19. maj 2016
Græsensilage: Jagten på det grønne guld
Jagten på det gode græsensilage er skudt i gang, og det er vigtig at ramme kvaliteten på energi og ikke mindst protein (det grønne guld).
For at opnå den planlagte kvalitet af græsensilage, er det altafgørende at følge udviklingen i græsset nøje. Det har landmand Kjeld Nissen i Skærbæk valgt at gøre de senere år – og selvfølgelig også i år.
I år foregår græsmarksstyringen sammen med Anna Mette Ugelvig (DLG) og Gurli Klitgård (DLF).
Første friskgræsprøve er udtaget den 4. maj, anden den 11. maj og sidste bliver udtaget en af de kommende dage – hvis ikke græsset er skårlagt til den tid.
Heldigvis starter vi med et flot højt proteinniveau (25,2%) og moderat i sukker (15,6%). FK organisk stof ligger på 85,7%. Hvis man allerede nu lægger den ind i slætgræsprognosen, vil slættidspunktet for første slæt, på denne lokalitet ligge ca. 23. maj. Prøven udtaget den 11. maj viser protein på 23%, sukker på 13,3% og FK organisk stof på 83,3%. Resultatet ændrer ikke på forventet slættidspunkt. Vi følger op på den sidste prøve i næste kvæg nyhedsmail.
Jo før du kender kvaliteten og mængden af dit grovfoder, jo tidligere/bedre kan du disponere det tilskudsfoder, der skal til for at optimere din kommende foderration.
Resultat af første friskgræsprøve fra 4. maj 2016: