Kontakt os
Om DLG / Presse / Nyheder
7. december 2016

Majsgluten foderkilde til AAT-forsyning

Majsgluten er en kilde til AAT i mælkeproduktionen, men du skal være kritisk i din tilgang til leverandører for at mindske risikoen for uønskede stoffer i dit kvægfoder, og du skal have styr på aminosyrebalancen i totalrationen

Majsgluten bliver ofte brugt som en god foderkilde til en høj AAT-forsyning – især, hvis du ikke har mulighed for at benytte dig af vombeskyttende proteinprodukter såsom SoyPass og RaPass, eller kvægfoderblandingen Easy Boost.

Majsgluten har dog et lavt indhold af lysin. Det skal du være opmærksom på at få afbalanceret i totalrationen med andre AAT-rige proteinkilder med højt lysinindhold. Lysin er en såkaldt essentiel aminosyre. Det betyder, at kroppen ikke selv kan danne aminosyren. Derfor vil et lavt optag fra tarmen af en essentiel aminosyre, betyde at de resterende aminosyre ikke udnyttes optimalt til mælkeproduktion. Metionin, Lysin og Histidin regnes for at være de først begrænsende aminosyre i mælkeproduktionen.

Pas på Aflatoxin
Du skal også være opmærksom på risikoen for aflatoxin i majsgluten. Aflatoxin en betegnelse for en bestemt type giftstoffer dannet af visse skimmelsvampe under bestemte dyrkningsforhold. Det forekommer ofte i større eller mindre grad især i sydeuropæisk majsproduktion. 

Aflatoxin der indtages af koen, udskilles i mælken, og det er derfor ekstremt vigtigt at overvåge kvægfoderets indhold af aflatoxin, for at undgå forekomst i mælken. Aflatoxin er kræftfremkaldende, og på mejerierne testes mælken og afvises, hvis der måles aflatoxin over en fastsat grænseværdi. 

Store krav til leverandørerne af majsgluten
Majsgluten er en højrisikoråvare mht. aflatoxin, da majsgluten er et koncentreret majsproteinprodukt, og toxinerne bliver ligeledes opkoncentreret ca. 10 gange under fremstillingen af majsgluten. 

DLG har derfor en indkøbspolitik med store krav til leverandørerne af majsgluten. Vi har også en omfattende egenkontrol. Leverandører der leverer majsgluten til DLG skal leve op til GMP+, som er den højeste standard for fodersikkerhed. 

DLG har også modtagekontrol på alle batch majsgluten, hvor vi både kontrollerer proteinkvalitet og indhold af aflatoxin B1. Varerne står på spæret lager indtil analyseresultatet findes, og vi frigiver først til foderfabrikker og salg, når produktet er godkendt. Produktet godkendes efter de grænseværdier DLG har aftalt med mejeriforeningen, og som ligger lavere end gældende regler i EU.

Alt i alt er majsgluten en god kilde til AAT i mælkeproduktionen. Du skal blot være kritisk i din tilgang til leverandører for at minimere risikoen for at få uønskede stoffer i dit kvægfoder. Eller endnu bedre vælg en kvægfoderblanding som Easy Boost, der både er gennemtestet for uønskede stoffer, og som er fuldt balanceret mht. aminosyre, Easy Boosts er således en katalysator for en høj ydelse.

 
Instagramfeed

Følg DLG, og se vores mange flotte billeder på Instagram.