Kontakt os
Marken

DLG Wheat Mix Star

”En bred vifte af egenskaber - og altid en plante, der er sund”

I Ruds Vedby nord for Slagelse dyrker landmand Frank Keinicke Nielsen 300 hektar planteavl, hvoraf godt en tredjedel er dedikeret til vinterhvede. På nogle af hans marker i denne sæson er sortsblandingen DLG Wheat Mix Star.

Hos Reerslev Agro, som ligger i Ruds Vedby cirka 20 minutters kørsel nord for Slagelse, er det anden sæson i træk, at en del af markerne er sået med sortsblandinger i vinterhvede. Denne sæson er arealet på ca. 120 hektar sået med hele to af slagsen – og det er der flere gode grunde til.

”Med sortsblandinger er der altid en sort, der er sundere end de andre. Hvis den ene sort angribes af en svampesygdom, angribes den anden måske ikke. Det giver en bred vifte af egenskaber, hvor man spiller på flere heste,” forklarer landmand Frank Keinicke Nielsen.

For lidt over et år siden overtog Frank, som er 31 år, bedriften fra sin far. Udover den forpagter han sin fars ejendomme.

 

Står godt og fornuftigt

I forhold til valget af sortsblanding til markerne i Ruds Vedby lægger Frank især vægt på tre faktorer.

”Når jeg vælger en sortsblanding, kigger jeg hovedsageligt på sammensætningen af den. Vi har valgt DLG Wheat Mix Star, fordi RGT Stokes, der har et meget højt udbytte og den højeste foderværdi, er kommet med. Men strålængde og lejesædskarakter er også vigtigt,” siger han og fortsætter:

”Vi såed efter raps, den 14. september, og jeg synes, den står rigtig godt og fornuftigt, og der er heller ingen tegn på sygdom. Et bud er, at planterne er cirka 10 centimeter høje på nuværende tidspunkt (medio marts 2023). Men om det er på grund af RGT Stokes, eller fordi det generelt står flot nu, er selvfølgelig svært at sige.”

 

Ser lovende ud i forhold til udbytte

Frank fortæller, at de hos Reerslev Agro kører med en kombination af DLG Wheat Mix Star og DLG Wheat Mix 221 i den her sæson. Blandingerne fylder omkring 25 pct. hver af de knap 120 hektar – og kun det trænede øje kan skelne sorterne fra hinanden i marken.

”Det er ikke ret nemt at se forskel. Til høst kan man se lidt forskel på de forskellige strålængder. De minder om hinanden. De er samme farve og har samme kendetegn,” lyder det fra Frank.

Lige som sidste år forventer han, at udbyttet bliver fornuftigt:

”Hvis der er en sort, der har en lille svaghed, har de andre det i fordel, og så opvejer de hinanden på den måde. Indtil videre ser det lovende ud. Jeg håber på et udbytte på den gode side af ni tons pr. hektar. Men jeg lever også gerne med 10 tons.”

Hvad angår svampebekæmpelse fortæller Frank, at han helt har kunnet spare første sprøjtning i år.

 

KOMBINÉR SORTERNES STYRKER OG OPNÅ STØRRE MODSTANDSDYGTIGHED

Med DLG Wheat Mix Star har udbytteniveauet fået endnu et løft i forhold til tidligere sortsblandinger. Ole Andersen, markedschef ved Sejet Planteforædling, fortæller:

”Blandingen består af tre sorter, som er nøje udvalgt. Sorternes forskelligheder og styrker komplementerer hinanden godt og giver under forskellige dyrkningsforhold en dynamik, der øger afgrødens robusthed,” siger Ole og fortsætter: ”Vi kan jo ikke vide, hvordan sæsonen bliver – om det bliver regnfuldt eller tørt, og hvilke sygdomme, der kommer. Når vi sammensætter en sortsblanding, bliver marken mindre sårbar, i forhold til at dyrke sorterne hver for sig. Du kan kalde det for risikospredning.”

LÆS MERE VED AT KLIKKE HER

 
Vil du vide mere om DLG Wheat Mix Star, så kontakt din DLG-salgskonsulent.