Kontakt os
I Gotham City har de Batman og Robin, men i Hasselager har de Erling og Kim
Om DLG / Presse / Nyheder
8. september 2023

I Gotham City har de Batman og Robin, men i Hasselager har de Erling og Kim

Det er en regnfuld dag i august, men det ændrer ikke på, at Kim Sørensen og hans kollega Erling har en meget travl dag på DLG´s lokation på Birkegårdsvej i Hasselager. Der er et tørreri, som skal passes, lastbiler, der skal aflevere årets høst af raps, mens andre chauffører skal have fyldt råvarer på bilerne for at forsyne foderfabrikkerne.

I forbindelse med høsten sætter DLG fokus på ´Høstens Helte´. Via en portrætserie af samme navn taler vi med kollegaer og andelshavere, der giver den en ekstra skalle i høsten, og som bidrager til, at vi sammen kan få høsten i hus. Kim og Erling er et par af dem.

I Hasselager, syd for Aarhus, har DLG en kornterminal, hvor pulsen i høsten er høj. Uanset om vejret er tørt eller vådt vælter det ind med lastbiler, der skal aflevere planteavlernes udbytter. Kim Sørensen og Erling er to af de dygtige DLG-medarbejdere, som alle henvender sig til, hvis der er behov for det. 

Svaret på spørgsmålet om, hvor man finder Kim, kommer prompte.

”Kim? Han har da ikke tid i dag,” siger medarbejderen med et smil på læben, og fortsætter: 

”Han har sagt, at du kommer, men han er helt ude bagved. Ring lige til ham.”

Et par minutter senere kommer Kim ind i frokoststuen.

”Ja, vi har jo lidt travlt i dag, men vi kan da lige sluge en kop kaffe og et rundstykke, inden vi går ud og kigger på sagerne,” siger han.

Batman og Robin

I frokoststuen finder vi også Erling, som har hjulpet til i høsten i Hasselager de seneste fire år. Erling er egentlig folkepensionist, men han er én af de over 150 høstmedarbejdere, som DLG hyrer ind i forbindelse med høsten.

”Jeg har fået fortalt, at man vil genoverveje om jeg kan bruges, når jeg runder de 80. Der er heldigvis et par år til endnu,” siger Erling storsmilende.

En ung høstmedarbejder fra brovægten kommer ind i lokalet og tanker en kop kaffe.

”Er det dig der skal snakke med Kim og Erling? Eller Batman og Robin som vi også kalder dem herude,” siger han.

Frokoststuen bryder ud i latter.

En holdpræstation

Mens Kim, Erling og jeg får et rundstykke ringer telefonen gentagende gange. For selvom regnen siler ned, kommer rapsen ind fra de omkringliggende modtagepladser, der skal have gjort plads til, at landmændenes udbytter vælter ind på ny. Lageret i Hasselager fungerer som stedet, hvor rapsen tørres og opbevares, inden det skal videre i systemet.

Efter et rundstykke og en kop kaffe bevæger vi os ud i regnen. Mens Kim skubber et læs soja sammen, og fylder en lastbil med majskerner, fortæller han ihærdigt om sit arbejde i DLG, hvor han har været ansat siden 2008.

”Den her tid på året er sjov, for der er virkelig gang i den. Det meste af året er vi kun to medarbejdere her på pladsen, men i høsten kommer der en hel del flere til. Erling og jeg har nogle lange dage, men vi sørger også for, at vi har det sjovt. Det skal der være plads til.” siger Kim Sørensen, og fortsætter:

”Noget af det jeg er allermest glad for i DLG, er holdånden og den respekt, der er for hinandens arbejde. Uanset om man arbejder på et kontor i en skjorte eller man går rundt med sikkerhedssko i driften, så respekterer vi hinanden. Det gør mig stolt,” siger Kim Sørensen, mens han fylder en sidste skovlfuld majskerner i en af DLG’s ladvogne.

30 mio. kr. i en kornhal

Vi bevæger os ind i tørreriet og går ud på reposet til kornhallen, hvor Kim anslår, der ligger omkring 8000 tons rapsfrø.

”Der er for mange millioner her,” siger Kim.

Tørreriet banker derudaf grundet den våde høst, men på trods af larmen sjusser Kim sig frem til, at der i den kæmpe bunke raps ligger for knap 30 mio. kr.

Kims telefon ringer igen igen. En coaster med sojaskrå er ved at blive tømt fra Aarhus Havn, og det betyder, at lastbilerne kører i pendulfart til Hasselager, hvor det skal opbevares.

Imens er Erling ved at sætte en ny kollega ind i, hvordan tørreriet fungerer, så det også kan køre om natten. Erling fortæller om de små forhold, vi har i Danmark i forhold til USA. Erlings søn er landmand i Midtvesten i USA, og han har fortalt nogle vilde historier.

”Min søn har oplevet, at de har kørt med otte mejetærskere ved siden af hinanden på den samme mark fra kl. 8.00 om morgen til 20.00 om aftenen. Det er jo slet ikke til at forstå,” siger Erling.

Tilbage hos Kim er han stadig i gang med at skubbe sojaskrå op i bunken, så flere lastbiler kan komme til. Konstant i bevægelse, og man kan godt forstå, at hans kollega et par timer tidligere havde informeret om, at Kim havde en travl dag på kontoret. 

”Det var en formiddag orkanens øje,” siger Kim Sørensen.

Det har han i sandhed ret i.

På vej ud af kornterminalen i Hasselager siger jeg pænt farvel – også på brovægten.

”Var det Batman og Robin? spørger jeg

”Ja. Batman og Robin. Det kalder vi Kim og Erling her i høsten,” siger han

Det forstås til fulde. Kim og Erling er i den grad to af høstens helte.