der, særligt ved høje temperaturer, er en stor risiko for afdrift og for fordampning fra markerne efter udsprøjtning. Desuden kan midlet transporteres i luften over store afstande før det igen lander op til 3 døgn efter udbringning. Derfor er det nødvendigt at bruge midlerne med omtanke, da forurening af frugt og grøntsager ikke må ske, hvis vi fremadrettet skal beholde ukrudtsmidlerne med prosulfocarb. Det har ført til en række krav og anbefalinger.

Dyse anbefaling 

Ved anvendelse af prosulfocarbholdige midler som f.eks. Boxer og Adimax, er der krav om at anvende afdriftsreducerende dyser: 

  • Brug en dyse/sprøjteteknik, der giver 90 % reduktion af afdrift:
  • Med Danfoil opnår du 90 procent afdriftsreduktion på bar jord ved en vandmængde på minimum 50 l pr. ha, lufttryk max. 4 mbar og bomhøjde 40 cm. 
  • Med Hardi Twin og Dammann DAS anbefaler vi en dyse godkendt til 75 procent afdriftsreduktion suppleret med luftassistancen.

Anvendelse af afdriftsreducerende udstyr skal dokumenteres. Anvend enten:

  • udskrifter fra Markprogrammerne Næsgård Mark eller MarkOnline.
  • app’en FarmTracking.
  • skemaet Dokumentation for anvendelse af afdriftsreducerende udstyr
  • dokumentationen opbevares sammen med sprøjtejournalen i 3 år.
  • Skal du have nye dyser, så anbefaler vi, at du vælger dem med 90 % afdriftsreduktion. Hvis du har dyser med 90 % afdriftsreduktion, så må du reducere afstandskravet til vandløb, søer og §3-områder fra de 5, 10 eller 20 m, der fremgår af etiketten til 2 m.

Anbefalinger

Ukrudtssprøjtning med Boxer eller andre midler med aktivstoffet prosulfocarb skal udføres efter følgende anbefalinger: 

  • Døgnets middeltemperatur skal være under 15 oC – og der må maksimalt være 18 oC midt på dagen
  • Vindhastigheden må maksimalt være 3-4 m/s
  • Vindretning skal være bort fra evt. naboarealer med frugt og grøntsager. Du kan se, om der er arealer med frugt og grønt i nærheden på landmand.dk.
  • Du skal undgå udsprøjtning, når vejrudsigten er tørt, varmt og blæsende vejr i dagene efter sprøjtning. Varme og vind øger fordampning af prosulfocarb fra jordoverfladen.  
  • Sprøjt aften eller nat i tidsrummet 19-05. Sprøjtning i morgentimerne frarådes, da der er mindre tid til at prosulfocarb binder sig til jordoverfladen. 
  • Jordoverfladen skal helst være fugtig – gerne let regn kort efter. Det sikrer, at midlet binder sig til jord-partiklerne. 
  • Kør langsomt – max. 6-8 km/t
  • Hold bommen lavt – max. 50 cm højde
  • Og brug en høj vandmængde – fra 200 l/ha. Det sikrer bedste dækning
  • Det anbefales at anvende 90 % afdriftsreduktionsudstyr. Lovgivning kræver minimum 75 % afdriftsreduktion. 
  • Undgå at sprøjte, når det er inversionsvejr og næsten vindstille. Inversionsvejr kendes også som "mosekone-vejr" og er kendetegnet ved, at det er køligere ved jordoverfladen end i 2-3 meters højde. Se billedet nedenfor. 
  • Sprøjt når vindretningen er bort fra arealer med frugt og grønsager- og allerhelst vent med at sprøjte til afgrøderne er høstet.

    Få mere at vide på SEGES Innovation 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du genlæse tidligere Fokus på Marken, kan du klikke her.

Vil du printe siden, kan du trykke Ctrl + P