Kontakt os
Kolding Kommune opsiger lejemål for Danmarks største og mest klimaeffektive foderfabrik
Om DLG / Presse / Nyheder
15. november 2018

DLG: Beslutning om Kolding erhvervshavn hænger ikke sammen

For DLG vil byrådets beslutning om at lukke Kolding erhvervshavn få alvorlige konsekvenser for både virksomheden og dens kunder i landbruget.

Beslutningen ærgrer derfor Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG. Ikke mindst fordi foderfabrikken på Kolding havn er én af Danmarks største og mest moderne. DLG har i de senere år - efter tæt dialog med Kolding byråd og Kolding Havn - investeret et betydeligt beløb i at ombygge og udvide anlægget. Virksomheden havde derfor en forventning om, at det ville være muligt at drive erhvervsvirksomhed i Kolding mange år fremover.

”Vi har de seneste fem år investeret et trecifret millionbeløb i vores anlæg på Kolding Havn. Den slags gør en virksomhed ikke, hvis man ved at byrådet kort tid efter vil opsige vores lejeaftale på grunden. Netop troen på en fremtid i Kolding var grunden til, at vi i 2013 lukkede vores anlæg i Svendborg og flyttede arbejdspladser til Kolding. Derfor er vi selvfølgelig chokerede over, at byrådet uden forudgående dialog med de berørte virksomheder eller havnen, træffer en så vidtgående og erhvervsfjendsk beslutning, ” siger Kristian Hundebøll.

DLG’s fabrik i Kolding er koncernens største, mest moderne og energieffektive anlæg. Fordi fabrikken er så effektiv og giver omkostningseffektive logistikfordele, sikrer anlægget i Kolding husdyrproducenter i hele det sydlige Danmark og Fyn konkurrencedygtigt foder. En afledt konsekvens af byrådets beslutning er derfor, at de i forvejen hårdt pressede landmænd i regionen på sigt kan forvente at få højere omkostninger.

”De danske husdyrproducenter er pressede efter sommerens tørke. Beslutningen om at lukke erhvervshavnen vil betyde, at vores kunder kan få højere omkostninger til foder og transport, da foderet på sigt skal transporteres længere og vil blive produceret mindre effektivt. Så det her skaber ikke kun en alvorlig situation for DLG, men også for landbruget i regionen,” siger Kristian Hundebøll.

Dialog med kommunen og havnen

Byrådet lægger i sin plan op til en dialog mellem kommunen, havnen og virksomhederne om de kommende 25 år. Den vil DLG nu indgå i.

”Lige nu er vi forundrede over kommunens behandling af det lokale erhvervsliv og den manglende kommunikation med virksomhederne. Vi synes ikke, det er den rigtige beslutning, og forløbet har været meget kritisabelt. For to uger siden fremlagde Kolding Havn med kommunal deltagelse en vækstplan, og 14 dage senere beslutter man så, at havnen skal nedlægges. Det hænger ikke sammen. Vi håber nu – at vi sammen med havnens øvrige virksomheder – kan komme i dialog med kommunen omkring de fremtidige vilkår på havnen,” siger koncernchef Kristian Hundebøll.