Kontakt os
Foder / Kvæg
1. maj 2021

Sukker i græs

Sukkerindholdet i græs varierer først og fremmest afhængigt af vejret umiddelbart op til slæt. Derudover kan sukkerindholdet i græs påvirkes af hvornår på dagen der skårlægges. Valg af græsblanding har mindre betydning for sukkerindholdet.

af Gurli Klitgaard, DLF

Kolde nætter giver mere sukker

Den største effekt på sukkerindholdet er dag- og nattemperaturerne op til slæt. I løbet af dagen opbygges sukker i græsset gennem fotosyntesen – jo mere sol og jo højere temperatur, jo større produktion af sukker. Sukkerindholdet i planten vil derfor være højest i slutningen af dagen.

I løbet af natten bruger planten en del af det producerede sukker til blandt andet at opbygge proteiner og cellevægge samt opretholde vitale funktioner. Når nattetemperaturen er over 5 C°, så vil størstedelen af sukkeret blive brugt til opbygning af planten, men falder temperaturen under 5 C°, foregår disse processer ikke, og sukkeret forbliver i planten og navnlig i bladene.

Nogle arter har et højere sukkerindhold end andre

Timoté, strandsvingel og hundegræs indeholder mindre sukker end alm. rajgræs, rajsvingel af rajgræstype og hybridrajgræs som du kan se i figuren.

sukkerindhold

Figur 1: Sukkerindhold i græsarter udregnet som procent af tørstof. Kilde: Analyser fra forsøg hos DLF Stevns høstet 14. maj 2019 og 2020. I figuren ses gennemsnit af 2019 og 2020 for de enkelte arter.

De arter, der ligger lavt på sukker er samtidig de arter, som ligger med en lavere fordøjelighed som gennemsnit over sæsonen. Du skal derfor ikke tilvælge de arter for at undgå sukker, men i stedet gennem silomanagement/opfodring udligne et evt. højt sukkerindhold i 1. slæt med et af de senere slæt, som ofte ligger lavt på sukker og højt på protein.

Læs mere om grovfoder og ensilering her

Vil du vide mere? Kontakt din DLG-Salgskonsulent

Find din kvægkonsulent Kontakt kundecenter
Tilmeld nyhedsbreve og sms