Kontakt os
Ensilering sker bedst ved 35% tørstof i græsset
Om DLG / Presse / Nyheder
8. juni 2020

Forebyg varme i fuldfoder ved ensilering af grovfoder

Erfaringer fra foregående år viser, at mange ofte går på kompromis med optimalt tørstofindhold i græsset ved ensilering. Det er derfor yderst relevant at være helt klar på, hvilken type ensileringsmiddel du vil arbejde med for at opnå god ensilagekvalitet og høj ensilageoptagelse hos køerne.

Ensilering sker bedst ved 35% tørstof i græsset

Ensilering er bare en naturlig konservering af en afgrøde. Under ensileringsprocessen laves plantesukker om til syre, som konserverer afgrøden. Det er primært mælkesyrebakterier, som danner den syre, der konserverer ensilagen. Mælkesyrebakterier trives bedst, når afgrøden har en tørstofprocent på ca. 35. Tørstofindholdet er derfor afgørende for en god, naturlig ensileringsproces. Figur 1 viser med den orange kurve, at tab af tørstof og næringsstoffer ved ensilering er markant lavest, når der ensileres ved 35% tørstof.

tabel
Figur 1. Tørstofprocentens betydning for tab af energi under ensilering og for køernes optagelse af ensilage. (Mikkelsen et al., 2017. Grovfoder)

Tal der afspejler virkelighedens udfordringer

Figur 2 viser, hvordan 1. slæt kløvergræs i årene 2013-2017 fordeler sig med hensyn til tørstofprocent. Den grå søjle i midten viser andelen af græsensilage-prøver med tørstofindhold mellem 32-38%, altså omkring det optimale niveau. På tværs af år er det kun mellem 25-33% af prøverne, der er ensileret ved optimalt tørstofindhold. Resten var enten for vådt eller for tørt. I 2013-2015 var der mange ensilagepartier, der var for våde, mens den største udfordring i 2016 var for tør ensilage.

tabel

Figur 2: 1. slæt kløvergræsensilage 2013-2017 grupperet efter tørstof-procent.

Fortørringsprognosen, udarbejdet af SEGES, er et godt værktøj, som bør bruges i arbejdet med at opnå den rette tørstofprocent i græsset. Men vejret er ikke den eneste afgørende faktor. 

Der er ofte mange marker med forskelligt udbytte, som ikke altid kan spredes, rives og snittes i den helt optimale rækkefølge. Ensilering sker jo ofte i et samarbejde med en maskinstation, der af gode grunde ikke kan være alle steder på en gang. De fleste kvægbrugere oplever derfor at være nødt til at gå på kompromis med det ønskede tørstofindhold ved et eller flere slæt.

Hvis tørstofindholdet ikke lander det rigtige sted, er der dog stadig meget du kan gøre for at sikre den bedste mulige ensilage-kvalitet. Der er nemlig god hjælp at hente ved at anvende ensileringsmidler.

25-40% af 1. slæt kløvergræs bliver for tørt inden ensilering

Selvom varmen ikke ses med det blotte øje, vil et termometer afsløre, at der 5-10 cm bag snitfladen i mange åbne græsstakke sker en varmeudvikling efter åbning af stak eller silo. Varme er energi og dermed MJ, som køerne bliver snydt for. Varmeudviklingen skyldes gær- og svampeaktivitet, når der efter åbning kommer ilt til ensilagen. Der er ofte udfordringer med varmedannelse hele året, men det er mest synligt om sommeren, hvor gær og svampe følger med ensilagen op i fuldfodervognen og får hele blandingen til at varme. 

Problemer med varme i fuldfoder stiger i takt med ensilagens tørstofprocent. Det er derfor en god ide at bruge ensileringsmidler til at dæmpe vækst af gær og svampe allerede under ensileringsprocessen, hvis der er risiko for at græsset bliver lidt for tørt. Overordnet set er det konserveringsmidler eller bestemte heterofermentative mælkesyrebakterier, som kan hæmme varmedannelse i ensilagen. 

I DLG forhandler vi to produkter, som modvirker varmedannelse i ensilage, nemlig Sil-All Fireguard og Biotal Axcool Gold. Begge kan anvendes til græsensilage med højt tørstofindhold – sidstnævnte må også anvendes ved økologisk produktion. 

Hvis du er en af dem, der tilsætter syre eller andre varmehæmmende midler til dit fuldfoder, kan du med fordel bruge ressourcer på at hæmme vækst af gær og svampe i ensilagen ved tilsætning af ensileringsmiddel den dag ensilagen bliver lavet.

30-50% af 1. slæt græs ensileres for vådt

På figur 2 kan du også se, at 30-50% af 1. slæt græs ensileres med for lavt tørstofindhold. Ved at ensilere ved lavt tørstofindhold, kan tab af energi og næringsstoffer mindskes ved at tilsætte homo-fermentative mælkesyrebakterier under ensilering. Bakterierne vil stimulere den naturlige ensilering og have en gavnlig effekt på netto-udbytte og kvalitet. 

I DLG forhandler vi produktet Sil-All 4×4 til ensilering af græs med normalt til lavt tørstofindhold. Det fremmer ensileringsprocessen og beskytter tørstof, energi og protein i ensilagen.

Når du ensilerer ved optimalt tørstofindhold 

Når der ensileres med optimalt tørstof, er også en god effekt af forgæringsfremmende ensileringsmiddel.

Forgæringsfremmende midler som Sil-All 4×4 vil – alt andet lige – øge ensilerings-hastigheden og derved mindske nedbrydningen af tørstof og protein under ensileringsprocessen. 

Læs mere om: Grovfoder, grovfoderanalyse og ensilering